torstai 31. lokakuuta 2013

Lattiakaivon salaisuudet

Tässä jo muutamaan otteeseen ovat blogini lukijat kyselleet, miten märkätiloissa tehdään lattiakaivon ympärystä. Se onkin hyvä kysymys johon toivon, että saan annettua tässä riittävän tyhjentävän vastauksen. Harmillisesti en älynnyt ottaa kuvia kaivonkannen asentamisesta, mutta viimeistely onkin asennuksen tärkein vaihe. Periaatteessa asennus tapahtuu samaan tapaan kuin laatoitettaessa. Kansi painetaan kiinni ensimmäiseen lattiamassaan. Painaminen on melko tärkeää, koska kannen pinta tulee saada selkeästi alemmas kuin valmiin lattian pinta. Toinen seikka mikä ei tule automaattisesti, on neliökannen suoraan saaminen. Kannattaa ottaa mittanauha valmiiksi esille, jotta voit nopeasti tarkistaa suoran linjan lähimpään seinään nähden. Laatoitettaessa tämä suoruus asettuu itsestään, mutta tasoitelattiassa homma pitää tarkistaa silmällä tai mittaamalla. Huolellisuus on tässä työvaiheessa ensiarvoisen tärkeää. Lattiakaivon ympäristöä kannattaa muutenkin tulevaisuudessa aina tarkkailla. Jos jotain ongelmia ilmenee, niin ne ilmenevät ensimmäiseksi juuri lattiakaivon ympärillä. Toinen tasoitekerros (pintakerros) on viimeistään tultava kannen pinnan yläpuolelle jotta vesi valuu kaivoon esteettä. Varo kuitenkin sotkemasta rosterikantta tasoitteella. Sen raaputtaminen irti myöhemmin mekaanisesti naarmuttaa tietysti kantta rumasti. Älä myöskään jätä sinistä suojakalvoa paikoilleen vaan poista se ennen asentamista. Ennen 2.dispersion ja pintatasoitteen laittamista kannattaa kansi suojata maalarinteipillä samoin kuin silikonin laiton yhteydessäkin. Maalarinteippi pitää huomata poistaa heti, eli hyvissä ajoin ennen tasoitteen jäykistymistä. Tasoitteen alle kuivunut maalarinteippi ei hyödytä enää mitään ja taas menee uusi hieno kansi naarmuille..


Tässä suomela.fi sivuilta napattu vesieristyskuva. Eli kaikki lähtee oikeaoppisesta vesieristyksestä. Sen voi myös jättää pois, mutta omalla vastuulla. Periaatteessa epoksilla saa vesitiiviin pinnan, mutta se ei tietenkään mene läpi rakennustarkastajalta varsinkaan uudisrakennuksissa.

Tässä rakentaja.fi sivuilta lainattua kuvamateriaalia. Kuvassa näkyy kiinnityslaasti kammattuna vesieristeen päälle. Tasoitepintaa tehtäessä ei massaa tietenkään kammata, mutta muuten homma on saman näköistä. Rosterikansi painetaan tiiviisti kiinni ensimmäisen tasoitekerroksen pintaan sen ollessa ihan tuoretta. Pakko vielä huomauttaa, että tässä kiinnityslaasti on väärin kammattu. Kiinnityslaasti tulisi aina kammata säteittäisesti lattiakaivon suuntaan. Tällä tavalla kammattu laasti saattaa tehdä kaivon ympärille vesitaskuja aiheuttaen kopoa ja saumojen jatkuvaa kosteutta. Betonitasoitelattiassa tärkeintä on se, että lattian pinta jää selvästi rosterikannen yläpuolelle. Kannattaa myös keskittyä siihen, että kansi tulee suoraan linjaan lähimpään seinään nähden. Näin lopputuloksesta tulee siisti ja toimiva.
Maalarinteippiä kannattaa käyttää huolellisen ja hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi, sekä tasoitetta, että silikonia levitettäessä.

Käytä taiteilijanveistä tai pientä katkoteräveistä suorien ja siistien kulmien aikaansaamiseksi.

Tässä valmis teippaus

Purista silikonia riittävästi. Mihinkään ei saa jäädä reikiä tai kuoppia.

Viimeistele palko sormella. Kulmissa voi käyttää Fairy-vettä. Laita muutama tippa käsitiskiainetta sumutinpulloon ja pari desiä vettä. Suihkuta saumaan ja viimeistele. Minä vedän aina ensimmäisen pyyhkäisyn ilman saippuavettä ja käytän sitä vain pinnan viimeistelyyn. Mielestäni saippua saattaa heikentää silikonin tarttumista alustaansa.

Tältä pitäisi valmiin lattiakaivon näyttää. Nyt vesi valuu kaivoon ja silikoni estää veden pääsyn rosterin ja tasoitteen väliin.

Erikoisliikkeet myyvät metallivärejäkin. Tämän sävy oli muistaakseni "Aluminium" ja tuubin ostin Raision Laattasatamasta. Hintakin oli alle 10€, eli ei kovin paha erikoistuotteesta! Silikonin väri kannattaa aina valita mahdollisimman lähelle lattian väriä. Kirkas silikoni saattaa aikojen saatossa värjäytyä ja muuttua ikävän näköiseksi, eli sitä en lähtisi suosittelemaan. Silikonisaumat pitäisikin ohjeiden mukaan aika-ajoin poistaa ja laittaa tilalle uudet, tuoreet saumat. Huomaa, että märkätiloissa sopiva silikonilaatu on sellainen jossa on homesuojaus mukana.







4 kommenttia:

  1. Siis tuleeko kuvassa tasoitteen päälle vielä laasti ja laatat...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minkä tasoitteen? Tarkoitatko alemmassa kuvassa näkyvää valmista epoksipintaa?

      -K-

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Alemmassa kuvassa on valmis pinta. Tätä kylpyhuonetta ei laatoiteta.

      -K-

      Poista

Kiitos kommentistasi, se tarkastetaan ennen julkaisua.