torstai 1. elokuuta 2013

Viimeistelty ikkuna

Tässä vähän jatkoa edelliseen juttuun ikkunoiden maalaamisesta. Viimeistelyssä on niin monen onnistuneen lopputuloksen taika. Niinhän se homma menee tässäkin, epäsiistit reunat pilaavat koko ikkunan ilmeen. Ei kannata käyttää tunteja maalaamiseen jos lopputulos on suttuinen. Maalarinteippiä voi käyttää suojaamaan lasia, mutta siihen kuluu enemmän aikaa kuin kuivuneen maalin poistaminen lopuksi. Itse hankin Bauhausista Lindgrenin maalinpoistoon tarkoitetun skraban ja siihen sopivia teriä. Malleja ja merkkejä on useita ja kaikki ovat varmasti hommaan aivan sopivia. Kun maali on raavittu pois, kannattaa irronnut maalihile pyyhkiä kostealla pyyhkeellä huolellisesti pois, jotta se ei haittaa saumaamista. Yhteen ikkunaan kokeilin saumata valkoisella silikonilla, mutta arvelin että seuraavan maalauskerran yhteydessä se kokeilu harmittaa. Silikonin päällä ei pysy maali ja se on muutenkin todella hankalasti poistettavissa. Tutkittuani asiaa, päädyin käyttämään Cascon valmistamaa Aqua Seal tiivistemassaa. Se on hieman hankalampi levittää siististi, mutta etuna on päällemaalattavuus ja erittäin hyvä homesuojaus. Lisää tietoa massasta täällä. Aqua Seal ei ole vesiliukoinen kuten akryylimassat eikä sitä oikein pysty viimeistelemään saippuavedellä, kuten voi tavallista silikonia.

Vinkki: Aqua Seal:in levitykseen kannattaa käyttää vahvaa silikonipuristinta, sormea tai tikkua ja tärpättiin kastettua nukkaamatonta liinaa. Tärpätillä on helppo pyyhkiä pinta sileäksi. Myös mahdolliset sotkut voi siivota kätevästi tärpättiliinalla. Muista käyttää käsineitä kun käsittelet tärpättiä (lakkabensiini) koska se imeytyy ihon läpi aiheuttaen huonovointisuutta. Lisäksi hyvästä ilmanvaihdosta on huolehdittava. Tärpätistä on saatavilla myös hajuton versio.Puuosien ja ikkunalasin yhtymäkohtaan on hyvä käyttää saumausta, joka viimeistelee ilmeen ja pidentää ikkunoiden ikää. Lähes tärkein osa onnistunutta lopputulosta on tasainen "palko" jonka työnnät puristimella tuubista. Jos et ole ennen käyttänyt silikonipuristinta, harjoittele ensin tasaisen määrän puristamista vaikkapa pahvilaatikon kulmaan.
Valmiin sauman pitäisi näyttää jokseenkin tältä. Ole huolellinen, ettei ylimääräistä massaa jää kuivumaan, koska sitä on lähes mahdotonta poistaa mekaanisesti ilman että uusi maalipinta vaurioituisi. Tärpätti on siis hyvänä apuna viimeistelyssä.


Tässä olohuoneen ikkuna ennen maalausta
Tässä sama ikkuna valkoisessa maalissaan. Tila ei olisi yhtä vaikuttava, jos ikkuna olisi päätetty jättää maalaamatta!

Ruskeaksi käsitelty ikkuna ennen maalipintaa

Tässä kuvassa valmis, viimeistelty ikkuna

Ja lopuksi.. Huomioithan talosi rakennusvuoden. Vanhojen rakennusten ikkunat tulee saumata pellavaöljykitillä ym. entisöintiin tarkoitetuilla tuotteilla. Nämä ohjeet ovat tarkoitettu lähinnä 1960-luvun alun, sekä sitä uudempien rakennusten puuikkunoiden huoltomaalaukseen.


2 kommenttia:

  1. Aikamoinen muutos, ja uskomattoman siistiä jälkeä! Teidän The Projektista tulee kyllä upea :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Eikö olekin todella suuri merkitys pienellä määrällä pintaa. Yllätyin itsekin :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se tarkastetaan ennen julkaisua.