torstai 29. elokuuta 2013

Betonijäljitelmää sisustukseen ja tehosteeksi

Tässä on tullut monta projektia aloiteltua, mutta ei ole oikein mitään valmista vielä syntynyt.. Olohuoneen seinään on hahmoteltu isokokoista maalausta, wc on pyttyä ja lattiaa vaille valmis. Ulkona viimeistellään sisääntuloa ja vierashuonetta ei ole vielä aloitettukaan. Lisäksi olen aloittanut uuden harrastuksen eli tatuoinnit. Siskoni oli ensimmäinen uhri ja nyt on sukulaiset ja tuttavat käyneet ottamassa kuvia ihoonsa. Siihen on toki kulunut kallista remonttiaikaa, mutta ei aina voi olla pensseli kädessä! Hulluksihan siinä tulee :) Eli palaan tänään vähän vanhoja arkistoja kaivelemaan. Koska hienoja seinäpintoja on tullut tehtyä jo useamman vuoden ajan, niin ajattelin niistä koota tähän pienen kokoelman. Periaatteessa tasoitteella, maalilla ja mielikuvituksella ei ole mitään rajaa. Minun tekemät seinät on usein vähän saman näköisiä. Käsiala on kullekin tekijälle omanlaisensa. Sama toistuu tietysti vähän lattioissakin. Harmittavaa, että juuri nyt on menossa todella valkoinen ja minimalistinen kausi. Välillä kun tekisi mieli vähän irrotella ja kokeilla uutta. Haluan kuitenkin että kotini ei näytä kuvastosta kopioidulta, joten kyllä olen noita erikoisuuksia tännekin kaavaillut. Suurimpana nyt ehkä tuo olohuoneen useita metrejä korkea ja pitkä erikoismaalaus jossa aiheena sähkötolpat. Kuulostaa ehkä hullulta, mutta uskoisin että tuosta tulee vielä tosi hyvä kokonaisuus. Kyseistä kuvaa on saatavana myös valokuvatapettina, jos ei pensseli pysy kädessä. Mutta siitä sitten vähän tuonnempana lisää, kunhan valmistuu. Vuorossa taas vähän betonia ja sensellaista, olkaa hyvät:

Vetonit VH, pinnoittamaton (Kuva Pette Rissanen Photography)

Vetonit VH, pinnoittamaton (Kuva, Pette Rissanen Photography)

Takan taustaksi tehoste. Tasoite, Tikkurilan Taika kulta ja tumma maalipesu

Sama kuin yllä

Karkea oikaisulaasti ja tapettiliisteristä sekä pastasta sekoitettu pesu

Sama kuin yllä

Tunto hieno ja Taika hopea tintattuna mustalla

Sama kuin yllä

Kiilto SK märkätilan tasoite (välitilassa kalustelakka)

Sama kuin yllä

Tasoite, Tuntomaali hieno ja Taikamaali kulta (pesu)

SK märkätilantasoite, Taika Helmiäislasyyri, hopea


Siinä muutamia vinkkejä niitä kaipaaville. Muistakaa että hyvät työvälineet ovat suorassa suhteessa lopputulokseen, eli ei kannata ostaa niitä halvimpia suteja ja lastoja ;) Kannattaa kokeilla!


24 kommenttia:

 1. Voi hitsiläinen, nyt osuin oikealle sivulle! Kiitos sulle tästä seinäbloggauksesta. Vastaat niin mun tarpeeseen, ettei oo tosikaan. Omassa blogissani just vähän aikaa sitten tuskailin seinäpaniikkia, joka alkaa ratkeamaan muilta osin - näistä kuvistasi saan vahvistusta linjalle, jota lähden toteuttamaan. Huippua! Jään ehdottomasti seuraamaan blogiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla! Kommentit aina piristää ja kannustaa etsimään uusia ideoita :) Vaikka tämä on aika uusi blogi, on liikehdintä sivuilla ollut jo melkoinen. Ilmeisesti uusia ideoita sisustukseen kaivataan myös perinteisten vaihtoehtojen lisäksi! Laita ihmeessä tähän linkki omille sivuillesi, niin käyn kurkkaamassa. Sisustus ja rakentaminen kun kiinnostavat aina.

   -Katti

   Poista
  2. Blogini löytyy osoitteesta http://hemmahosoja.blogspot.fi
   Ja tosiaan kiitos vielä, kuvat havainnollistavat erilaisia pintoja ja tyylejä loistavasti, tästä on helppo valita!
   t. Teea

   Poista
  3. Oikein kiva blogi! Tykkään tyylistä. Jään innolla odottamaan pintojen valmistumista :)

   Poista
 2. Todella kivoja pintoja - ja tätä edellisen artikkelin jälkeen tiedän, mitä teen saunatuvan tympeälle lattialaatoitukselle ensi keväänä!

  Terkuin toinen remppaintoinen naisihminen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla kanssasisaren kehuja! Tulossa vielä paljon betonipintaa ja muita kokeiluja :) Seuraavaksi mm. tuo wessan helmiäislattia.

   Poista
 3. Moi, todella hienon näköistä jälkeä! Kysyisin tuosta kultaisesta seinästä, joissa on tasoite ja sitten tumma maalipesu. Mikä on tumma maalipesu ja mitä tasoitetta käytit? Eli tasoitteen päälle levitit Taikaa ja sitten pesit sienellä?

  Lisäksi, tuo missä on tapettiliisteriä ja pastaa - mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Näyttää todella upealta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Tuo kultainen seinä on toteutettu telaamalla alle Tikkurilan Tunto -hieno joka on lastattu hetkeä ennen kuivumista. Tähän sopii myös uudet telattavat tasoitteet. Sitten peittävä Taika -kulta päälle ja pesun tein varmasti samalla aineella kuin tuossa rouheassa betoniseinässä.

   Sitten tuo pesu.. en ihan muista reseptiä, mutta saattoi olla vähän ruskeaa himmeää vesiohenteista maalia ja tippa mustaa sävytyspastaa. Sekoitin värit raskaiden tapettien liisteriin. Ja pesu kevyesti pyörittäen suoralla sienellä. Muista aina, että tasoitepinta pitää ensin tehdä imemättömäksi joko maalilla tai lakalla, muuten saat aikaan vain tummia länttejä :)

   Toivottavasti auttoi :)

   Poista
  2. Mahtavaa, kiitos! Eiku kokeilemaan :). Olen nimenomaan etsinyt tapaa toteuttaa tuollaista rosoisempaa kultaa.

   Poista
  3. Onnea matkaan! Ja jos kuvia saat näpsittyä valmiista pinnasta, niin laita osoitteeseen, kattiwatti@gmail.com Julkaisen mieluusti ohjeillani tehtyjä pintoja :)

   -Kiitos

   Poista
 4. Moi! Hieno blogi! Voisitko kertoa tarkemmin miten olet tehnyt "Tunto hieno ja Taika hopea tintattuna mustalla" seinän?

  /Marcus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack :)
   Tuo seinä on ensin telattu Tunto-maalilla ja lastattu hetkeä ennnen kuivumista. Näin sain vähän struktuuria pintaan. Myös uudet telattavat tasoitteet käyvät tähän tarkoitukseen. Tunto-maalilla pinnasta tulee kuitenkin vielä hienompi (hennompi struktuuri) kuin millään tasoitteella koska niissä raekoko on suurempi. Pinnan olen maalannut Taika Hopealla johon olen sekoittanut mustaa sävytyspastaa ööö.. lirauksen :) Sitten pinta vaan hennoin sienen tai leveän siveltimen vedoin pyyhitään eri suuntiin. Tämä vaihe tehdään siis sävyttämättömällä Taika Hopealla. Kannattaa pitää käsillä myös puhdasta vettä ja sieni jolla voi hopeisia vetoja sitten pehmentää. Jos lopputulos on liian hopeinen voi taas puolestaan lisätä vähän mustalla sävytettyä hopeamaalia. Näitä kun sitten vuorottelee, niin syntyy tuollainen.

   Ja taas.. Jos päätät kokeilla, niin oikein mielelläni julkaisen myös lukijoiden tekemiä pintoja, eli kuvia saapi lähettää osoitteeseen kattiwatti@gmail.com

   -Kati

   Poista
 5. Terve, voitko hieman kertoa miten olet tehnyt tuon Kiilto SK märkätilan tasoite + kalustelakka ja Vetonit VH, onko mitään erikoista että saa sopivan tasaisen pinnan? Onko lastalla väliä, oletko hionut tms.

  Olen tekemässä keittiön välitilaa ja viereistä seinää, ja haluaisin siihen mahdollisimman betonimaisen pinnan ja siksi myös matan kovan lakan. Onko mitään kokemuksia lakoista jotka sitoo pölyn mutta ei aiheuta kovin paljon kiiltoa?

  Laitan tulemaan kuvia kunhan projekti valmistuu:)

  Kiitollinen mahdollisesta avusta,
  KL

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka ja superaurinkoista tiistaipäivää :D

   Tuolta WC:n uusi betonipinta -postauksesta löydät tarkempia ohjeita ja kuvan mun luottolastoistakin. Eli jos välitilassa on ennestään laattapinta, niin pohjalle ensin laimentamaton dispersio ja sitten 2-3 kerrosta SK-märkätilantasoitetta, ihan noilla Anzan lastoilla laitettuna. Pintaa voi hioa ihan varovasti esim. 100-120 karkeuden hiomasienellä. Tarkoitus on siis hioa pois vaan suurimmat harjanteet ja röpöt, ei koko pintaa tasaiseksi. Tottunut lastan käsittelijä voi hioa epätasaisuudet pois helposti työntöliikkeellä. Vaarana on lastan "auraaminen", jolloin kulma tekee syvän naarmun tasoitteen pintaan. Siksi hiominen voi olla varmempi tapa.

   Lakaksi sopii esimerkiksi Tikkurilan Kiva kalustelakka, jota saa myös himmeänä. Kannattaa telata lakka pintaan nukkaamattomalla 10-15cm leveällä pikkutelalla ja viimeistellä vaikeapääsyiset reunat siveltimellä.

   Kiitos kuvista jo etukäteen! kattiwatti@gmail.com

   Poista
 6. Hei Kattiwatti! Hienoja on sun toteutukset. Onko sulla kokemusta siitä, että mikä märkätilatasoite sopisi ihan lastulevylle vai onko nuo kaikki tehty kivi/betoniseinään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Hanna,

   Kyllä oman kokemukseni mukaan lastulevyä voi tasoittaa. Tosin saumoihin saattaa tulla hiushalkeamaa. Suosittelisin saumojen vahvistamista lasikuitunauhalla ja J -tasoitteella (jokin saumatasoite) koska niihin on lisätty liima-aineita.

   Saumauksen jälkeen, tasoitepinnan alle voi vetää ohennetun dispersion. Tarkempia ohjeita valmistajilta. Itse olen käyttänyt märkätilatasoitetta lastulevyn päällä ja on jo ainakin vuoden pysynyt hyvin ja miksei siis pysyisi jatkossakin. Kipsilevyn päälle olen tehnyt tasoiteseiniä myös. Kannattaa kokeilla :)

   Poista
 7. Hei, olen aikeissa tasoittaa keiitiön välitilan laastilla (esim. Kiilto SK). Aloittelijana epäilyttää kuitenkin että tasoitteesta tulee jotenkin tasapaksu. Tuo tekemäsi välitilan tasoitus Kiilto SK:lla näyttää siltä mitä tavoitteen eli sopivan eläväiseltä. Kuinka olet siinä työstänyt tavoitteen pintaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa,

   Tuossa välitilassa on tosiaan vain Kiillon SK ja päällä vesiohenteinen kalustelakka (Kiva). Yritän tehdä pinnasta aina mahdollisimman tasaisen, jolloin se on helppoa pitää puhtaana. Tasoite on kyllä itsessään riittävän elävää ja sitä voi aina halutessaan elävöittää maalipesulla jos niin haluaa. Aina kuitenkin ensin kirkas lakka, jotta näet millainen pinta on luonnostaan tarjolla. Yleensä se on hyvä. Paljon olen myös käyttänyt Taika helmiäsilasyyria. Se saa pinnan hehkumaan valoa kivasti.

   Kokeile, pinnan voi aina muuttaa jatkokäsittelyillä :)


   -Kati

   Poista
 8. Hei, voitko vääntää noviisille rautalangasta, että kuinka tuo "Karkea oikaisulaasti ja tapettiliisteristä sekä pastasta sekoitettu pesu" -seinä on toteutettu ja mitä siellä on pohjalla? On ihan täydellinen!!! Haaveilen samanlaisesta ulkonäöstä rapattuun tiiliseinään, jossa osittain vanhaa maaliakin.. Ihania toteutuksia sulla muutenkin! Oon ihan myyty!!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos :)

   Seinä on rakennettu harkoilla jonka jälkeen se on tasoitettu karkealla oikaisulaastilla (kysy tarkemmin rautakaupasta). Sen jälkeen seinä maalattiin kahteen kertaan tavallisella valkoisella seinälateksilla, jonka annettiin kuivua hyvin viikon verran.

   Sitten tuo pesu.. en ihan muista reseptiä, mutta saattoi olla vähän ruskeaa himmeää vesiohenteista maalia ja tippa mustaa sävytyspastaa. Sekoitin värit tapettiliisteriin. Liisteriseos hierretään pintaan pohjia myöden. Sen jälkeen pesu kevyesti pyörittäen taulusienellä. Vaihda pesuvesi usein. Muista aina, että tasoitepinta pitää ensin tehdä imemättömäksi joko maalilla kuten tässä, tai lakalla, muuten saat aikaan vain tummia länttejä :)

   -Kati

   Poista
 9. Heippa
  Olen ihan myyty noihin sun pintoihin, mennään jo monta astetta upeampaan, mitä yleensä näkee 😊
  Pari asiaa ois kysyttävää eli voiko vastaavanlaisia käyttää pinnoitetun takan pintaan? Meillä on jalolaastilla pinnoitettu takka ja tykkään paaaljon sen pinnasta, rouheudestä, epätasaisesta sävystä. Mutta puhtaana pito on hankalaa ja haluaisin siihen vetää mattalakan päälle. Takka on kuorellinen eli lämpiää hiukan kättä lämpimämmäksi mutta luukun ympäristö jo on kuumakin. Mitä suosittelisit siihen päälle lakaksi? Sävy takassa on vaalean harmaa. Entä voisiko siihen tehdä tuollainen portaikon seinää tai wc:n seinää muistuttavaa pintaa? Se lämpö siinä mietityttää...
  Kiitos jo etukäteen ja en malta odottaa, mitä uutta blogiisi keksit ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Saaruliini :)

   Kokeile Supi Arcticia johonkin pieneen kohtaan mahdollismman lähelle luukkua. Se on hienon näköinen lakka ja suunniteltu kestämään myö saunassa. Kestänyt meillä hyvin jopa lattiassa. Tämä neuvo tietysti annetaan ihan omalla mutu-tuntumalla, eli vastuu kuuluu kokeilijalle itselleen :)

   Mikäli lakan väri muuttuu, kuumenee takka liian kuumaksi. Silloin vaihtoehdoksi jäävät vain impregnointiin tarkoitetut aineet esim. Sikagard-703w voisi olla yksi vaihtoehto. Tietenkin asiaa pitää kysyä ensin valmistajalta, mutta se ei jätä varsinaista kalvoa, lisää vaan puhdistamisen helppoutta.

   -Kati

   Poista
 10. Heippa.
  Tää oli "virhe" (:D) eksyä tänne sivustolle, koska täytyy tehä koko talo uusiks! :D siis niin hienoja juttuja teet kyllä! WAU!
  tykästyin kovasti tuohon oikaisulasti-tapettiliisteri-pasta seinään. :P pakko saada sellainen kotiimme.

  osaatko sanoa/muistatko suurin piirtein suhdetta noille tarvikkeille?

  vessan lattian jo viikonloppuna sain tasotettua ja tänään lakkaan vielä, että kiitos vaan vinkeistä!

  -Sarita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Sarita,

   Täytyy sanoa, että en enää ihan muista suhteita... Kokeilemalla se selviää. Voin sanoa, että vähemmän on enemmän, eli aloita vähäisellä määrällä väriä. Pohja on ensin maalattu valkoiseksi himmeällä maalilla.

   Itseasiassa tuossa taisi olla mukana myös jotain ruskeaa.. Ehkä kannattaa hankkia luonnon pigmenttejä, esim. mustaa ja kasselin ruskeaa. Ne on edullisia ja myydään ja pienissä purkeissa. Liisteri taisi olla raskaille tapeteille, eli vähän tujumpaa kuin tavallinen liisteri.

   Onnea matkaan :)

   -Kati

   Poista

Kiitos kommentistasi, se tarkastetaan ennen julkaisua.