Seuraava vaihe remonttikohteissa (laatat alla) on dispersion levittäminen. Käytä aina sen valmistajan tuotetta jonka tasoitetta olet laittamassa. Dispersio on pohjuste joka parantaa tasoitteen tarttuvuutta alustaansa. Valmiissa levypinnoissa (uudiskohteet) pohjana pitäisi olla huolellisesti tehty vesieristys. Vedeneristeen päälle ei tarvitse enää levittää dispersiota vaan pääset heti tasoiteen levitykseen. Pyri tekemään aina riittävä määrä massaa. Kylpyhuoneen tasoituksessa ei olisi toivottavaa, että työsaumoja ei muodostuisi muualle kuin nurkkiin. Eli yksi seinä tulisi käsitellä aina yhdellä kertaa. Lastoina olen käyttänyt Anzan 20cm ja 35cm lastoja joissa on hyvä kumivarsi, tällaisia. Lisäksi tarvitset laastikauhan ja n.20L laastiämpärin. Pienet määrät pystyy sekoittamaan hyvin porakoneella, mutta isommat määrät saattavat polttaa koneen moottorin. Laastin sekoituskoneet maksavat edullisimmillaan n.70-80€. Kun olet levittänyt ensimmäisen kerroksen, voit seuraavana päivänä levittää toisen. Ennen seuraavaa levitystä, käy kuiva laastipinta vielä läpi lastalla. Työnnä pois kaikki nököset ja harjanteet. Voit myös tehdä seinään karkean hionnan paperilla. Älä kuitenkaan käytä hiomakiveä. Se on tarkoitettu lattialle ja saattaa rouhaista pehmeämpää seinätasoitetta liikaakin pois. Kun pinta on siisti, voit levittää uuden disperison. Anna dispersion kuivua taas pari tuntia ja tee uusi levitys. Tämä kerros on nyt levypinnoilla viimeinen tasoitekerta. Toki voit levittää useampiakin kertoja mikäli haluat enemmän kerrosvahvuutta, mutta pinnan kannalta asialla ei ole merkitystä. Laatoitetuilla pinnoilla tasoitekertoja tarvitaan yhteensä kolme tai jopa neljä, mikäli haluat jättää värisävyksi tasoitteen oman sävyn. Jos aiot maalata pinnat, voit tällöin selvitä kolmella tasoitekerralla. Tämä siis siksi, että vaikka pinta olisi tasainen jo, alla oleva laattasauma muodostaa tasoitepintaan tumman verkon. Huolellinen dispersion levitys välissä vähentää tätä efektiä.
Anzan lastat |
Kun lempitasoitteeni Vetonitin VH valmistus lopetettiin, olen joutunut etsimään korvaavia tuotteita. Tällä hetkellä olen eniten käyttänyt Kiillon Märkätilatasoitetta joka on hieman karkeampaa eikä siinä ole samaa hienostunutta sävyä. Vaikeille pinnoille suosittelisin kuitenkin Litokolin Latexkolin käyttöä. Käytimme kyseistä ainetta erään laivan peltiseinään laattojen kiinnittämiseen. Lateksi teki laastista taipuisaa ja niin hyvin kiinnittyvää, että sitä ei pystynyt irroittamaan työvälineistäkään mitenkään. Laatat ovatkin pysyneet resonoivassa peltiseinässä kiinni hyvin viimeiset kuusi vuotta. Lisäksi tilat sijaitevat ulkokansilla, joten talvisin ne ovat hyvin kylmiä tai jopa pakkasella. Tällä aineella voisi siis tehdä ensimmäisen tasoituksen jos on mitään epäilystä siitä, etteikö tavallinen laasti ja dispersio tulisi alustassa pysymään. Itseasiassa Latexkol kiinnityy alustaansa paljon kovemmin kuin mikään dispersio, joten imemättömille pinnoille en laittaisi dispersiota ehkä ollenkaan. Muillakin valmistajilla on tuotteita joihin lisätään veden sijaan nestemäinen lateksi. Litokolin tuotteita myyvät vain tietyt erikoismyymälät. Kannatta kysellä eri valmistajien vaihtoehtoja. Tärkeintä on kuitenkin varmistua, että tasoite jota sitten päädytkin käyttämään on soveltuva märkätiloihin. Tasoitteen tulee olla sementtisideaineinen ja vedenkestävä. Kannataa suosia hienojakoista tasoitetta. Iso raekoko tekee pinnasta karhean. Toisaalta jos karhea pinta kiehtoo, voit valitakin karkeamman tasoitteen. Oikaisulaastit ja sen tyyppiset tuotteet ovat usein hyvinkin karkeita koostumukseltaan.
Juuri aloittamani WC/kph. Tässä tilassa ei ole enää suihkua, joten saatankin keksiä pintaan jotain erilaista :) |
Kun viimeinen tasoitepinta on vihdoin valmis ja olet pintaan tyytyväinen, kannattaa se vielä huolellisesti viimeistellä. itse käyn läpi kaikki nurkat ja kulmat hienolla hiomapaperilla tai tyynyllä (n.150). Pinnan suurimmat epätasaisuudet (nököset ja harjanteet) kannattaa hioa tässä vaiheessa pois, mutta varo hiomasta liikaa. Täysin tasainen pinta ei ole enää kovin rouhean näköinen. Yleensä annan pinnan kuivua vielä yhden päivän ennen lakan tai maalin levittämistä. Seinäpinnat eivät ole niin kovan kosteusrasituksen alla kuin lattiat. Pystypinnoista vesi valuu pois ja alla oleva vesieriste suojaa rakenteita vaurioitumiselta. Olen lakannut seinäpintoja epoksilla ja maalannut Tikkurilan Luja pintamaaleilla. Epoksi on hieman kiiltävä ja pintaa on tällöin helppo puhdistaa. Luja pintamaaleissa on mukavasti vaihtoehtoja kiiltoasteissa ja nyt uutuutena löytyy myös himmeä pintamaali. Vesiohenteisena maalina se on käyttäjäystävällinen. Luja ei kuitenkaan sovellu lattiaan. On tärkeää tiedostaa, että lakkaan ja maaliin voi tulla myöhemmin hiushalkeamia joihin kosteus pääsee imeytymään. Hiushalkeamasta vesi pääsee kuitenkin myös haihtumaan, joten haitta on lähinnä kosmeettinen. On kuitenkin hyvä varautua huoltolakkauksiin/-maalauksiin ainakin ensimmäisen vuoden jälkeen, kun pinta asettuu. Pieni sivellin ja väritön lakka käy hyvin. Seuraaviin projekteihin ajattelin kokeilla Tikkurilan Temadur ja Temaclear tuotteita. Jos kyseiset tuotteet kestää teollisuudessa, niin luulisi niiden kestävän tavallista kylppärissä tepasteluakin.
Kun tein ensimmäistän märkätilaa, soittelin ja kyselin neuvoja useilta eri valmistajilta ja ammattilaisilta. Suurin kysymys johon aina törmäsin, oli että mitä tapahtuu tasoitteelle joka on vesieristeen ja hengittämättömän lakkapinnan välissä? Toistaiseksi ei mitään. tulevaisuus näyttää miten menetelmäni kestää vuosien käyttöä. Toisaalta epäonnistuminen ei olisi suuri taloudellinen menetys. Aineet betonikylppärin tekemiseen maksavat 200-300€ ja siihen päälle vähän omaa aikaa. Tietysti harmittaisi jos jotakin menee pieleen, mutta uskon sen olevan ihan korjattavissa kuitenkin. Vesieriste suojaa kuitenkin tärkeimmät, eli rakenteet vaurioilta. Omasta mielestä hankalinta on lattiakaivon ympäristön tekeminen. Ajattelinkin tehdä siitä myöhemmin ihan oman lukunsa...
Tässä ennen kuva meidän nykyään niin valkoisesta kylppäristämme |
Ja sitten viimeiset sanat.. Tämä ei ole mikään VTT:n testaama menetelmä, vaan omaa kotikutoista testailua. Saa kokeilla ken haluaa, mutta ihan omalla vastuulla. Huolellisuutta ja sopivia suojavarusteita kannattaa käyttää. Lisäksi, otathan huomioon valmistajien ohjeet ja suositukset. Lähinnä olen valinnut Luja-märkätilamenetelmästä ja teollisuuden pintakäsittelymenetelmistä omaa kukkaroa ja silmää parhaiten miellyttävät tavat ja tuotteet. Kannattaa rohkeasti kokeilla myös omia "reseptejä", kunhan muistaa tarkistaa, että tuotteet ovat märkätiloihin soveltuvia. Huokea hinta ja rouhea ulkonäkö on tämän menetelmän etuja. Lisäksi vältyt saumojen likaantumiselta. Onnea ja menestystä kokeiluun!
Kiitos taas loistavista vinkeistä! Upeita "kokeiluja" ;)
VastaaPoistaKiitos sinulle mahtavasta tsempistä uutta ja vihreää bloggaajanalkua kohtaan :D
PoistaVau.... nyt löytyi se mitä kannatti odotella ja mielessämme suunnitella. Kiitos siitä sinulle rohkea kokeilija =). Olemme siirtäneet kylpyhuone / sauna remonttia, koska mielessämme on ollut "betoniset" tilat, eikä tylsiä kaakeleita. Tarjolla olevat Decosin märkätilan "betoni"tuotteet todella hintavia ja tässä todella upea korvike sille.
VastaaPoistaKiitos kehuista!
PoistaHinnalla ei ole tosiaan pilattu tämä ratkaisu. Olen käyttänyt myös joitakin Decosin tuotteita. Siitä ajatus alunperin oikeastaan lähtikin. Miten saisin toteutettua yhtä upeita pintoja vähemmällä rahalla :)
Ihan törkeen hienoja :) Miten lattialämmitys, olet varmasti miettinyt sitäkin? Vaikuttaako tuo betonikerros välissä lämmön siirtoon?
VastaaPoistaKiitos, kiva jos tykkäät :)
PoistaAinakin tuo Weberin 4400 on lattialämmityskohteisiin sopiva. Lattialämmitys pitää kytkeä pois 2vrk ennen tasoitetyön aloittamista ja palauttaa hiljalleen viikko tasoitetyön jälkeen.
Itseasiassa tasoite tehostaa lattialämmityksestä saatavaa hyötyä. Laatathan kiinnitetään kampaamalla kiinnityslaasti paksun laatan taustaan jolloin väliin jää ilmaa. Tasoite puolestaan on ohut ja yhtenäinen kerros, jolloin lämmön johtuminen pintaan on tehokasta. Tällöin ainakin mukavuuslämmöksi tarkoitettua ohutta ns. saneerausmattoa voi pitää hieman pienemmällä lämmöllä kuin laattalattiassa.
-Kati
Miten tuo lattian pinta kovinkin liukas kun on lakattu?
VastaaPoistaItseasiassa seuraavassa postauksessa käsittelen tuota liukkautta. Sitä pystyy säätelemään tasoitteen laadulla ja pintastruktuurilla vaikka lakkaisikin epoksilla.
Poista-Katti
sitä odotellen. :D tätä on nyt kolme viikkoa tullut luettua ja isäntäkin on saatu innostumaan betoni pinnoittamisesta.
PoistaMiehet -nuo luovuutta hidastavat järjen äänet ;)
Poistaruettiin tuossa miettimään että osaisitko antaa neuvoa tähän. että millä saisi vain vaihdettua värin kylppäriin. kylppärissä ei ole mitään muuta vikaa kuin väri. ja nuo laattamaalit eivät ole ainakaan kavereiden kylppäreissä kestäneet.. :)
Poista- sarru
Moikka,
PoistaOlen yhden kylppärin maalannut ihan vaan Tikkurilan Luja pohja- ja pintamaalilla. Kesti hyvin kun meillä oli siinä kypyamme jolloin vettä ei juurikaan roiskunut seinille. Teollisuuspuolelta kokeilisin Temadur -sarjaa, mutta siinä hommassa aktiivihiilimaski on välttämätön ja vähän kokemustakin 2-komponenttisista maaleista olisi kyllä suotavaa.. Ainakaan ei kannata koko purkkia heti sekoittaa ;) Mutta tuolla Temiksellä maalaisin jos itsellä olisi sellainen projekti. Siinä on hyvä valikoima kiiltoasteita ja niistä siis kannattaa aina valita mahdollisimman himmeä. Himmeällä pinnalla ei virheet niin hyvin näy.
-Katti
mietittiin tuota luja menetelmää ja siihen lakka päälle, kun kuitenki pitäisi kestää lattiassakin. :)
Poista-sarru
Luja tekee hyvän, vedenkestävän pinnan ihan sellaisenaan. Eli ei tarvitse lakkaa pintaan. Se lattia on tosiaan vähän kinkkisempi.. Jos en laittaisi Temaduria, saattaisin kokeilla ihan ensin pohjalle maalipesu, sitten Tikkurilan Otex ja päälle Unican Ulkokalustemaali. Varmasti kestää hyvin vettä ja kulutusta. Muista kuitenkin, että hitaasti haihtuvia öljyjä sisältävät maalit saavuttavat lopullisen kovuutensa useiden viikkojen kuluttua. Eli ainakin ensimmäinen kuukausi saa lattiaa käsitellä ihan silkkihansikkain. Sen jälkeen pitäisi kestää kulutusta. Tämä siis vaihtoehdoksi epokseille ja muille 2-komp. maaleille.
PoistaPysyykö Luja myös liukaspintaisessa kaakelissa seinässä? Tosiaan keittiön välitilan kaakelissa ei kaakelimaali pysynyt hyvin. Aina kun joku siihen osuu, on maali rapissut.... :/
VastaaPoistaEn ole itse kokeillut kaakelimaaleja, koska tutuista merkeistä tuntuu löytyvän samantasoisia tuotteita. Tuo sinun ongelma kuulostaa siltä, että alusta on jäänyt rasvaiseksi tai likaiseksi. Kevyt hionta ja pesu maalipesulla ja teräsvillalla on välttämätöntä. Nyt kun kaakeli on jo maalattu, kannattaa pohtia olisiko helpompaa asentaa päälle jokin välitilaan sopiva levy? Jos maalaaminen olisi mieluisampi vaihtoehto, pitää kaikki vanha kaakelimaali raapia pois teräslastalla. Myös maalinpoistoainetta voi käyttää, mutta uskoisin että lasta riittää. Maalinpoistoaineet ovat hirvittäviä myrkkyjä ja niitä kannattaa pyrkiä välttämään. Pohjalle voi kokeilla tasoitepinnoille tarkoitettua dispersiota ihan ohuena, laimentamattomana kerroksena kahteen kertaan. Päälle Luja pintamaali, puolihimmeänä. Muista, että myös vesiohenteiset maalit vaativat pitkän ajan lopulliseen kovettumiseen, eli ensimmäinen kk kannattaa välttää pinnan koskemista ja kastamista. Tuota dispersiota en ole käyttänyt maalin alla, mutta antaisin sen kuivua vuorokauden ennen maalaamista. Tasoitteen alla dispersio on aina ehdoton ja se tarttuu erinomaisesti myös kiiltäville alustoille. Siksi uskon sen käyvän myös maalin alle. Dispersio jää hieman elastiseksi, siksi kerroksen pitää olla ohuen ohut. Suosittelen levitykseen 10cm huopatelaa (erittäin lyhytkarvainen). Kertoile ihmeessä miten kävi :)
PoistaKiitos paljon vinkeistä Katti :)
VastaaPoistaTosiaan varmaan tuota rasvasuutta on jäänyt välitilan kaakeliin. Onneks maalia on lähtenyt melko huomaamattomasti. Mutta itseä se tietty aina ärsyttää... Välitila taidetaan peittää levyllä. Maalaaminen oli välitilan rumien 90-luvun kaakelien hätäratkaisu ennen muuttoa! :D
Pesuhuoneeseen voisi kokeilla tuota dispersio/Luja-maalijuttua. Siellä sama homma, rumat vihreät 90-luvun lookki. Mutta mittava täydellinen pintaremontti saa vielä odottaa... Ainoa hankaluus on sitten tuo kastamattomuus. Kun meidän 5-henkinen perhe suihkuttelee aika paljon. Ja sepä on meidän ainoa suihku :D Meidän talo on vuodelta -73 ja tosi kiva kun isoon taloon on tehty silloin peräti yksi suihku, samoin eletään yhdellä vessalla (erillinen) ja siinä on välillä jonoa! :)
-Kaima ;)
Tässä vielä työreissulla, mutta kunhan kotiudun, niin on tarkoitus postata tuosta kaakelin maalauksesta. Inerta 50 on tuo maali jota uskaltaisi suositella kovaankin käyttöön. Tosin vaatii asianmukaiset suojaimet ja tuulettumisaikaa.
PoistaKiitos todella mielenkiintoisesta blogista. Äärettömän mukavaa kun sisältönä on tyylin lisäksi tekniikkaa, sillä aika kysymysmerkkinä joutuu olemaan varsinkin kun on märkätilojen betonilattioista kyse.
VastaaPoistaOlemme aloitelleet OMK kellarissa KPH+S remonttia, tavoitteena tuollainen askeettinen julkisen kylpylän fiilis höystettynä Marokkolaisilla laatoilla ja öljytyllä puulla. Fiilikseen vain kuuluu oleellisena betonilattia ja tavoitteena myös jättää suihkualueiden ulkopuolelle jäävät seinät krouville betonille. Hirveän hyviä ideoita blogistasi poimineena yksi asia jäi minua vaivaamaan kun suunnittelen rakennekerroksia: dispersio (jota painotat useasti). Projektimme pohjana on tällä hetkellä uusi lämmitetty valubetonilattia ja seininä vanhat valubetoniseinät jotka on suoristettu Vetonit 137. Laitoin oheen suunnittelemani rakennekerrokset, osaisitko (tai joku lukija) kommentoida tarvitsenko tuota dispersiota ja mitä mieltä lattiatasoitteesta, tarviiko valuun upotetun vesikieroistoisen lattialämmityksen päälle lämpölattialattiatasoitetta vai suosittelemiasi 3300/4400 pikatasoitteita?
LATTIARAKENNE (pinnasta alaspäin)
0,00 mm - Liukuestehiekka (suihkuosastoon)
1,00 mm - Tikkurila Akvacoat A Epoksimaali
6,00 mm - Weber.vetonit 5400 Lämpölattiatasoite
0,50 mm - Weber.vetonit WP Vedeneristysmassa
0,00 mm - Weber.vetonit MS Kosteussulku
0,00 mm - Weber.vetonit MD 16 Dispersio
80,0 mm - Betonivalu, vesikiertoinen lattialämmitys (hiottu)
SEINÄRAKENNE (pinnasta alaspäin)
6,00 mm - Kaakeli
0,30 mm - Weber Vetonit RF Saneerauslaasti
TAI
0,05 mm - Tikkurila Luja pintamaali
JA
0,50 mm - Weber.vetonit WP Vedeneristysmassa (suihkuosastoon)
0,00 mm - Weber.vetonit MS Kosteussulku (myös kattoon)
5,00 mm - Weber.vetonit 137 oikaisulaasti
x,xx mm - Valubetoniseinä
Kiitos piiiitkästä kommentista! Hankalaa tämä vastaaminen mobiililaitteella.. Kunhan kotiudun työreissultani, kaivan koneen esiin ja vastailen oikein ajan kanssa :) Suunnitelmat kuulostaa hienoilta!
PoistaJoo-o, taisi venyä kommentti ihan pohdinnaksi =) asialla ei ole kiire, tarkoitus toteuttaa tuo remppa vasta helmikuussa - arvostaisin kuitenkin mielipidettäsi.
PoistaEteeni tuli pohtiessani myös toinen ongelma. Tuon uuden valulaatan ja vanhan seinän välissä on nyt tietysti 1+ cm rako johtuen valun reunanauhasta. Nyt kun vesieriste pitää kuitenkin nostaa hieman seinälle, niin pitäisi keksiä joku ratkaisu tuohon reunaan. Mietin että laittaisin reunat Sikaflex saumausmassalla, jolloin saisin vesieristeen maalattua ylitse ja myös betonipinnoitteet siististi seinään saakka.
Tuohon toiseen ongelmaan saattaisi löytyä ratkaisu juotosbetonista. Rako valetaan umpeen juotosbetonilla ja päälle sitten normaali vesiesriste reunanauhoin. Muista poistaa juotosbetonista ylimääräiset roiskeet tuoreena, koska se on erittäin kovaa kuivuessaan. Muista, että märkätilat tulee vesieristää myös seinien osalta. Jos haluat yksityiskohtaisempia neuvoja kannattaa laittaa postia kattiwatti@gmail.com
Poista:)
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
PoistaOnneksi törmäsin blogiisi! Olemme juuri aloittamassa kylppäriremonttia ja tarkoituksena repiä vanhat laatat irti, laittaa uudet vesieristeet ja päälle betoni. Voiko sementtitasoitteen laittaa suoraan vesieristeen päälle (pysyyko?) vai tarvitseeko väliin märkätilatasoitteen?
VastaaPoistaHeippa!
VastaaPoistaMärkätilatasoitteet ovat sementti sideaineisia, eli ovat käsittääkseni samaa tavaraa. Tasoite tulee suoraan vesieristeen päälle kuten laatoituksessa tulisi kiinnityslaasti. Korjaa jos ymmärsin kysymyksesi väärin.
Terveisin, Katti
Ymmärsit ihan oikein. Eräs remonttireiska jolta betoniseinästä kysyin sanoi ettei vesieristeen päälle voi laittaa tasoitetta. Hänen mukaansa ainoastaan laatan päälle voi rapata. Ilmeisesti (ainakin useimpien) vedeneristysjärjestelmien päälle sallitaan ainoastaan laatoitus jotta se täyttää määräykset. Siksi ajattelinkin että tasoitteen alle täytyy tulla jotain. Tasoite kuitenkin ilmeisesti pysyy vesieristeen päällä? Taloyhtiössä ollaan niin tarkkoja noiden sertifikaattien kanssa, että täytyy ottaa selvää määräyksistä ennen kuin voi tehdä mitään. Tähän tämä remppa-aika sitten mukavasti kuluukin. ;)
VastaaPoistaMoikka,
PoistaKyllä reiska on ihan oikeasssa. Tasoite ja epoksi ei ole missään VTT testauksissa hyväksytty menetelmä. Tasoite kuitenkin pysyy vesieristeen päällä hyvin ja epoksit, hartsit ja uretaanit eivät läpäise vettä. On siis jokaisen omassa harkinnassa millaisen järjestelmän valitsee.
Laatoituksen rinnalle on hyväksytty myös esimerkiksi Luja -menetelmä, joka rakenteeltaan muistuttaa tätä tasoite-epoksi yhdistelmää. Lisäksi laattoja saumataan epoksilla ihan yleisesti varsinkin julkisissa tiloissa. Tämä vesitiivis pinta ei kuitenkaan aiheuta ongelmia. Miksiköhän laatan päälle voi hänen mielsetään "rapata" mutta suoraan vesiesristeen päälle ei?
Taloyhtiöt ovat hankalia. Siellä pitää noudattaa annettuja ohjeita. Kannattaa kuitenkin yrittää neuvotella. Vesieriste-laatta yhdistelmästä on Suomessa lukemattomia epäonnisia esimerkkejä, jotka virheellisen asennuksen tai jonkin muun syyn johdosta ovat sertifikaateista huolimatta saaneet/aiheuttaneet korteusvaurioita. Yleisiä ongelmia ovat vesitaskut, nurkkanauhan puuttumiset ja väärin asennetut korotusrenkaat. Yhdessä kylppärissä todistin, miten sertifioitu ammattilainen jätti maalarinteipit Unidrain-kaivon ympärille ja vesieriste tuli suoraan teipin päälle... Surullista nähtävää. Monella eri menetelmällä on siis mahdollista saavuttaa turvallinen, vesitiivis kerros. Tärkein yksittäinen onnistumisen tae on siis huolellinen ja asianmukainen asennustyö.
Ihan loistavaa! Kiitos kovasti tästä blogista ja postauksesta. Olen kuumeisesti hakenut vaihtoehtoa, jolla saisin kylpyhuoneemme päivitettyä ja tässä se on. Nyt vaan miestä pehmittämään :)
VastaaPoista-nua
Jes! Kiva kuulla :)
PoistaMoi! Oletko käyttänyt pesutiloissa Uretaaniöljy + 10-15% betolux + 10% lakkabensiini sekoitetta? SE on kätevä kuivien tilojen lattioissa, mutta mietin vedeneriste+ tasoite kerroksen päälle materiaalia suihkun lattiaan ja seinään.. samaa materiaalia siis molempiin ja epoksi on turhan kiiltävää.
VastaaPoistaMoikka Janne,
PoistaOlen pysytellyt vesiohenteisten linjalla. Kiitos kuitenkin vinkistä! Viimeaikoina olen selvittänyt tietyn uretaanipinnoituksen mahdollisuuksia. Uretaanimaalit ja lakat ovat vesieristäviä ja saatavilla useissa eri kiiltoasteissa. Postailen aiheesta kunhan asiasta enemmän selviää!
-Kati
Kiitos mielenkiintoisesta blogista!
VastaaPoistaolemme ylitasoittamassa pesuhuoneen laattaseiniä Kiillon märkätilatasoitteella, kunhan tuo massalattia saadaan tehtyä. Mitä primeria/dispersiota olet käyttänyt ko. tasoitteen kanssa? Kiillon teknisen neuvonnan mukaan ei ole primeria, ainoastaan Superfix saneerauslaastilla voi tehdä tartuntapinnan.
terv,
-Jukka-
Heippa,
PoistaItse kokeilisin Litokolin PrimerF tai Weberin Mt16 (muistaakseni). Dispersio ohentamattomana muodostaa kyllä aika hyvän kalvon. Tietysti valmistajan ohjeet ovat parhaita. Vilkaise vielä tuosta "Mieli voi muuttua" postauksesta. Siinä enemmän tuosta dispersion käytöstä.
Onpa upeaa jälkeä! Miten tuo teidän ekan kylppärin lattia, onko sekin laitettu vanhojen laattojen päälle? Haaveillaan tässä kylppäriremontista, ja täältä sai niin hyviä vinkkejä, kiitos jo siitä :)
VastaaPoistaHeippa,
PoistaTuossa ei ole laattoja alla, vain vesieriste. Kokemukseni mukaan vanhat laatat toimivat alla paremmin kuin vesieriste. Laatta muodostaa kovemman alustan ja siten kerrosvahvuus tasoitteessa voi olla pienempi. Kiitos kiitoksista :)
Kati
Yhdyn edellisiin kehujiin; ihan mahtava idea! Jos vielä jaksaisit vastata muutamaan kysymykseen.. :) Ajattelin toteuttaa tällä menetelmällä pienen vessamme seinät, eli kyseessä kuiva tila. Kiiltävät laatat kannattaa siis hioa hiekkapaperilla ensin? Miten nurkat, jätetäänkö niihin rako silikonia varten vai kannattaisiko silikonia vetää nurkkiin jo etukäteen liikuntasaumoiksi ja tasoitteen jälkeen vielä vetää uusi viimeistelysilikoni siististi? Entä jos ajatuksena on maalata seinät valkoiseksi, näkyykö laattojen saumat tämänkin läpi eli vaaditaanko siltikin useampi tasoitekerros? Vessamme on erittäin pieni ja joka sentit ovat tarpeen, joten tasoitepaksuus olisi hyvä pitää mahdollisimman ohuena. Miten muuten altaan ja kaapistojen taustat saa parhaiten suoriksi?
VastaaPoistaSuuren suuri kiitos jo etukäteen! :)
-Eeva
Hei Eeva,
PoistaKiitos kysymyksestä!
Minulla on menossa nyt samanlainen projekti kuin sinulla ja siitä postailen varmaan vielä syyskuun aikana. Tarkoitus on läpivärjätä lattiatasoitetta. Katsotaan mitä syntyy ;)
Laatan lasietta en tällä kertaa hionut, vaan vedin pintaan imemättömille pinnoille (keraaminen laatta) tarkoitetun dispersion. Jos tasoitteen maalaa, pitäisi selvitä kahdella tasoitekerralla, jos kuitenkin on tarkoitus jättää tasoitteen väri näkyviin, tarvitaan kolmaskin kerta. Nurkat menee siinä samalla helposti ja ne siis viimeistellään silikonilla kun pinta on aivan valmis maalia myöden. Toinen vaihtoehto on käyttää akryylimassaa, joka sitten maalataan samalla kuin muukin pinta. Tämä käy hyvin, koska kyseessä ei ole märkätila.
Tasoitekerros ei vie senttejä, vaan ainoastaan muutaman millimetrin tilaa, riippumatta siitä laitatteko kaksi vai kolme kerrosta, joten siitä ei kannata olla huolissaan.
En valitettavasti ehkä täysin ymmärtänyt tuota taustojen suoruus -kysymystä? Pinnasta tulee itsestään suora, jos laatat alla muodostavat suoran pinnan. Leveä ja kapea teräslasta muodostavat hyvän parin. Pinta pitää myös hioa, koska lastatyöskentelystä jää epätasaisuutta. Tärkeää on myös hioa tasoitekerrosten välissä, muuten edellisestä tasoitekerroksesta saattaa irrota murusia ja se pilaa pintatasoitteenkin.
Terkuin, Kati
Noniin, nyt on koeseinän ensimmäisen tasoitekerros vedetty! Yritin hioa seinälaattoja karkealla hiekkapaperilla ja timanttihiomasienelläkin mutta aika kehnoin tuloksin.. Tuntui ettei laatan pinta muuttunut juurikaan, timanttisienellä sain siihen sentään hiukan naarmua aikaiseksi. Mutta niin hidasta ja työlästä hommaa se kyllä oli että kaikki vinkit otetaan vastaan! :) Dispersiona käytin vetonitin lattiadispersiota, sitä suosittelivat k-raudassa. Tasoitteena käytän vetonitin märkätilatasoitetta. Mitä dispersiota käytit itse nyt hiomattomille laatoille?
PoistaSeuraava tasoitekerros ja seinä onnistuu varmasti paljon paremmin, tämäkin homma vaatii vähän opettelemista! Ainut vaan, että muilla seinillä vastassa on pintavetoina vedetyt vesiputket, saas nähdä miten niistä selvitään... :) Mutta tähän asti olen kyllä ollut erittäin postiivisesti yllättynyt koko menetelmästä!
Yt. Eeva
Heippa Eeva,
PoistaHiontaa en tulevaisuudessa edes tee, koska olen huomannut, että imemättömille pinnoille soveltuvat dispersiot ja kiinnityslaastit muodostavat todella kovan tartunnan. Yksi mielenkiintoinen tuotesarja jota ajattelin vielä testata on Bilteman tasoitteet. Ainakin kiinnityslaasti vaikutti lupaavalta. Lisäksi sitä myydään pienemmissä pakkauksissa, mikä on kiinnostavaa, koska pieneen tilaan tai yhteen seinään ei massaa tarvita niin paljoa.
Tällä hetkellä työn alla on pieni wc josta postausta pian! Siinä dispersiona Ardexin P 51 ja kiinnityslaastina Ardex S 48 jotka jääneet aikaisemmasta projektista. Pintaan tuli 1x Kiillon SK ja 1x Vetonit VH, jonka valmistus on jo lopetettu (valitettavasti). Tässä oli siis kyseessä autotallin syyssiivous :)
Yhteensä tasoitetta laitoin kolme kerrosta ja se peitti alla olevat laatat hyvin. Mikäli olisin maalannut pinnan vaikkapa valkoiseksi, kaksi tasoitekertaa olisi riittänyt. Tämä on kuitenkin tarkoitus jättää naturelliksi, eli lakkapinnalle. Jokaisen kerroksen väliin laitoin dispersion.
Putken takana kannattaa työskennellä pienemmillä lastoilla. Itse käytän ns. japaninlastoja hankalissa paikoissa. Suosittelen niitä. Toivottavasti onnistut hyvin ja saadaan ihailla mahtavia kuvia lopputuloksesta :)
kattiwatti@gmail.com
Heippa ja kiitos upeasta blogista!
VastaaPoistaMeillä on menossa perusteellinen remontti vanhaan kivitaloon ja noista sinun upeista töistä aiomme ottaa mallia kylppäriin. Kysyisinkin tässä laitatko aina vedeneristeen tasoitteen alle? Käsitin rautakupassa jos päälle laittaa 2 komponentti eboxin se riittää vedeneristeeksi ja luja menetelmä seiniin
riittää. Meillä uutta valua pitää tasoittaa joten suositteletko sinne alle vedeneristettä? Entä kiviseiniin, ne on jo oikaisurapattu aiemmin mutta tavallisella tasoitteella. Ongelmana kaupan mukaan on reunat
kun seiniä ei ole tarve enää tasoittaa, miten eristeen tuohon kohtaan laittaisit? Kiitos jos viitsit vastata!
tuija
Kiva jos olet blogissani viihtynyt :)
VastaaPoistaItse laittaisin alle vesieristeen. Täten voi varmistua, että vesi ei pääse karkaamaan nurkista tai lattiakaivon ympäriltä. Vesieristeen päälle tasoitettaessa kannattaa ensinmäinen kerros (lattiassa) olla kuituvahvisteista tasoitetta. Ilman tällaista vahvistusta pinta tulee halkeamaan. Erityisesti lattiakaivon ympärillä kerrokset jäävät usein liian ohuiksi. Kannattaa kysyä ohjetta esimerkiksi tasoitevalmistajilta.
Joskus valmistajat ovat nihkeitä antamaan neuvoja, koska tällaisella menetelmällä ei ole hyväksyntää tai esim. VTT:n tutkimuksia. Itse olen soveltanut eri ohjeista näitä omia tekniikoitani.
Epoksit muodostavat kyllä hyvän, vettä läpäisemättömän kalvon, mutta saattavat vaatia joskus huoltolakkausta. Seinään valitsisin tänään jonkin kestävämmän maalin kuin tuo Luja. Kannattaa tutustua Nantenin tuotteisiin. Heillä mm. epoksi jolla on 5v vesieristystakuu teollisuuskäytössä.
-Kati
Kiitos vastauksesta! Olen katsellut teknoksen teknofloor 2k maalia jota saa sävytettyä ja on myös käytettävissä märkätiloihin. Nuo nanten tuotteet vaikuttavat myös hyviltä. Kysyisin vielä onko tuossa mustassa lattiassa muutakin sävyä mukana kuin musta epoksilakka kun näyttää upean eloisalta tuo väri.
VastaaPoistaTuija
Tuo kph tumma lattia on ihan pelkällä mustalla sävytettyä lakkaa. Joihinkin tummiin lattioihin olen tehnyt pesun Taika Hopealla, siten että sävytän hopeamaalia mustaksi pastalla. Tällöin lopputuloksesta saa juuri niin näkyvän tai hillityn kuin haluaa. Toinen väri tuo kuitenkin sopivasti syvyyttä lopputulokseen.
Poista-Kati
Moi, hyvännäköistä työnjälkeä. Meinasin sävyttää lattiatasoitetta nokimustalla ja rautaoksidilla ja käsitellä pinnan jollain kirkkaalla pinnoitteella. Voitko suositella jotakin tuotetta? Lattia on vanhan talon kellarissa ilman kapillaari -ja lämpöeristeitä joten pinnan tarvis olla hengittävä. Heikentääkö pigmentti merkittävästi tasoitteen kestävyyttä? Pigmentit jäi grilliprojektista jossa sävytin tavallista harkkolaastia ja hyvin toimi. Sauli
VastaaPoistaTervehdys Sauli,
PoistaMielenkiintoista tuo tasoitteen sävyttäminen. Itse kokeilin kerran sävyttää lattiatasoitetta valkoisella pastalla, mutta lopputulos piti kaapia pois.. Tasoite ei kovettunut kunnolla. Pigmenttejä on kyllä käytetty tasoitteiden joukossa, mutta itsellä ei ole siitä kokemusta. Olen tehnyt tummat lattiat aina sävyttämällä lakan.
Vanhan betonin päälle aina hengittävä maali. Niitä voi kysellä esimerkiksi RTV:ltä.
-Kati
Aivan mahtava Blogi ja ehkä viimeinen oljenkorsi selvittämään ongelmaa johon törmäsimme eilen kun suunniteltiin kylpyhuoneen remontin viimeistä silausta, eli vesieristystä + kaakelointia jne. Kylpyhuoneessamme on aika matalalta alkava vinokatto/seinä. Kaakeloimme muut seinät kylpyhuoneessa, mutta mielestämme vinoseinää ei voi kaakeloida, koska siitä tulisi liian raskas ja "päällekäyvä" ja haluaisimme lopputulokseksi maalatun valkoisen pinnan. Mitä menetelmää, ja mitä tuotteita käyttäisit tähän? Seinä on tällä hetkellä kylpyhuonekipsilevyä, jonka päälle tulee siis vesieriste.. mutta mitä sen jälkeen tulisi laittaa, jotta lopputulos olisi hieno ja sileä, kuten tuo valkoisen kylppärin seinä joka sinulla on tässä postauksessa? Toivottavasti vastailen vielä, vaikka tämä onkin jo vanha postaus :)
VastaaPoistaKiitos vierailusta blogissani,
PoistaTuo seinä on tehty Kiillon SK märkätilatasoitteella ja pinta on maalattu Tikkurilan Lujalla. Jos nyt tekisin seinän uudestaan, ja haluaisin siitä valkoisen, lisäisin maalin alle vielä silaanipohjaisen impregnointiaineen. Pintaa vahvistaisin siten, että Lujan päälle tulisi vielä pari kerrosta Tikkurilan Supi Arctic lakkaa. Luja on kestänyt seinässä kyllä hyvin, mutta pari Supi -kerrosta lisäisi pinnan pitkäikäisyyttä. Vielä 2 vuoden käytön jälkeen ei ole ollut huoltomaalauksen tarvetta tälläkään reseptillä, mutta jollain aikavälillä pintaa pitää ehkä ehostaa.
-Kati
Kiitos hienosta Blogista. Olemme päätyneet päivittämään kylpyhuoneemme ilmeen tasoitteella laattojen päälle. Meitä miellyttää tuo kuvasi musta lattia ja kaipaisin neuvoja tuohon lakan sävyttämiseen. Olisiko sinulle jokui resepti tuohon? Minkälaista työjärjestystä suosittelet? Voiko seiniä ja lattiaa tasoittaa samaan aikaan kuivumisajat huomioiden vai kannattaako seinät tehdä ensin ja sitten lattia? Entä voiko lattialämmitys olla päällä jos tasoitetaan pelkkiä seiniä?
VastaaPoistaTervetuloa käymään blogissani aina kun olet inspiraatiota vailla :)
PoistaMielestäni kannattaa tehdä ensin seinät ja sitten vasta lattia. Ehkä yhden valun voi laittaa lattiaan välissä, mutta sitten keskittyisin vain yhteen asiaan kerrallaan. Samalla vahvistaisin nurkat lasikuitunauhalla. Laittaisin kyllä lattialämmityksen pois päältä kokonaan. Se saattaa aiheuttaa halkeamia tasoitteessa kuivumisen aikana.
Tuo musta lattia on tehty siten, että ensin valun päälle on laitettu 5% vedellä ohennettu tartunta epoksi ilman sävytystä. Seuraavat lakkakerrokset on sävyetty mustalla pastalla ihan oman mutun mukaan. Lisäksi olen lisännyt kimalletta pintalakkaan vähän. Kimalle tuo kivimäistä fiilistä pintaan. Sen jälkeen valmis pinta on pesty Taika Hopealla, joka sekin on sävyetty mustalla. Tämä vaihe tasaa mahdolliset sävyerot täysin. Kaikki työt tietysti omalla vastuulla. Menetelmällä ei ole sertifikaattia, vaikka omasta mielestäni onkin turvallisempi veden hallinnan kannalta, kuin perinteinen vesieriste ja laatta, jossa vesi johdetaan laatan alle piiloon.
-K-
Oletko huomannut nurkissa halkeilua vai miksi tuo lasikuitunauha? Aion tehdä koepaloja jonkun verran oikean sävyn saamiseksi. Katsoinko oikein että olet tehnyt koepaloja pahvin päälle vai onko se jotain puulevyä?
PoistaEi ole nurkissa halkeilua. Jos jotain liikettä talon rungossa kuitenkin tapahtuisi, niin se tapahtuisi juuri nurkissa. Olen tehnyt koepaloja alumiililevyille.Ei ole nurkissa halkeilua. Jos jotain liikettä talon rungossa kuitenkin tapahtuisi, niin se tapahtuisi juuri nurkissa. Olen tehnyt koepalat alumiinilevylle.
Poista-K-
Hei ja kiitoksia kivasta naisenergiaa sisältävästä blogista. :) Osaisitko sanoa, miten on tällaisen betonipinnoitteen tekeminen muovimaton päälle? Eli asunnossamme on lattiassa 10x10 laatta ja seinissä ällöttävä muovi..
VastaaPoistaMoikka ja tervetuloa mukaan :)
PoistaKylpyhuoneen saneerauksia tehdään yleisesti siten, että hyvin pohjassaan kiinni oleva, ja ehjä muovimatto jätetään laatoituksen alle vesieristeeksi. Samat aineet kiinnittyvät siis hyvin, vaikka päälle tulee pelkkä tasoite. Lattiassa pitää kuitenkin huomioida se, että alusta on joustava. Valmistajalta kannattaa siis kysyä tarkemmat ohjeet mitä kuituvahvisteista tasoitetta kannattaa käyttää ja pitääkö valu vahvistaa verkolla. Jos lattiassa on jo laatta koko alueella, niin valun ei tarvitse olla silloin kovin paksu, olettaen, että laatta on hyvin kiinni alustassaan. Kaivon kiinnittäisin epoksilla, mutta jokainen käyttäköön omaa harkintaa :)
-K-
Heippa taas :) Vielä toivoisin tarkennusta noihin lattian maalaushommiin eli kun ollaan nyt tasoite laitettu ja haluaisin maalata lattian harmaaksi. Ostanko vain epoksimaalia toivotulla sävyllä sävytettynä ja vedän sitä pintaan. Vai pitääkö ensin olla väritön kerros, vai voiko sillä samalla sävytetyllä vetää ja montako kerrosta kannattaa laittaa. ps. Vessan lattia on valmis ja koska siellä ei ole lattiakaivoa, niin laitoin vain mustaksi sävytetyn Betolux Aquan kahteen kertaan pintaan ja olen kyllä tyytyväinen :)
VastaaPoistaHeippa,
PoistaOnko lattia sopivan harmaa vai liian tumma? Harmaa maali tekee lattiasta tietysti maalatun näköisen, mutta mikäli se ei haittaa, niin sitten sitä voi kokeilla. Harmautta voi myös tuoda levittämällä maalia kumilastalla ja sienellä. Alle ja päälle tietysti kirkasta epoksilakkaa. Siten pinnasta saa vähän kolmiulotteisen. Sellaisella menetelmällä olen siis itse tehnyt. Voit kysyä mielipidettä myös asiantuntevasta maaliliikkeestä. Toivottavasti onnistut hyvin :)
-K-
Tuota epoksilakkaa ei ollut Tornion maaliliikkeissä varastossa, vaan se oli tilaustuote. Asiaa väriliikkeessä pohdittuamme myyjätär soitti Tikkurilaan ja kysyi mitä maalia pesuhuoneen ja saunan tasoitelattian maalaamiseen he suosittelivat. Sieltä sanottiin, että pelkkä Betolux voisi sopia, mutta tietysti omalla vastuulla ;) Niinpä päätin tehdä Soilen Kokeelliset Remontit ja laitamme lattiaan vain kaksi Betolux-kerrosta, joista päällimmäiseen sitä Tikkurilan liukuesteraetta. Myyjät väriliikkeessäkin sanoivat, että ennen vedettiin paljon saunojen ja pesuhuoneiden betonilattioita Betoluxilla, niin uskalsin sitten kokeilla. Tehdään sitten huoltomaalauksia tarpeen mukaan....
PoistaValitettavasti Akvacoat on nykyään ammattilaistuote ja poistunut rautakauppojen hyllyiltä. Onhan se ymmärrettävää, kun kyseessä on kuitenkin epoksi. Varmasti saat kivan lopputuloksen silläkin. Jään jännityksellä seuraamaan :D
Poista-Kati
Ps... Liukuesterakeet voisi kenties tässä tapauksessa laittaa alempaan maalikerrokseen, jotta eivät tunnu niin paljon jalan alla. Harkitse myös niiden jättämistä pois. Ainakaan meidän tasoitelattia ei ole yhtään liukas. Toivottavasti onnistut hyvin!
Poista-K-
Ei tosiaan ole sen kummemmin liukas tuo lattia, vaikka tosiaan vinkkisi perusteella jätimme sen liukuesterakeen laittamatta. Meidän pesuhuonerempasta löydät nyt jutun blogistani: http://sisustusjasepustus.indiedays.com/2015/11/05/uusi-upea-pesuhuoneemme/
PoistaJos kehtaat, niin lue se viimeinen kommentti postauksessani ja kerro sinäkin mitä mieltä olet niistä kommentoijan kosteusongelmaepäilyistä.....
Hienoa työtä Soile!
PoistaKävin kommentoimassa :) Varmasti asiaan sen enempää perehtymättömällä on epäilyksiä ja se on tietysti vain hyvä asia. Niin kuuluukin olla.
Huomasin että teidän lattia on melko sileä, kun meillä on vähän karheutta tasoitepinnassa. Onneksi sirote on helppo lisätä vaikka joskus jälkeenpäin huoltomaalauksen yhteydessä, jos tarvetta ilmenee.
Kiiltävä pinta näyttää kyllä upealta :)
-K-
Kiitos paljon :) Olipa huojentavaa lukea vastauksesi. Aika sileä lattia tosiaan on...johtuneeko sitten tasoitteen laadusta, mutta silti se ei ole liukas. Pinta on tosi helppo vetää kuivaksi.
PoistaEipä kestä :)
PoistaJos lattia ei ole liukas, niin mitään ongelmaa ei varmasti tule olemaan. Kiva kuulla että olet tyytyväinen uuteen lattiaan. Ole yhteydessä mikäli tulee kysymyksiä jatkossa.
Mukavaa syksyä,
Kati
Hei
VastaaPoistaOlimme päätyneet jo mielessämme käsittelemään betonilattiamme Akvacoatilla, mutta sitten huomasimme, ettei sitä saa enää mistään! Ja jos oikein ymmärsin, olisi sen valmistus lopetettu kokonaan (?). Betonipinnalle soveltuvaa epoksilakkaa löytyy muutama googlettamalla, mutta niiden laadusta ja saatavuudesta ei ole mitään tietoa. Oletko itse käyttänyt vaihtoehtoisia lakkoja sisätilojen (ei märkätila) lakkaukseen? Kestävätkö ne jos ei ole kyseessä epoksilakka?
Emmi
Moikka,
PoistaTuo Akvacoat on saattanut loppua kuluttajamyynnistä, mutta mahtaako sitä saada ammattilaistiskiltä? Mikäli näin ei ole, niin ei hätää. Esimerkiksi kotimainen Solmaster myy vastaavia tuotteita. Epoksilakkaa löytyy muiltakin valmistajilta, mutta varmista, että valitsemallasi tuotteella on paras mahdollinen uv-kesto. Tällöin lakka ei pääse kellastumaan.
Kuivaan tilaan käy vaikka uretaanipohjaiset lakat. Tiedustele ammattitaitoisesta maaliliikkeestä vaihtoehtoja. Oma suosikkini on Tikkurilan Supi Arctic, joka ei todellakaan ole betonilla tarkoitettu tuote, mutta on jostain syystä menestynyt meidän lattiassa hyvin :)
-Kati
Heissan,
VastaaPoistaMeillä vedettiin kylpyhuoneen lattiaan juurikin tuota Solmasterin 300 uretaanipinnoitetta. ( soitin vielä valmistajalle ja varmistin tuotteen sopivuuden) Tuote on helppo levittää lattiaan toooosi lyhyt nukkaisella telalla ja kuivuminen tapahtuu nopeasti. ( lakkakerroksen paksuudesta riippuen n. 1-2h jonka jälkeen lattia on uudelleen lakattavissa )
Lisäpisteitä tuotteen hajuttomuudesta. :)
Mutta sitten niihin miinuksiin : lakka ei kestä tavaroiden tippumista lattiaan. Pikkuisenkin terävämmän kulman tipahtaessa lakkapintaan tulee samantien lommo > vesi pääsee lakan ja betonin väliin, jolloin lattiaan tulee tummia läikkiä. Meijän kylppärin lattia on lakattu kolmeen kertaan ja näin parin kuukauden käytön jälkeen lattiassa on siellätäällä tummempia "rinkuloita" josta näämme veden päässeen lakan läpi joko tavaran tippumisen vuoksi TAI useammasta lakka kerroksesta huolimatta lakkaukseen on jäänyt aukko. Meillä nyt siis edessä Solmasterin lakan poies hionta ja tilalle uuden lakan/suoja-aineen löytäminen. Olen varsin kiinnostunut NANO-pinnoitteista - liekkö jollain kokemusta niistä? :)
Jalalle tuo Solmasterin lakka on kivan tuntuinen, mutta jokseenkin liukas. (justiinsa viikonloppuna käymässä olleet vieraat vetivät miltei lipat saunasta astuessa kylppärin puolelle.. itse sitä osaa "varoa". )
Näin tuotetta käyttäneenä suosittelen käyttämään lakkaa jossa on kovete - varsinkin jos on yhtään samaa "tavaroiden-tiputtelijan-vikaa kuten meijän taloudessa. ;))
Heissan,
PoistaKurjaa kuulla että tuo pinnoite ei ole menestynyt teidän lattiassa. Solmaster 300 on minulle ihan vieras tuote. Uretaanilakkaa en ole käyttänyt märkätilojen lattioissa koskaan, aina on ollut epoksit käytössä. Luotan epoksin pintaan jotenkin enemmän. Uretaanilakkojen himmeä pinta on tosin aina kiinnostanut.
Erityisen tärkeää on myös se, että alusta on kunnossa. Lakkahan ei yksin tee kovaa pintaa, vaan tasoite. Mikäli pintaan tulee tavaran tiputtamisesta jälki, kuulostaa se siltä, että alusta ei ole vetolujuudeltaan riittävä. Siten siis uusi lakka ei auta ongelman korjaamisessa. Lisäksi lattian liukkaus määräytyy juuri alustan pinnan karkeudesta. Mikäli tasoite alla on liian sileä, saattaa pinnasta tosiaan tulla liukas. Meillä pinnassa on sopivasti karheutta, eikä lattia tunnu liukkaalta.
Kiitos että jaoit kokemuksen. Siitä sai paljon tietoa. Toivottavasti saatte kylppärin pelittämään!
-Kati
Kiitos hienosta ja kiinnostavasta blogista. Suunnittelemme kylpyhuoneremonttia vanhaan rintamamiestaloomme. Sinun remonttisi olivat todella inspiroivia. Upean näköisiä. Salaojien valmistuttua voi vihdoin tehdä vanhalle kylpyhuoneelle jotakin. Uskon että laatat on syytä poistaa kellarissa sijaisevat kylpyhuoneemme seinistä ja lattioista ja tehtävä hyvä vesieristys. Onko sinulla kokemusta vanhoista rintamamiestaloista. Eli salaojituksen jälkeen voiko laittaa ja riittääkö lattiaan ihan normaalit vesieristeet? Eli että lattiabetonin ei enää sen jälkeen ilmeisestikään kuulu olla hengittävä? T. Mari
VastaaPoistaMoi,
PoistaOlen vähän reissannut ilman nettiä, eli pahoittelut vastauksen viivästymisestä..
En ole ehkä oikea henkilö vastaamaan näihin rakennustekniikan kysymyksiin, eli kannattaa konsultoida korjausrakentamiseen erikoistunutta rak.mestaria tai inssiä. Hyvä että salaojat tulevat kuntoon, mutta lattian alta puuttuu kuitenkin kapillaarikatko.
50-luvun taloissa betonikellarit "hengittävät" jolloin vesieriste aiheuttaa muutoksen tähän toimintoon. Itse käyttäisin vain diffuusion läpäiseviä pintoja kellaritiloissa ja huolehtisin hyvästä ilmanvaihdosta.
-Kati
Kiitos paljon vastauksestasi! t.Mari
Poistatein ohjeesi mukaisesti pinnoituksen pihasaunan kylppäriin. vanhan laatoituksen päälle tuo kiillon märkätilatasoite ja luja-maali x2. ensimmäisen kylpykerran jälkeen seiniin ilmestyi vaaleita läiskiä, aivan kuin kalkkia. mietin, puskeeko tasoite maalin läpi? enkö antanut kuivua sen tarpeeksi ennen maalausta vai mikähän meni pieleen? lopputulokseen muuten olin tyytyväinen. voisiko tuohon lujan päälle vielä vetäistä supi arctic-lakan?
VastaaPoistaMoi Sari,
VastaaPoistaHankala sanoa miksi maalikerroksen läpi tulisi mitään läiskiä. Onkohan kylmyydellä jotain tekemistä asian kanssa? Siis mikäli tuo ei ole huoneenlämpöinen tila. Meillä on ollut Kiillon SK ja Luja kylpyhuoneessa kohta kolme vuotta. Kylppäri on päivittäisessä käytössä. Mitään läiskiä ei ole ilmestynyt.
Minkä väriset seinät ovat? Ovatko vaaleat läiskät kenties kalkkipitoisen veden aiheuttamia? Toki voit kokeilla Arcticia. Mahdotonta sanoa miten pinta reagoi jatkossa.
Jos haluat voit laittaa seinästä ja läiskistä kuvan. Siitä voisi saada jotain käsitystä, mitä seinässä olisi saattanut tapahtua.
kattiwatti@gmail.com
moi! tulin siihen johtopäätökseen, että tasoite ei ollut tarpeeksi kuivunut. annoin tilan kuivua rauhassa ja vedin vielä kerroksen lujaa. läiskät häipyivät. maali on lähes hiilenharmaa, eli siinähän näkyy varmasti kalkkiläiskätkin. tila on lämmin lattialämmityksen ansiosta talvellakin.
Poistanyt tosiaan näyttää hyvältä ja maalipinta toivottavasti kestää. kiitos kivasta blogista, oli todella inspiroivaa tehdä kokeellista kylppäriremppaa :)
Toivotaan että ongelma nyt ratkeaa. Hyviä löylyhetkiä uudistetussa saunatilassa. Kiva kun löysit inspiraation täältä :)
Poista-Kati
Moi, kyselen vielä että missä järjestyksessä laitoit mitkäkin aineet tuossa betoniseinässä kylppäriin? es cyproc, saumatasoite/märkätilatasoite, vesieriste Kiilto?, uusiko tasoite (mikä)?, maali, mikä maali ja tai lakka? Kiitollisena, Janne
VastaaPoistaMoi Janne,
PoistaMuisti saattaa pätkiä, mutta suunnilleen näin:
(Alla oli valmiina vesieriste ja laatta)
Päälle tuli märkätilatasoite 3x
Pintaan Luja7 ja edellisessä kylppärissä käytin epoksilakkaa.
-K-
Kiitos:)
VastaaPoistaHei.
VastaaPoistaOlen etsiskellyt puolihimmeää tai himmeää lakkaa tasoitepinnan päälle kylpyhuoneen lattioihin ja seinniin. Olisiko sinulla ehdottaa jotain tuotetta tai mitä mieltä olet soveltuuko Tikkurilan Fontedur FL Matt tähän tarkoitukseen? Ja oletko siis käyttänyt myös lattiassa tuota kiillon märkätilatasoitetta? Ja sitten vielä kysymys tuosta dispersiosta...onko se siis maali vai jokin muu tartuntapohja? Onko kyse samasta asiasta kuin primer?
Kätössä on juuri tuo Fontedur FL matt. Kiillon SK ei sovellu lattiaan. Lattiassa olen käyttänyt esim. Weberin 4400 lattiamassaa. Dispersio on kunkin tasoitevalmistajan suositus ja heidän oma tuotteensa. Rautakaupasta saat lisää tietoa tuotteista :)
Poista-K-
Hei. Haluisin tehdä samanlaisen remontin omaan kylppäriini, mutta mieltäni askarruttaa, että kestääkö laastipinta talon elämistä. Onko sinun seinäsi pysynyt ehjinä, vai onko niihin tullut halkeamia?
VastaaPoistaMoi Oona,
PoistaHalkeamia ei ole tullut, mutta se on toki mahdollista. Halkeaman riskiä voi vähentää asentamalla ensimmäiseen tasoitekerokseen valmistajan suosittelemaa rappausverkkoa.
-K-
Moi,
VastaaPoistaOlisiko sinun mahdollista listata työvaiheet vielä babystepein eli ihan 1, 2, 3 jne?
Tarkoitus olisi vetästä tämä sama homma pieneen wc-tilaan.
Moi Tuomas,
PoistaPeriaatteessa näin:
1. Puhdistus, hionta ja silikonien poisto
2. Pohjatasoite
3. Pintatasoite 2x
4. Viimeistely ja hento hionta
5. Pintakäsittelyt toiveiden mukaan
6. Silikonien laitto (huom! Silikonin pitää sopia luonnonkivelle!)
Valmis :)
Moi!
VastaaPoistaEli mitä epoksilakkaa olet käyttänyt tuossa tasoitepinta/musta lattia kylppärissä? Oma kauppiaani murehti mahtaako se kellastua sävyttämättömänä. Entä oliko 4400 alla joku kuituvahvisteinen tasoite? Sitten vielä kysymys oletko kokeillut weberin V+ tasoitetta johonkin? Myyvät sitä sementtipohjaisena hienotasoitteena.
Näistä saa aina sitä inspiraatiota! Minä myös haaveilen remontista, etenkin olen tykästynyt porcellanato laattoihin ja sellaiset ehdottomasti haluaisin jossain vaihessa. Hyvä tietää että tuo hienojakoinen sekoite on parempi. Täytyy pitää nämä vinkit mielessä.
VastaaPoistaHei! Miksi siis maalasit senbetonipinnan? Voisiko laittaa vain väritöntä lakkaa jos haluaa että betoni näkyy? 😊
VastaaPoistaOli mieltymys valkoiseen sillä hetkellä :) Ei muuta syytä, lakka käy myös.
Poista