perjantai 1. syyskuuta 2017

Pieni talo voi olla toimiva ja kaunis!

Terveisiä Valkeakosken Talonäyttelystä! Olipas virkistävät ja erilaiset asuntomessut. Tällä kertaa ei esitelty hulppeita neliöitä, vaan tehokkaita tiloja. Talonäyttely oli auki vain viikon (4.-13.8.) ja kävijöitä oli ilmeisesti odotettua enemmän. Järjestelyt sujui kuitenkin erinomaisesti, eikä pitkiä jonoja päässyt muodostumaan. Tässä muutama poiminta tuolta reissulta, sekalaisessa järjestyksessä. Pienissä taloissa oli paljon ihania ideoita!



Tämä nuoren arkkitehdin omaksi kodikseen rakentama massiivihirsitalo on ollutkin esillä monessa eri paikassa. Sisätiloista en ollut ihan vaikuttunut, mutta ulkotilat olivat hyvin onnistuneet. Talon ulkonäkö on ihanan raikas ja modernisti perinteinen. Talo oli messujen aikaan sisältä vielä vähän keskeneräinen.


Nyt en muista varmaksi mistä kohteesta tämä sauna on, mutta se teki vaikutuksen! Arvostan laadukasta käsityötä ja taito tosiaan näkyi tässä saunassa. Lauteet olivat kuin hienopuusepän työtä ja hiilenmusta panelointi näytti perinteiseltä piilukirveellä veistetyltä hirreltä. Kaikki sopivat hyvin yhteen.

Näiden lauteiden alla piilee yllätys...

...Nimittäin pesukone ja kuivausrumpu! Tämä on nerokas tapa hyödyntää pienet neliöt. Vähän jään kaipaamaan laskutilaa, mutta uskon, että tämän kanssa oppii kyllä helposti elämään.

Sitten mun suosikkitaloon, eli arkkitehti Severi Blomstedtin suunnittelema ja ammattikoulu VAAO:n oppilastyönä rakentama kaunis talo <3

Silmät uppoutuivat heti alkuun tähän leveän räystään suojaamaan terassiin. Ihastuin siihen ehkä siksi niin paljon, koska meillekin tulee sellainen! kuvista ei saa irti sitä fiilistä minkä leveä räystäs rakennukselle antaa. En ole sellaista missään yhteydessä onnistunut bongaamaan, joten oli tosi hienoa päästä kokemaan se fiilis, mikä tästä pienestä yksityiskohdasta tuli.

Olen aina tykännyt amerikkalaistyylisestä, kotoisasta kuistista, joka jatkuu koko sivun pituudelta. Sen alla voi istua sadepäivänäkin riipputuolissa ja ihmetellä mukavasti maailman menoa.

Sanalla sanoen, ihana tila! Saunasta pääsee vilvoittelemaan erittäin suojaisaan ulkotilaan. Tämä on täydellinen yksityiskohta tiiviisti rakennetulla alueella ja Suomen vaihtelevissa keleissä. 10+ suunnittelusta taas. Pieni avotakka olisi kirsikka kakun päällä, mutta ihana tämä on näinkin.

VAAOn talossa myös sisätilat tekivät vaikutuksen. Isot ikkunat toivat tilaa ja valoa, mutta leveä räystäs esti paahteen pääsyn sisälle. Kaihtimet voi laskea yksityisyyden lisäämiseksi iltaisin, tarpeen mukaan. Kaikesta näkee, että tätä kokonaisuutta on mietitty. Rakastan harkittuja yksityiskohtia ja täältä niitä löytyi tästä kohteesta mukavasti.

Pienet talot, eivät ole akustiikan kannalta niitä ongelmallisimpia, mutta seinää koristi kuitenkin hieno, Sani Miekkalan akustoiva taideteos "JAZZ". Lisätietoja antaa www.taideakustointi.fi

Keittiön välitila oli tehty tummalla mikrosementillä. Lopputulos oli kivan stuccomainen. Esitteet olivat vähän edessä, mutta hienoa pintaa oli silti mahdollista ihailla. Kyseistä pinnoitetta myy SBL Suomen Betonileimasin.


Innolla odotan, että joku kunta, tai kaupunki ymmärtäisi järjestää tulevaisuudessa lisää tällaisia tapahtumia. Ihan mahtavaa, kun tiukalla kaavoituksella ei oltu suitsittu rakentamisen luovaa monimuotoisuutta. Vapaalla kaavoittamisella, tonteista tehtiin houkuttelevia ja alueesta muodostuikin oikea design -yhteisö. Valkeakosken kunta sai hienosti huomiota mediassa ja rakentajat saivat edullisia ja kohtuullisen kokoisia tontteja, uniikkeine taloineen. Kaikki voittivat. Näyttää siltä, että trendi on liikkunut ja liikkuu yhä kohti pienempiä neliöitä, niin sisällä, kuin ulkonakin. Nyt halutaan jättää aikaa ja liikkumatilaa myös kodin ulkopuolelle. Elinkustannusten kallistuminen ja työelämän murrokset lisäävät epävarmuutta, jolloin pienet neliöt tuntuvat turvalliselta ratkaisulta. Neliöiden huvetessa, viihtyisyyden ei kuitenkaan tarvitse vähentyä, tämä tuli todistettua omin silmin Valkeakoskella. Oikeat hyvän mielen messut :)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se tarkastetaan ennen julkaisua.