torstai 11. helmikuuta 2016

Tiiliseinä sai uuden pinnan sisustuslaastilla

Toimistolla oli ongelma. Neuvoteluhuoneen ilme oli vanhentunut ja vähän tylsä. Lisäksi näytön taustalla ollut tiiliseinä loi ehkä hieman liian levotoman taustan näytön katselulle. Onkin hyvä muistaa, että television tausta ja edusta pitäisi riisua voimakkaista kuvioista, kuten raidoista. Esimerkiksi mustavalkoinen, graafinen matto television edustalla, saattaa häiritä katselua ja rasittaa silmiä. Huomasin tämän efektin aikoinaan salilla, jossa tv-ruudut oli upotettu sormipaneelilla verhoiltuun seinään. Matolla ei ollut miellyttävää juosta, kun samalla raidat hyppivät silmissä kuin migreenikohtauksessa. Neutraali väri ja kuviointi näytön/kankaan läheisyydessä olisivat siis parhaita valintoja katselun kannalta.

Otsikossa on vähän hämäävästi käytetty sanaa sisustuslaasti, vaikka kyseessä on kuitenkin ihan tavallinen Weberin Vetonit V+ hienotasoite. Väri on kuitenkin sisustuksellisen kaunis harmaa ja lopputulos on hyvin sisustukseen (-tulevaan sellaiseen) sopiva. V+ sopii käytettäväksi myös kosteisiin tiloihin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että hienotasoite on melko "sitkeää", joten porakoneen kanssa sekoittaminen saattaa johtaa moottorin palamiseen. Suosittelen hommaan siis laastivispilää.


Tiiliseinä on saanut pintaansa jo yhden kerroksen TT tiilitasoitetta. Seuraavat kaksi kerrosta ovat Kiillon SK märkätilatasoitetta.

Välissä aina hionta ja dispersio.

Neljäs eli viimeinen kerros menossa. Nyt käytössä Weberin Vetonit V+ hienotasoite. Ennen viimeistä kerrosta dispersion voi laittaa vaikka kaksi kertaa. Dispersio ehkäisee pintaan muodostuvia ilmakuplia. Muista antaa dispersion kuivua hyvin ennen viimeistä tasoitekerrosta.

Valmis pinta odottaa lakkausta. Neukkarin näyttö tulee pistorasian päälle, keskelle seinää.

Käytin lakkaamiseen jälleen Tikkurilan Supi Arcticia. Olen siihen kovasti tykästynyt. Pintaan jää hieno himmeä pinta ja häivähdys helmiäistä.


Valmista pintaa. Sivulla olevat seinät maalattiin monista blogeistakin tutulla siniharmaalla sävyllä. Lopputulos hivelee ainakin omaa värisilmää.

Helmiäislakka viimeistelee pinnan kivasti ja tekee siitä helposti puhdistettavan.

Tässä Vetonit V+ pintaa läheltä. Pinta on ihanan sileä kädelle, mutta silti melko elävä. Pintaa on hiottu ihan kevyesti hienolla hiomasienellä ennen lakkausta.

Vielä toinen lähikuva. Pidän Vetonit V+ väristä ja pinnasta. Lastasta saa jäädä hienoja käsityön jälkiä pintaan. Missän nimessä ei ole tarkoitus työstää pintaa isolla liipalla ylhäältä alas. Kun seinää tehdään sisustustarkoituksessa, pitää lastan liikkeet olla pieniä ja pyöreitä.

12 kommenttia:

 1. Kaunis! Siis jos haluaisin tuon pinnan ihan kipsiseinälle niin pelkkä Weberin hienotasoite ja lakkaus? Tyhmä kysyy että mikä se dispersio On? Olisiko tuo niin helppo pitää puhtaana että sopisi keittiön välitilaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Essi kommentista :)

   Kipsiseinä käy alustaksi, kunhan saumat on tasoitettu hyvin. Dispersio on tartuntaa parantava aine, jota käytetään ohjeiden mukaan. Se on pullossa tai kanisterissa myytävä neste ja voit ostaa sitä rautakaupasta. Käytä mieluiten saman valmistajan tasoitetta ja dispersiota. Vetonit V+ sopii märkätiloihin, samoin Supi Arctic, eli ne toimivat keittiössäkin oikein hyvin. Laittaisin ainakin pari kerrosta lakkaa, jotta pinnasta tulee varmasti likaa hylkivä. Meillä on tämä combo alakerran wc:n seinissä ja se on toiminut loistavasti.

   Olen tehnyt tutuille muutamat välitilat ja ekasta on jo 4-5 vuotta aikaa, eli hyvin ovat käytössä kestäneet.

   -Kati

   Poista
  2. Nyt on seinä muuten tehty, mutta pintakäsittelystä muodostui ongelma... Arctic imeytyi pintaan jättäen todella hurjan Disco-efectin jälkeensä. Haluaisin säilyttää tasoitteen himmeyden ja värin ja pelkään saunasuojan värittömänäkin tummentavan seinää liikaa... Tikkurila suositti pölynsitojaa, mutta se ei ainakaan keittiön välitilassa auta.

   Poista
  3. Moikka,
   Hmmm.. Mun kokeiluissa Arctic ei ole tummentanut tasoitepintaa. Pikemminkin päinvastoin. Laita kuva täysin kuivuneesta pinnasta ja vähän tietoja mitä tuotteita olette käyttäneet mulle osoitteeseen, kattiwatti@gmail.com niin mietin mitä olisi tehtävissä :)

   Poista
 2. Moikka! Onpa kivan näköinen seinä! Sanoisitko, että hienotasoitetta voi käyttää pinnan kuviointiin myös maalin alla? Meillä on semiepätasainen tapetin alta paljastunut seinä, johon mietin tekeväni sienellä röpökuviointia ja sitten maalia päälle. Varmaan lakkaus suojaa paremmin, mutta ehkä maalistakin on jotain iloa, vai mitä tuumaat?

  Ja voisikohan tähän käyttää ihan perustasoitetta, vai kannattaako ehdottomasti olla kosteudenkestävää? Nimim. kaapissa paljon kuivatiloihin käypää hienotasoitetta.. :)

  VastaaPoista
 3. Moi! Tosi hieno seinä. Mitä tuo helmiäislakka on, jota tässä on käytetty?
  Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi,

   Lakka on Tikkurilan Supi Arctic vesiohenteinen märkätilojen puupinnoille tarkoitettu lakka.

   -K-

   Poista
 4. Hei!
  Mahtava blogi ensinnäkin sinulla!

  Inspiroiduimme nyt kokeilemaan kylppärin seinään vetonitin v+ hienotasoitetta pinnaksi. Mutta mitä dispersiota ja millä laimennussuhteella itse käytit v+ kanssa ja laitoitko sitä jokaiseen väliin? Mietin tuota kosteudensulkuasiaa... Mitä lakkaa suosittelisit suoja-aineeksi?

  Olisi hienoa jos saisimme viimehetken pikaneuvot sinulta, kun olet tainnut kokeilla erilaisia yhdistelmiä vuosien varrella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa,

   Itse käytän dispersiota joka kerroksen välissä, koska se häivyttää kaikki alta puskevat rajat jne. nopeammin. Olen käyttänyt Fontedur LF Matt lakkaa pintalakkana, mutta se ei tietenkään ole valmistajan virallinen suositus, että käytetään märkätiloissa. Omalla riskillä siis ;)

   Olen sekoittanut purkista ohjeen mukaan pienempiä määriä, jotta saan pintaan riittävän monta lakkakerrosta. Välissä ihan hento hionta 200+ paperilla. Fontedur on 2-komponentti lakka ja vaatii sekoituksen ensin muoviosaan ja kovetteen lisäämisen jälkeen, riittävän pitkän ja huolellisen sekoituksen. Jos jaat annosta (1:10) niin muista silloin myös sekoittaa muovikomponentti erikseen. Kovetetta ei tarvitse esisekoittaa.
   -K-

   Poista
  2. Ainiin.. ja silikoni pitää valita luonnonkivelle sopivista vaihtoehdoista. Esim. Frescon ”harmaa” sopii oikein hyvin V+ tasoitteen kanssa yhteen.

   -K-

   Poista
 5. Tämä on kyllä tosi upean näköinen. Mietin just että vanha seinä pitää tasoittaa ja tapetoida uusiksi mutta ehkä voisi tehdä tämän sen sijaan. Hyvä idea television taustalla.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se tarkastetaan ennen julkaisua.