keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Betonia pintaan!

Tässä on taas vierähtänyt tovi viimekertaisesta. Rakennettiin pieni patio tuohon pääsisäänkäynnin eteen. Siitä sitten ensikerralla lisää, kunhan saan vielä vamiiksi tuon kalkkimaali-käsittelyn. Se onkin sitten aivan oma lukunsa, koska perinteisille resepteille ja aineille onkin aivan oma maailmansa, josta on erikoisen vähän tietoa saatavilla.. Ainakin suomeksi. Ensimmäinen kerros kalkkimaalia näyttää jo nyt todella hyvältä ja ajattelin kokeilla sitä joskus myös asuintiloihin sisälle, kunhan löytyy vielä hyvä resepti siihen hommaan.

Noh, mennäänpäs itse asiaan.. Paljon kun kysellään, että miten saadaan sellainen hieno betonilattia aikaiseksi ihan tavallisilla rautakaupan tavaroilla? Ajattelin nyt tänne laittaa omia kokemuksia ja vinkkejä joita on muutaman lattian verran kertynyt. Vaikka kaikki erikoistuotteiden myyjät väittävät omia tuotteitaan ylivoimaisiksi, maailmassa on edullisempiakin vaihtoehtoja. Kaikki betonisideaineiset tasoite-tuotteet jotka on kehitetty kestämään esim. teollisuuden palveluksessa, saattaisi omasta mielestäni kestää myös tavallista kotikäyttöä. Nämä ovat kuitenkin vain ja ainoastaan minun omia kokeilujani ja suosittelen ottamaan yhteyttä valmistajaan/maahantuojaan ennen kun teet oman betonilattian kotiin tai autotalliin. Lattiatasoitteiden tuoteselosteissa on ilmoitettu lopullisen pinnan lujuus ja tämä pitää ottaa huomioon kun valitsee tasoitetta. Kovat yli 30MPa kovuusyksikköä täyttävät tasoitteet soveltuvat hyvin kovaankin käyttöön. Huomioithan, että tasoitteen lopullinen lujuus saavutetaan vasta 1-2kk kulutua (kuten maaleissakin) ja tällöin pinta saattaa olla herkempi vahingoittumisille. Erittäin tärkeää on myös huolellinen pohjan puhdistus ja pohjustus (primer/dispersio). Lisäksi on hyvä muistaa, että huonelämpötilan pitää olla mielellään alle 20c ja lattialämmitys tulee kytkeä pois päältä mielellään jo useita päiviä ennen tasoittamista. Liian kuumat olosuhteet aiheuttavat voimakasta hiushalkeilua. Tasoite ei myöskään pidä vedosta, veto aiheuttaa näkyvää halkeilua pinnassa. Mitään mukavaa hommaa tasoitustyöt eivät todellakaan ole. Säkit ovat painavia ja rapatessa roiskuu.. Kannattaa siis suojata ympäristö kunnolla tai tehdä sekoitustyö ulkosalla kelien niin salliessa. Lisää tuotteista löytyy valmistajien kotisivuilta. Itse olen käyttänyt lattioissa Weberin 4400 ja 3300 tuotteita. 3300 tasoitteessa on lisäaineena kuitua, joka saattaa nostaa pientä "karvaa" lattian pintaan, mutta kuluu itsestään pois. Mm. tästä syystä valmistaja ei suosittele tasoitetta jätettävän ilman pinnoitetta (matto, laatta). Epoksi tai Betolux Akva on kuitenkin omasta mielestäni riittänyt vallan mainiosti päällysteeksi, eikä mitää ongelmia ole ollut. Keskustelin myös aikanaan valmistajan kanssa ja heidän taholtaan todettiin tuotteen varmasti kestävän kotikäyttöä ihan vain maalattunakin.


                         Melkoinen sotkuhan tästä tulee.. Tässä on eteiseen takennettu "teltta"Tasoitteen levitys. Varsinkin 4400 kuivuu nopeasti, ja kestää kävelyä vaikka onkin vielä kosteaa. Tämä hetki on todella tärkeä pinnan onnistumisen kannalta. Leveällä teräslastalla kannattaa tällöin työntää ja raapia pois kaikki pinnan harjanteet ym. Kuivunutta pintaa ei pysty hiomaan ilman erikoistyökaluja. Varo kuitenkin käyttämästä liikaa voimaa, jolloin lastan kärki voi mennä syvällekin tehden ikävän jäljen uuteen pintaan.

Tässä siis pohjan tekeminen sisustukselliseen ja käytössä erittäin kiitolliseen betonilattiaan. Voin suositella lämpimästi kaikille koira- ja lapsiperheille. Pienet naarmut vain lisäävät kivilattian aitoa fiilistä ja isommat jäljet on todella helppo korjata näkymättömiin muutamalla sipaisulla maalia tai lakkaa. Miinuksena lattiasta voi mainita sen kylmyyden, mutta esim. lattialämmityskohteissa aivan täydellinen valinta! Meillä ei lattialämmitystä ole kuin märkätiloissa, mutta ei ole kylmyys vielä haitannut eloa. Seuraavaan kertaan kerään vähän eri vaihtoehtoja lattian maalauksesta ja lakkauksesta. Mahdollisuudet ovat laajat ja vain mielikuvitus on rajana!

12 kommenttia:

 1. Vastavierailulla :) Aivan mahtavia nämä sinun remonttivinkit! Jään mieleinkiinnolla seuraamaan..

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa saada vierailija lemppariblogistani :)
  Tuntuu, että tekemisen intoa ihmisillä riittää, mutta hyviä työohjeita ei tunnu löytyvän mistään. Ammattilaiset yleensä salailevat tietojaan, ennemmin kuin jakavat sitä. Minä päätin tehdä toisin!

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä päätöksestä! Kohta tämä amatööri pääsee rötväämään omalla raksalla, kenties jopa ihan itse tehden ;)

  VastaaPoista
 4. Upean näköinen lattia! Ja ihana, kun jaat tietoa. Joka paikasta saa vain lukea, että betonilattian käsittely on niin järjettömän kallista Suomessa. Meillä olisi toiveissa käsitellä rakennettavan omakotitalon betonilattia itse, vinkkejä. Tehdään lattiavalu ensin ja talopaketti nostetaan sitten päälle. Missä vaiheessa olisi järkevintä käsitellä?

  VastaaPoista
 5. No siinähän on kaksi vaihtoehtoa. Kun valu on tehty, niin lattia hiotaan ja pintakäsitellään sellaisena. Lattiavalun tekijöille on kuitenkin hyvä infota todella selkeästi, että pintaa ei päällystetä vaan se jää näkyviin! Jos kuitenkaan ette olekaan tyytyväisiä valuun, voi betoniliiman poistamisen jälkeen tehdä pintavalun betonin päälle. Jos epoksia suunnittelee pinnoitteeksi betonivalun tulee olle täysin kuivunut. Tämä toki vaatimuksena kaiken pintamateriaalin asennuksen kanssa, mutta sitä ei aina noudateta jolloin esim. muovimattojen alle jäävä kosteus aiheuttaa jopa hometta. Eli huolellinen valu, riittävä kuivumisaika ja pintaan käsittely joka sisustukseen parhaiten sopii :)

  VastaaPoista
 6. Olen tosi huono käyttämään sähköistä mediaa ja en oikein tiedä, kuinka saisin lähetettyä kysymyksiä....haluaisin henk´kohtaista vinkkiä saada.
  Talomme on edelleen keskeneräinen, koska hurahdin happovärjättyyn betoniin...siis vain minä, ei isäntä....tarjoustakin kyselin ja 85 €/m2, en sit tilannut. Remontoijat kilpailuohjelmasta näimme hiotun betonin, jota nyt lähdin googlettamaan ja törmäsin mutkien kautta tähän blogiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Murikka,

   Laitoinkin jo meiliä ja neuvon minkä osaan :) Tässä hyvä esimerkki siitä mitä ihmiset joutuvat pahimmillaan maksamaan betonilattioistaan! Omat lattiani ovat materiaalien osalta maksaneet (pintakäsittelystä riippuen) 5-10€. Asiakkaille teen 20-30€/m2 koska työtä tietysti tulee myös materiaalien päälle. Lopputulos on tietysti ihan makuasia, että mistä tykkää. Tällä tekniikalla mahdollisuuksia on kuitenkin monia..

   Poista
 7. Yhdyn edellä kirjoittaneiden kehuihin; ei mikään tähän asti Suomessa nähty lattia vedä vertoja tekemillesi, ei mitkään asuntomessulattiat, ei isojen firmojen kalliit spessupinnoitteet,! Parasta tietysti on, kun on oma kelkka ojassa, eli puoliso pitäisi saada vakuutettua tästä maalatusta jollakin hipuilla tai helmiäisellä pestystä lattiapinnotteesta; no, nytpä se onnistuu blogisi kuvien avulla. ISO KIITOS:). Myös "puhelinlangat laulaa" oli huippu hieno ja juuri siksi, että omin kätösin sivelty ja samalla pala tosiaan sitä historiaa ja samalla vilaus tätä hetkeä: viittaan Cheekin tekemään Katrihelenan biisiversioon!!! Tsemppiä, keep on painting!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi!

   Tosiaan tässä minibudejetilla rempaa taas vetäessäni en kuitenkaan halua tinkiä lopputuloksesta, joten mielikuvitus laukkaa ja Tori.fi on auki miltei joka päivä :) Mahtavaa kuulla, että tykkäät lattioistani ja toivotaan, että mieskin siellä lämpenee ajatukselle! Eli tsemppii vaan sulle ja muillekin remppa-/raksamimmeille. "Timantit on ikuisiaaaaa!" <3

   Poista
 8. sementtiä ja vettä, betoniliimaa sekoittaa sopivaksi levittää betonilattialle esim:autotalli halpa ja kestävä lattia edullisesti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatko kanisteriliimaa jota käytetään esim. pölyn sitomiseen? Varmasti tiivistää hyvin pintaa ja lisää kosteuden kestoa. Kulutuksen kestosta ei minulla ole tietoa. Kiitos vinkistä :)

   Poista
 9. Mukava kun jaat tietojasi blogissasi, helpottaa omaa suunnittelua :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se tarkastetaan ennen julkaisua.