lauantai 9. tammikuuta 2016

Talo kasvihuoneen sisällä!

Törmäsin taannoin erääseen videoon Face Bookissa. Videonpätkä jäi selvästi askarruttamaan mieltä, koska tänään kaivoin linkin jälleen esille ja ajattelin taltioida sen myös tänne blogiin. Ajatukset siitä, että terassilla kasvaisi meheviä viiniköynnöksiä ja että kesäisen lämpimät ilmat jatkuisivat pitkälle syksyyn, olisivat unelmaa ainakin tällaiselle atooppisen ihon omaavalle vilukissalle. Tosin talon kosteustekninen suoriutuminen kasvihuoneen luomassa ympäristössä askarruttaa.. Hieno ajatus kuitenkin ja muutenkin talon asukkaat noudattavat melko pitkälle vietyjä ekologisia periaatteita. He kierrättävät jopa omat jätöksensä erikoisella järjestelmällään. Talon toimintaperiaatteet ovat poikkeuksellisia ja ne ovat kiinnostaneet arkkitehtejä ja insinöörejä ympäri Eurooppaa. Käykääpä kurkkaamassa myös video, koska kuvat eivät kerro kokonaisuudesta. Talo sijaitsee Ruotsissa ja kuvat ovat lainattu Aftonbladetista. Alkuperäinen artikkeli luettavissa täältä.

Video Kasvihuonetalosta katsottavissa Youtubessa tästä linkistä.


Ulkoapäin ei heti arvaisi, että kasvihuoneessa asutaan. Talo ei erotu vihreyden takaa.

Kesällä ongelmaksi muodostuu kuumuus. Varjostavien kankaiden ja kattoikkunoiden avulla paahtavaa aurinkoa saadaan hallittua.

Leppoisaa eloa. Yritin etsiä kuvia talvisesta kasvihuonetalosta, mutta en löytänyt. Koska kasvihuonetta ei erikseen lämmitetä, saattavat lasit olla huurteisia hukkalämmön tiivistyessä kasvihuoneen sisäpintoihin. Keväästä pitkälle syksyyn, tämä paikka on varmasti ihan uskomaton paratiisi.


Mielenkiinnolla odotan tulevaisuudessa päivitettyä tietoa talosta ja sen asukkaista. Toivottavasti talo pärjää hyvin kasvihuoneen sisällä ja jatkaa ilon ja hyödyn tuottamista asukkailleen. Viiniköynnös ja appelsiinit näyttävät uskomattoman romanttisilta ja jotenkin saavuttamattomilta. Suomalaiset rakennusmääräykset huomioon ottaen, melko saavuttamattomissa tuollainen ajatus ehkä onkin. Jonkinlaisena talon jatkeena talvipuutarha/kasvihuone saattaisi olla mahdollista toteuttaa. Olisipa mahtavaa astua keittiöstä terassin kautta puutarhaan salaattia poimimaan vielä marraskuussa. Ja millaiset rapujuhlat olisi sitten tiedossa? Wow :)


2 kommenttia:

 1. Itsekin olen tuota klippiä YouTubessa katsonut ja lähinnä tulee mieleen juurikin miten tuo käyttäytyy kylmillä. Oma suuri lasiverantamme on kosteudesta harmaa kunnes jäätyy. Lähinnä ahdistava ajatus, että koko talo olisi jääkuoren sisällä ja "katolla" olisi 50cm lunta ja jäätä joka liukuisi rytisten alas. Ei, ei ja ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoja ajatuksia siis herättänyt tuo talven tulo. Mietin, että pytyyköhän lasit käsittelemään jollain huurtumista ja jäätymistä estävällä aineella?

   Mikäli ei, niin siinä olisikin hommaa, kun ikkunat pitäisi aamuisin käydä skrabaamassa talostakin :D

   -K-

   Poista

Kiitos kommentistasi, se tarkastetaan ennen julkaisua.