lauantai 2. toukokuuta 2015

Unelmaa rakentamassa... Tontti on löytynyt!

Tästä tämäkin projekti sitten lähti liikkeelle kuin ihmeen kaupalla! Usein kuulee miten tonttia joutuu etsimään jopa vuosia. Meille tämä kolahti sitten ekalla kerralla. Ei edes uskottu että oikea tontti löytyisi heti, mutta kauppasumma on nyt maksettu ja suunnittelutarveratkaisu saatu. Seuraavaksi tämä tarina käykin lähes huvittavaksi. Jokainen joka projektejani on seurannut, tietää että olen aika innokas Torin käyttäjä. Kun tonttia ei päivittäisestä Etuoven selailusta huolimatta heti löytynyt, päätin jättää ostetaan-ilmoituksen Toriin. Eipä mennyt montaa päivää kun oltiinkin jo tonttia katsomassa. Siitä sitten pankin kanssa potkaistiin neuvottelut käyntiin ja pikkuhiljaa ollaan siis edetty asiassa kauppoihin asti. Ei varmaan haittaa, jos mainostan parilla sanalla tätä meidän pankkia. Kyseessä on pieni paikallinen Liedon Säästöpankki ja täytyy sanoa, että me ollaan aina saatu sieltä ihan täyden kympin palvelua. Moni isompi pankki olisi torpannut kahden yrittäjän ideat moneen kertaan, mutta aina ollaan Liedon Säästöpankissa saatu kuviot sovittua ja kaikki projektit on hoidettu kunnialla loppuun. Nyt tämäkin idea tontin hankkimisesta järjestyi hyvän luottamuksen ansiosta.

Mikään tontti ei kuitenkaan ole täydellinen, ainakaan meille mahdollisessa hintaluokassa (alle 50th€). Se on tosiasia, jota piti hetki miettiä, mutta lopulta ostopäätöksen ratkaisi sijainti. Miinuksia kyseisellä tontilla on muutamia. Yhtenä voisin mainita sen varjoisan sijainnin. Auringon puute oli seikka jota pohdimme pitkään. Sen myötä saattaa olla, että meidän hienot suunnitelmat yhden tason ladosta hieman romuttuvat. Kaksikerroksinen talo olisi sen verran korkeammalla, että ainakin yläkerran parvekkeelta pääsisi nauttimaan ilta-auringon viimeisistä säteistä, vaikka se paistaisikin vähän metsän takaa. Aivan aluksi on tarkoitus kaataa tontin reunalta niin paljon puita, kuin se on mahdollista. Vasta sen jälkeen näkee miten valo oikeastaan liikkuu tontilla. Toinen miinus on epävarma kaavoitus. Joidenkin vanhojen suunnitelmien mukaan tontin vierestä kulkee tievaraus. Aluksi ajatus kauhistutti, mutta lopulta muutamat puhelut eri virkamiestahojen kanssa rauhoittivat mieltä. Näyttää siltä, että tietä ei voi vetää kuitenkaan suunniteltua reittiä, jos sitä nyt rakennetaan ylipäätään koskaan. Lisäksi lähimaastoon on kaavoitettu 50 uutta omakotitalotonttia. Se ei välttämättä ole kylläkään miinus. Monelta kannalta ajateltuna jopa plussa, mutta varmaa on, että nykyinen maalaismaisema muuttuu kovasti lähivuosien aikana. Tämä on kuitenkin ihan ymmärrettävää, kun ottaa huomioon, että tontti sijaitsee alle 10km päässä kaupungin keskustasta. Lähialueiden integroitumista kaupunkiin on väistämätöntä kehitystä. Uusi asutus tuo myös paljon hyvää tullessaan. Yleensä uusilla alueilla on samanikäistä ja samassa elämäntilanteessa olevaa mukavaa porukkaa. Lisäksi teitä parannetaan, valaistaan ja palvelut lisääntyvät. Kaikki sellainen kehitys on ihan tervetullutta. Tämä kuitenkin hyvänä muistutuksena niille, jotka ovat omaa maapalaa nyt etsimässä... Selvitä kaavoitukset ja seudun tulevat hankkeet huolellisesti. Myyjään tai välittäjään en luottaisi näissä asioissa, vaan selvittäisin asiat itse. Ostajalla on myös selonottovelvollisuus, joten silläkin perusteella kotitehtävien tekeminen huolella on perusteltua.

Onhan tontilla edellä mainituista miinuksista huolimatta monta plussaakin. Yksi tärkeimmistä on (kaava-alueen ulkopuolella kun ollaan) tontin reilu koko ja sille tyypillinen vapaampi rakentaminen, joita ei kaavoitukseen liittyvät määräykset sido. Plussaa on myös se, että tontilla on suuri rakennusoikeus. Tontille on myönnetty suunnittelutarveratkaisussa myönnetty lupa 400+200m2 rakennuksille. Nyt odotellaan, että lupa uusitaan. Tontti vaikuttaa helpolta perustuksia ajatellen. Piha on melkein valmis sellaisenaan, koska se on palvellut kantatilaa hevoshakana. Lisäksi tontilla on ihana pieni luonnonlähde, jossa vesi on jännän turkoosia, vaikka maahan on kaivettu vain pieni kuoppa. Lähde on tainnut palvella aikaisemmin hevosten juomapaikkana. Siitä tietysti heräsi ajatuksia lammen kaivamisesta, mutta saa nähdä miten sen hankkeen käy tulevaisuudessa. Hyttysten lisääntyminen lammissa ja lähteissä mietityttää. Lähteestä voi kuitenkin pumpata kesällä hyvää kastelu- ja pesuvettä ihan ilmaiseksi.

Kaksilla rakennusmessuilla lähiaikoina käyminen ei ainakaan ole tuonut helpotusta talokuumeeseen -ennemmin päinvastoin! Välillä ei meinaa iltaisin uni tulla silmään, kun pohdin niin kuumeisesti eri valmistajien vaihtoehtoja. Kivitalo, puutalo, hirsitalo, lämpöharkko vai CLT? Kaikissa on omat hyvät puolensa ja toki myös niitä huonoja. Tavoitteena on saada talo toteutettua alle 1000€/m2 tinkimättä tietenkään tyylikkäästä lopputuloksesta (nyt pääsi monelta vähän röhönaurua :) Uskon kuitenkin vakaasti että se on aivan mahdollista. Kierrätysmateriaalia on tarkoitus käyttää niin paljon kuin sitä olisi järkevästi saatavilla. Muutenkin talon hinta kuulemma syntyy piirustuspöydällä, joten siihen on tarkoitus käyttää paljon aikaa ja vaivaa. Koska suurin osa hintalapusta tosiaan muodostuu jo suunnitteluvaiheessa, halusimme ostaa tontin jo ennen nykyisen talon myynnin aloittamista, koska vain siten olisi mahdollista käyttää suunnitteluun riittävästi aikaa ja harkintaa. Sitäpaitsi suunnitteluvaihe on rakentamisen ehdottomasti hauskin vaihe! Tässä olisi kaikessa rauhassa tarkoitus miettiä ja laskea eri vaihtoehtoja ja hakea vaikka rakennuslupa valmiiksi. Jos ja kun saadaan tämä nykyinen asumus kaupan, voidaan laittaa vapautumisen ehdoksi vaikka 3kk, jonka aikana rakentaminen voi parhaassa tapauksessa ehtiä jo hyvinkin pitkälle. Mihinkään kahden asunnon loukkuun ei siis olla lähdössä. Tällä tavalla väliaikaisen asumisen saisi kuitenkin minimoitua. Muutto ja tavaroiden roudaaminen väliaikaisiin tiloihin, on ehkä kuitenkin se rakentamisen tylsin hetki. Nyt saadaan edes huonekalut vietyä tontille varastoon, mikäli niitä ei voi silloin taloon sisälle kantaa. Itse voidaan sitten asua vaikka matkalaukussa vanhempien nurkissa. Vuokra-asunnon hankkiminen lyhyeksi ajaksi kahden koiran kanssa lienee melko utopistinen ajatus. Toinen skenaario on, että rakennetaan lämmin autotalli valmiiksi, jollakin ihmeen rahalla ja muutetaan sinne asumaan. Uskon, että kaikki selviää kyllä aikanaan ja silloin tiedetään, mitä tehdään.

Tässä se nyt sitten olis koko komeudessaan. Oma tontti ja pala unelmaa J

Tässä vähän talvisia kuvia, kun oltiin katsomassa tonttia ihan ensimmäisiä kertoja. Tontin taakse avautuu metsä, jossa on kiva käydä poimimassa mustikoita ja ulkoiluttamassa koiria.

Talvinen on maisema, mutta kevätaurinko paistoi jo kivasti. Rakentajan talokuume kohosi tällaisessa säässä huomattavan korkealle!

Kevään edetessä, näkyi muutamaa viikkoa myöhemmin hauska yksityiskohta.Tontilla oli pieni luonnonlähde, johon molemmat ihastuimme kovasti.


Talviset kuvat on otettu kun vielä mietittiin tontin hankkimista. Nyt lumet ovat jo poissa ihan kokonaan ja tonttia on ollut mielenkiintoista tutkia kun ruohokin vähän pilkistää. Tontilla on pisteenä iin päällä hauska pieni hirsiliiteri, joka kuuluu kiinteistöön. Katto on sammaleen lahottama, mutta seinät näyttivät vielä olevan ihan kunnossa. Hauskaa puuhaa tiedossa siis ensi kesäksi ja siten myös hyödyllistä säilytystilaa rakentamisen ajaksi. Haaveilen jo Joulusta uudessa kodissa, jolloin vanha hirsiliiteri saisi ylleen juhlavan tunnelmavalaistuksen.

Nyt pääsee projekti sitten ihan oikeasti alkamaan! Ideoita viuhuu varmaan runsaasti täällä blogissakin, sitä mukaa kun saan niitä jäsenneltyä ja kirjoiteltua ylös. Kaikki kokemukset ja ideat ovat tervetulleita. Varsinkin hyvät linkit ja vinkit CLT-rakentamiseen kiinnostavat! Kaikki vaihtoehdot ovat kuitenkin vielä pöydällä ja huomenna käydään katsomassa Kannustalon Latoa.


11 kommenttia:

 1. Oikein paljon onnea tontista! Mielenkiinnolla jään seuraamaan projektianne, meillä alkaa toisen talon rakentaminenkin olla jo aika loppusuoralla, mutta aihe jaksaa kyllä edelleen kiinnostaa kovasti :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista! Ollaan kyllä todella iloisia tontin löytymisestä :)
   Laita ihmeessä linkki blogiisi, mikäli sellaista olet pitänyt. Kiinnostaa kovasti konkarin kokemukset :)

   -Kati

   Poista
  2. Ensimmäisen talon ajoilta asti olen kirjoittanut osoitteessa talostakoti.blogspot.fi ja uuden talon rakentumista voi seurata seuraavatalo.blogspot,fi :-) Tervetuloa!

   Poista
  3. Loistavaa! Kävin tutustumassa talo numero kakkoseen. Seuraan mielenkiinnolla edistymistä ja odottelen jo ehkä joskus alkavaa kolmosta ;)

   -Kati

   Poista
 2. Hieno juttu, inspiroivia rakennushetkiä teille ;) Saako tulla kesällä vilkuilemaan puuhia (meidän mummo asuu huudeilla, niin ohikulkumatkalla vois tehdä aina kiepin)? Nyt alkaa jo tuntumaan siltä, että vois taas kattella talonrakennusta kun oman valmistumisesta on tarpeeksi aikaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Ehdottomasti saa ja pitää tulla katsomaan tonttia ja projektia! Ollaan varmasti yhteydessä. Kaikenlaista kaivamistakin löytyy ;)

   -K-

   Poista
 3. Ihan mahtavaa, onnittelut tontin löytymisestä! :)

  ps. On se tori.fi kyllä ihan huippu :)

  VastaaPoista
 4. Hei,
  Tsekkaapa italialainen casa passiva lineare http://estudoquarto.blogspot.it/p/cantieri.html. Kyseessä on CLT-rakenteinen passiivitalo, jonka rakentamiskustannukset olivat 1000€ / krs-m2, tyylistä tinkimättä!
  Suomalainen CLT-talofirma Olament julkaisee näinä päivinä ensimmäisen talomallistonsa. Toivottavasti ovat laittaneet taitavat arkkitehdit töihin.
  Meidän perhe suunnittelee jotain italialaisen CLT-talon ja Kannustalon Ladon risteytystä rakennettavaksi Turun seudulle parin vuoden säteellä. Jään jännityksellä odottelemaan projektinne edistymistä!
  Minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iik! Tämähän kuulostaa niin lupaavalta. Olen nyt reissussa, mutta perehdyn asiaan tarkemmin, kun palaan maisemiin.

   Meillä on ihan samalta kuulostavat projektit :)

   Kiitokset vielä linkistä!

   -Kati

   Poista
 5. Onnea! Itsekin haaveilen taloprojektista, ehkä saan lisä inspistä tätä kautta nimittäin toi lato on vähä sitä mun suuntaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotan kovasti Jussi onnea matkaan! Haaveista tulee aina totta, kunhan kiitollisena ottaa vastaan kaikki tehtävät, jotka auttavat kohti sitä omaa päämäärää. Kokeiltu on ja todettu toimivan :)

   -Kati

   Poista

Kiitos kommentistasi, se tarkastetaan ennen julkaisua.