keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Puu kaatuu!

Kun ostimme tämän vuonna 75-rakennetun laatikon, oli tontti päässyt jo kovasti metsittymään. Meitä edeltänyt vanhempi pariskunta ei ollut kiinnostunut puutarhan hoidosta ja kaikki oli jääänyt suurten mäntyjen ja koivujen varjoon. Suuret puut aiheuttivat jo haittaa itse rakennuksellekin. Pihan kivetykset olivat sammalen peitossa. Tasakatto keräsi lehtiä ja neulasia, eikä aurinko ja tuuli päässyt kuivattamaan pihaa ja rakennusta. Itse intohimoisena puutarhurina visioin heti kasvimaasta ja hyötypuutarhasta. En ole niinkään kiinnostunut kukkapenkeistä tai perennoista, mutta koska arvostan puhdasta, terveellistä ruokaa, olen myös kiinnostunut miten sitä viljellään. Isoisäni oli puutarhuri joten saattaa tämä olla vähän verenperintöäkin.

Aluksi kyselimme Metsänhoitoyhdistykseltä hintaa ja arviota aikataulusta. Meillä olisi ollut noin 100 runkoa myytävää. Hän arvioi, että sähkölinjan ja talon läheisyydessä olevat puut nostavat kaatojen hintaa siten, että emme saisi runkojen myynnistä välttämättä rahallista hyötyä, vaan puut toivottavasti kuittaisivat työstä ja kuljetuksesta syntyvät kulut. Isäni kuitenkin sanoi, että hyvää puuta ei kannata ilmaiseksi antaa, vaan he kaatavat puut itse. Vähän tässä vaiheessa epäilytti, mutta ei siitä nyt tohtinut kieltäytyäkään. Nyt puut on kaadettuna lähes kaikki ja ne odottavat noutoa. Kaikki on tähän mennessä mennyt hyvin, mitä nyt muutaman kerran on saanut maanitella miehiä paikalle :) Toivotaan että loputkin puut lähtee loppuviikosta ja päästään vihdoin raivaamaan pihaa ja istutushommiin.


Tässä ihana kesäkuva viimevuodelta. Yli talon korkuisiksi päässeet puut varjostivat ja roskasivat varsinkin parveketta ja oleskelupihaa. Muistakaa, että ajoissa tehty leikkaus, pelastaa totaaliselta parturoinnilta.Tässä kuva tältä keväältä... Lohduton näky, mutta toivottavasti tämä tästä vielä iloksi muuttuu! Ainakin multasormi syyhyää ja ideoita sinkoilee. Parvekkeen alle ajattelin rakentaa ruukutustilaa ja polttopuille oman paikan. Talon sivustalle olen suunnitellut viljelylaatikoita ja omenapuita. Taakse ajateltiin rakentaa terassi ja yrttipenkki. Ensin maalataan kuitenkin tuo ihanan vihreä sokkeli tummaksi, vai mitä mieltä olette?Tämä työ ei varmasti onnistu kaikilta! Tässä kiinnitetään kaatoliinaa puun yläosaan, josta sitten puu kaadetaan oikeaoppisen sahauksen lisäksi, oikeaan ilmansuuntaan vetämällä. Rakennusten lähellä tämä toimenpide varmistaa, että esimerkikis tuuli ei yllättäen muuta puun kaatumissuuntaa.


Ja tässä taas uskomaton taidonnäyte! Hankala sijainti sähkölinjan läheisyydessä ei jättänyt vaihtoehtoja. Kehnommat metsurit olisivat tilanneet paikalle nostimen, mutta nämä ekspertit tiputtivat latvan turvallisesti pala kerrallaan. Kun korkeus oli alle sähkölinjan, pystyi loppurungon kaatamaan normaalisti. Don´t try this at home!

Videolla näkyy takapihaa ja tuohon nyt sitten  pitäisi saada aikaan viihtyisä terassi. Harmillisesti myöhemmin huomasin, että jonkun innokas saha oli käynyt näköesteenä naapuriin toimineiden kauniiden, nuorten kuusten kimppuun. Se on kuitenkin ainoa moka ja olen päässyt karmeasta löydöstäni jo pikkuhiljaa yli... :) Jotta toipuisin asiasta kokonaan, käyn kaivamassa metsästä uusia kuusen taimia paikkaamaan tilannetta. Kannattaakin todella korostaa ja alleviivata metsurille, mikäli on mitään puita ja pensaista, jotka haluaisit säästettävän. Nämä kuuset olivat vain tainneet olla tiellä kun tukkeja noudettiin, mutta olisin halunnut olla mukana suunnittelemassa reittiä.

Tähän mennessä on kulunut kolme päivää ja kolme kattilaa kohtuullisen hyvää ruokaa. Nyt vaan jännityksellä odotan miltä piha alkaa kesällä näyttämään ja miten uudet istutukset lähtevät kasvuun. Pitää varmaan suunnata kauppaan ja ostaa oikein kevään ensimmäinen puutarha -lehti. Mukavaa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se tarkastetaan ennen julkaisua.