maanantai 28. huhtikuuta 2014

Klinkkerin tasoitusta ja terassikauden avajaiset

Kevät on ihanaa ja inspiroivaa aikaa! Mikäs sen hauskempaa, kuin aloittaa kesäkausi tekemällä puhdetöinä pieni patio. Projektina on vuorossa talomme pääsisäänkäynti. Pidän näyttävistä sisäänkäynneistä ja arkkitehtuurissa olennaista on mielestäni nähdä heti, mistä rakennukseen tulisi astua sisälle, senhän pitäisi suorastaan kutsua tulijaa. Kuten ensimmäisestä kuvasta näkyy, näin ei ollut aluksi. Sisäänkäynnin eteen oli tehty kiveys sorapinnoitetusta betonilaatasta. Laatan pinnasta hiekka kulkeutui helposti sisälle, eikä se oikein muutenkaan ollut muurahaisia houkuttelevana ja kosteutta pidättävänä materiaalina hyvä ratkaisu oven edustalle. Halusimme hengittävän ja käyttäjäystävällisemmän puupation sisäänkäynnin yhteyteen. Vaikka paikka ei ole kovin aurinkoinen, tulee siinä joskus nautittua aamuauringosta.

Tuo taloon päin kallellaan oleva ja lehtiään melkein suoraan eteiseen tiputteleva koivu sai meiltä lähtöpassit. Seinällä kiipeävä köynnäsruusu löysi uuden kodin ystäväni pihalta. Aikaisemmin ei ole aina ymmärretty miten vahingollista on istuttaa kasveja sokkelin viereen. Jo pelkästään multa sokkelin vieressä lisää kosteusrasitetta ja mikrobikasvustoja. Riskiä kasvattaa myös ne kymmenet vesilitrat, jotka tuohon ruusun juurelle on kesäisin loroteltu letkusta. Vaikka talojen seinustat ovat otollisen lämpimiä kasvupaikkoja, saattaa kaunis kasvi saada aikaan enemmän murheita kuin iloja.
Tässä kuvassa vielä edellisten asukkaiden kalusteet ja ruukut. Kuva on otettu ennen kaupantekoa.

Hyvin kuitenkin näkee, että sisäänkäyti on melko synkän sävyinen, eikä valo oikein pääse sisälle. Meille jäi kaupasta tuo Grilli/kesäkeitttiö, jonka myin eteenpäin Torissa. Vaikka tiedettiin, että grilli ei tuohon jää, niin kokeiltiin kerran grillata siinä. Savu tuli piipusta ylös ja meni suoraan keittiön ikkunasta sisälle. Eipä jäänyt Grilliä ikävä :)


Tässä kuvassa on kivilaatat jo nostettu pois ja olen naputellut irronneen laastin muurista irti. Tässä taas hyvä esimerkki siitä, miten multa pidättää maan kosteutta. Alempana maakerroksena on soraa ja hiekkaa. Vaurio on suunnilleen sillä korkeudella johon loppuu mullan syvyys. Tarkoitus olisi kaivaa tänä kesänä kaikki maa-aines pois talon ympäriltä ja korvata se salaojaputkilla ja soralla. Myös tuo hieno alppiruusu joka taustalla pilkistää, joutuu siirtymään kauemmaksi talosta. Toivottavasti upea vanhus ei kovasti ota tästä muutosta pahakseen. Lähtöpassit saivat myös muoviristikolla tuetut villiviinit. Nämä yksilöt löysivät kuitenkin uuden kodin toiselta pihalta.


Aikakautensa tyypillisintä materiaalia. Ruskean ja terrakotan sekoitusta paksulla kiviklinkkerillä. Kenties joskus 50 vuoden kuluttua tämä on taas muodissa ja entisöidään takaisin vanhaan loistoonsa, samalla ihmetellen, "mikä siinä vaaleassa pinnassa viehätti vuonna 2014?". Jokatapauksessa eroon tästä oli päästävä ja millä muullakaan, kuin Fresconin sementtisideaineisella tasoitteella.


Kuvasta ei ehkä käy ilmi, että vanha tasoitekerros on ollut aika paksu. Jouduin tekemään pohjaa pari kertaa samalla kun tasoitin klinkkeriseinää umpeen.


Tuo tumma ovi löytyi Bauhausin Sensaatiopäivien tarjouksesta hintaan 250€. Valmistaja on Fenestra ja ovi on toiminut ihan kiitettävästi. Alkuperäinen ovi oli vasenkätinen, joka tuntui meistä aivan hullunkuriselta. Tietysti ikäkin oli tullut täyteen ja tuuli puhalteli sisään ovenraoista. Oli vaan oikea hetki vaihtaa uuteen. Klinkkeriseinää oli kummallakin puolella sisäänkäyntiä. Vaikka katto oli valkoinen, tekivät tummmat seinät sisäänkäynnistä ahtaan tuntuisen,


Pinta näyttää jo aika hyvältä ensimmäisen kerroksen jälkeen. Ruskean värin katoaminen, teki ihmeitä ilmeelle. Vaikka aina korostan sitä dispersion käyttöä, en sitä tässä kuitenkaan käyttänyt. Jotenkin en usko muovityyppisten materiaalien pitkään ikään ulkona. Lisäksi se ei anataisi seinän hengittää ulospäin.Voin olla väärässäkin, aika näyttää. En selvittänyt mitä primeria tässä olisi kannattanut käyttää.


Tässä on mestari saanut jo terassin pohjan valmiiksi. Jako koolaukselle on vähintään 60cm normi terassilaudan ollessa kyseessä. Onneksi alla oli ainakin puoli metriä hiekkaa. Ei tarvinnut alkaa sen enempiä kaivamaan ja vanhoja betonilaattoja otettiin pilareiksi.

Remontointi on Oliverin mielestä rankkaa ja Helmi yrittää parhaansa mukaan auttaa iskää.

Ainakin koirat tykkäävät uudesta terassistaan ja aurinkoa otetaankin oikein urakalla. Meille ihmisille ei tällaisia lepohetkiä siunaantunut. Toivottavasti tänä kesänä ehditään vähän nauttiakin.

Vähän on ilme muuttunut sitten viimenäkemän!
Haluaisin ehkä pienen riman kiertämään pation ja seinän välistä rakoja kun tuntuu, että tämä seinusta on sellainen hämähäkkien ja ötököiden kohtaamispaikka iltaisin. Oli sitä varmasti ennenkin, mutta tummalta pohjalta eivät niin erottuneet. Lattian olen suunnitellut tumman harmaaksi, vaikka se näyttää aika kivalta näinkin. Huomaan, että maku puulajien suhteen on muuttumassa. Painekyllästetyn laudan vihertävyys ei kuitenkaan viehätä. Vaikka eihän näissä nykylaudoissa niin vahvoja myrkkyjä enää saa käyttää, ja värikin sen myötä miedompi.


Vaikka harmaa tasoitepinta onkin kaunis, päätettiin kuitenkin valoisuuden maksimoimiseksi vetää päälle oikea vanhanajan hengittävä kalkkimaali. Ikkunat on tarkoitus laittaa myös valkoiseksi, joten tästä etsittiin sille väriparia. Lisäksi pation päälle tulee vielä katos, joten kalkkimaali säilyy hyvänä vuosia. Sokkeli on tarkoitus maalata harmaaksi, eikä haluttu ottaa riskiä, että kaksi harmaata seinäpintaa riitelisivät keskenään. Kalkkimaali tekee täysin hengittävän ja antibakteerisen pinnan, joten sitä voi laittaa myös maanvastaisiin pystymuureihin. Kaikki sokkelimaalit eivät tähän tarkoitukseen sovellu. Lisäksi kalkkimaali on ennätyksellisen edullista. 40kg säkki maksaa n.20€ Parilla säkillä maalaisi varmaan koko talon julkisivun. Tätä ei kuitenkaan suositella mahdollisten sävyerojen vuoksi. Uskon, että se on kuitenkin ihan hölynpölyä. Muutenhan kukaan ei ostaisi kalliita julkisivumaaleja kaupasta. Sekaan tulee siis vain puhdasta vettä, johon kalkki sekoitetaan. Työlästä se on, koska maali ei saa olla paksua, vaan sitä imeytetään alustaansa monilla kerroksilla. Työtä voi kuitenkin jatkaa vaikka seuraavina kesinä, koska kalkkimaali ei koskaan hilseile, vaan alkaa pikkuhiljaa sateiden vaikutuksesta ohenemaan. En voinut vastustaa kokeilla kalkkimaalia myös tuohon punatiileen. Hyvinhän se on siinä mallipalassa pysynyt nyt vuoden. Tiilen pintaan kalkkimaali tuntui nappaavan tosi hanakasti ja näytti peittävän hyvin.


Ensimmäinen kalkkimaalikerros tuntuu miltei värittömältä, mutta kolmannella kerralla pinta on jo ihan vitivalkoista. Tuohon seinustalle tulee vielä pienet valaisimet ja koko pation päälle katos. Vaikka tyylikkyys siitä vähän kärsiikin, niin on se vaan ihanaa, kun ei sada vesi kalusteiden päälle, lumesta nyt puhumattakaan. Kesällä voi sitten istuskella vaikka sade vähän ropisee. En malta odottaa, että saadaan kaivinkone pihaan ja kauniita kiviä ja soraa tuon epämääräisesti vihertävän mullan tilalle. Tästä kuvasta on jo hieman edetty ja päivittelen lisää kuvia projektista lähiaikoina!


10 kommenttia:

 1. Kiitos jälleen kerran inspiroivasta ja hyödyllisestä postauksesta. Minä olen vähän hurahtanut noiden kiviseinien tasoitteluun, mitä en olisi uskonut vielä tovi sitten. Kaiken toimistossa istumisen ohella on ihan super palkitsevaa saada tehdä jotain konkreettista käsillään ja oppia koko ajan uusia hyödyllisiä taitoja :)

  VastaaPoista
 2. Upea muutos ja varmasti vielä paranee sokkelin maalauksen jälkeen!

  VastaaPoista
 3. Mahtava muutos taas! :)

  VastaaPoista
 4. Kiitoksia rohkaisevista kommenteista kaikille! Iloa ja valoa omiin projekteihinne myös :)

  -Kati

  VastaaPoista
 5. Toi on just sen näköinen pinta mitä haluun sisäseiniin, onks tossa nyt leikitty pelkästään Fresconin sementtisideaineisella tasoitteella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan, Fresconia on pinnassa. Yritin muistaa käydä autotallissa katsomassa tarkempia koordinaatteja, mutta unohdin.. Voin laittaa tarkennusta, kunhan muistan vihdoin vilkaista pussin kylkeä!

   Poista
 6. Noo... Joko oot muistanut, malttamattomana hain säkin kiillon teeteetä muttei toi sävy nyt oo sinnepäinkään, hakusessa kun on se vähä vaaleampi harmaa siis betonin sävy. Oisko sulla kokemuksia ardexin tuotteista? Toi b14 nyt aikakin kerrottais olevan v.harmaata ja kallista, vaikka ei tääkää halvaksi tule jos kerran viikossa ostaa jonkuu kokeilusäkin ois kiva niinku osuu keralla oikeaan makso mitä makso;) ainii kokeilin mä myös tota bloomin mineraali maaliakin... Jotain vikaa sinäkin oli ku ei tullu sellast jälkee niinku piti:D auttakaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka,
   Kokeile sitä Fresconin tasoitetta. Tarkennettuna kyseessä on sokkeli- ja oikaisulaasti.

   Toivottavasti väri on toivotun lainen :)

   Poista
 7. Nonii sehän se oli! Fescon sol tarkemmin, suuri kiitos sinulle!

  VastaaPoista
 8. Mukavaa luettavaa tämä. Meillä on omalla pihalla vähän vastaavan tyyppinen muuri, joka on muurattu harkoista ja pintaan on vedetty tasoite. Ongelmana on se, että yksi nurkka on koko ajan hieman kostea ja tasoite irtoaa siitä (kallio on lähellä ja sitä pitkin virtaa vettä) Mikähän tasoite tässä voisi toimia? Vaikka jokin kalkkimaali? Onko vinkkejä?

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se tarkastetaan ennen julkaisua.