perjantai 4. toukokuuta 2018

Kylpyhuoneen muodonmuutos tasoitepinnalla

Olen tässä sivussa puuhannut remonttia vanhassa kivitalossa. Myös kylpyhuone on saanut uudet pinnat. Vanhoissa kohteissa, joissa kylpyhuone on remontoitu ennen vuotta 1994, saattaa  esiintyä asbestia. Keskustelin pinnoittamisesta isännöitsijän kanssa ja hän sanoi että pinnoittaminen sopii hyvin. Itseasiassa isännöitsijä pohti, miksi tätä ei valita menetelmäksi useammin. Pinnoittamalla vanha kylpyhuone (jossa laatat ovat kiinni alustassaan, eikä kosteutta löydy) vältytään asbestipurulta, sekä meluhaitalta, joka syntyy, kun laatat piikataan irti alustastaan. Jos laatoittaisin kylpyhuoneen uudestaan, päätyisin ennemmin vanhojen laattojen poistamiseen, vetolujuuden varmistamiseksi, mutta pinnoittamisessa vanha laatoitus toimii hyvin alustana.

Tavoitteena oli mikrosementti -tyyppinen pinta, ilman mikrosementin hintaa. Olen vuosien varrella kokeillut ja oppinut onnistumisista ja virheistä. Nyt voin sanoa, että tekniikka on aika hyvällä mallilla ja luotettavat materiaalit ovat löytyneet. Avainasioita ovat huolellisuus lattiakaivon kanssa, joka pitää tehdä epoksimassalla täysin vesitiiviiksi. Lisäksi pintaan kannattaa tehdä hionta vesihiomapaperilla lakkakerrosten välissä, jotta lopputuloksesta tulee mikrosementtimäisen sileä.


Tästä lähdettiin liikkeelle. Homma alkoi kunnon pesulla ja silikonien huolellisella poistolla.

Aloitin seinistä ja ensimmäisen kerroksen tein saneerauslaastilla tartunnan varmistamiseksi.


Maalasin nuhruisen patterin ja kellastuneet pistorasiat mustiksi spraymaalilla. Se oli helppoa tässä vaiheessa.

Toinen kerros on hienojakoista märkätilatasoitetta

Viimeinen kerros kuivumassa


Seinät lakattu kertaalleen mattalakalla ja ovat siis melkein valmiit!


Lattiatasoitteelle tehdään ensin "kynnet" sirottamalla märkään dispersioon saneerauslaastia. Kiinnittymätön jauho imuroidaan pois kuivumisajan jälkeen.

Lattia alkaa olemaan valmis epoksille.


Hiersin epoksin tasoitteen pintaan. Suihkun alle kauttaaltaan ja ympärille enemmän hartsia.

Pinnan olisi voinut jättää tähän, mutta halusin tehdä lattiasta ja koteloinnista tumman.

Siinä se alkaa hahmottumaan pikkuhiljaa. Pinnat onnistuivat mielestäni hyvin. Lattiaan lisäsin hieman kimalletta ja helmiäistä, mutta seinät jätin täysin mattapintaisiksi.
Tasoitepinta onnistui hyvin. Lakkasin pinnan 2-K uretaanilakalla joka on matta, mutta ei läpäise vettä.
Eniten nautin tästä vaiheesta, kun näkee miten omat suunnitelmat toimivat käytännössä ja saa vähän fiilistellä tulevaa sisutusta :)

Siinä lopputulos. Toivottavasti pinnat kestävät vuosia huoltovapaina. Kun tulee aika huoltolakata pinta, niin samalla voi sitten vahtaa vaikka värimaailmaa, jos haluaa.
(kuva: Photoworks, Aki Aro)


Hauska projekti ja lisää on toivottavasti tulossa. Hetken mietin laattoja meidän omaan tulevaan kylpyhuoneeseen, mutta tämän jälkeen taidan taas kallistua tasoitepintojen puolelle (paitsi saunan lauteisiin, niihin on tulossa laatta!). Kuvasta ei näy ollenkaan miten kivasti pinta välkehtii valossa ja miltä seinän sileä pinta tuntuu. Kaiken kaikkiaan pinnat onnistuivat hyvin. Aika näyttää, miten kestävät kulutusta ja käyttöä.

23 kommenttia:

 1. Tuohan ei ole vesieriste ja alla oleva mahdollinen vesieriste on jo elinkaarensa lopussa. Eli kohteessa ei ole toimivaa vedeneristettä, mutta onneksi isännöitsijä antoi luvan (toivottavasti kirjallisesti) niin taloyhtiä kantaa vastuun mahdollisessa kosteusvauriossa. Näiden tasoitteiden tai mikrosementtien alla tulisi aina olla toimiva vesieriste ja laatoitushan ei ole vesieriste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi epoksi ei olisi toimiva vesieriste? Kannattaa tutustua VTT työohjeisiin erilaisilla materiaaleilla. Kuluttajapuolen kiisselit eivät ole ainoa hyväksytty ratkaisu mitä märkätiloihin on käytössä. Suurkeittiöt, uima-altaat jne. kovan vaatimustason märkätilat eristetään yleisesti epoksilla. Miksi se ei olisi soveltuva tuote tavalliseen kylpyhuoneeseen. Kylpyhuoneissa käytetään laatoituksen alla polymeerisia vesieristeitä siksi että ne ovat halpoja, ei siksi että ne ovat erityisen hyviä.

   -K-

   Poista
 2. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta! Olen itse tekemässä pesuhuone/saunan lattiaa ja nähtyäni tämän ajattelin kokeilla betoni lattiaa. Voisitko vielä listata mitä tuotteitä käytit lattian teossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa,

   Saneerauslaasti, Weber 4400, epoksimassa ja uretaanilakka. Siinä periaatteessa lattian materiaalit. Kysy tarkemmat ohjeet valmistajalta tai liikkeestä. Epoksin käyttö vaatii varovaisuutta ja kokemusta.

   -K-

   Poista
 3. Hei! Mitä käytit että sait lattiasta tumman? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa,

   Sävytettyä epoksimassalla ja sävytettyä uretaanilakkaa.

   Poista
  2. Hei! Teen vastaavaa lattiaa ja haluaisin kysyä vielä että mitä tuo epoksimassa tarkalleen ottaen on (merkki ja mistä saa?). Lattiatasoitetta ja epoksilakkaa kyllä jo löytyy

   Poista
  3. Tästä on jo vuosia aikaa, mutta epoksimassa taisi olla Mapein epoksilaastia (saumalaasti), jota levitin ohuen kerroksen tasoitepinnan päälle.

   Poista
 4. Hei, mielettömän upeita rempan lopputuloksia ja rohkeasti erilaisia ratkaisuja❤️
  Auttaisitko vähän minua. Haluaisin toteuttaa mustaa kivipinnan kaltaista pintaa keittiössä oleviin pystytolppiin. Mitä materiaaleja ja millaiset työvaiheet suosittelisit? Minut tavoitat meilistä husso.anne@gmail.com
  Neuvoista kiitollisena Anne

  VastaaPoista
 5. Olipa mukava löytää tietoa näistä projekteistasi. Voisitko laittaa listan materiaaleista, joita käytit tähän projektiin? Eli mitkä laastit jne. olet lopuita havainnut toimivimmiksi? Satuin nimittäin kyselemään Kiillolta vastaavaan projektiin aineita ja he suosittelivat Kerapid DF Pikasaneerauslaastia lattiaan. Seinät ajattelin ensin tasoittaa yleistasoitteella ja maalata, mutta teillä on tainnut olla saneerauslaasti myös seinissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka,

   Seinissä on tartunnan varmistamiseksi eka kerros saneerauslaastia ja samalla aineella on tehty nuo "kynnet" lattiaan. Valmistajalta kannattaa kysellä vielä tarkemmat ohjeet :)

   -K-

   Poista
 6. Moi, mikä 2k lakka oli käytössä? Mun pitäisi korjailla mikrosementtipintaa, mutta kamat toimittanut firma on konkassa ja pitäisi löytää väritön 2k-lakka jolla voisi vetää pari uutta kerrosta. Nyt siinä on siis 2k uretaanilakka mutta en ole löytänyt oikein mistään väritöntä korvaavaa tuotetta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on käytetty Tikkurilan Fontedur FL Matt vesiohenteista lakkaa, joka sekoitetaan kahdesta komponentista. Tuolla aiemmassa postauksessa kerroin asiasta enemmän. Siinä oli kohteena kellarin lattia ja pohjalla Kiillon TopPlan tasoite. Toivottavasti tässä on ratkaisu ongelmaan :)

   -K-

   Poista
 7. Moi, monta kerrosta seinissä on märkätilatasoitetta? Entä muistatko vielä mitä tasoitetta käytit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kohteessa tasoitekerroksia oli saneerauslaastin jälkeen kaksi ja osittain kolme. Tasoitteena oli Weberin V+.

   Poista
 8. Tämä on aivan ihana! Mitä jos ei ole yhtään kokemusta noista tuotteista eikä sitäkään vähää tuollaisesta projektista niin saako amatööri (eli minä) aikaiseksi vaan hukkaan menneitä euroja ja tunteja jos lähtisi tuollaista tavoittelemaan. Pieniä pintaremontteja on kyllä tullut tehtyä ja yhden wc:n kerran maalasin kaakelimaalilla joka oli aikamoinen urakka :D Terkuin Heidi

  VastaaPoista
 9. Moi Heidi,

  Kannattaa ensin kokeilla tehdä tasoiteseinää kuivaan tilaan ja tunnustella että miten se sujuu. Sitten voit myös kysellä olisiko lähipiirissä kokemusta rakentamisesta ja remontoinnista. Vaikea sanoa tarkemmin, kun se on todella yksilöllistä. Mikä toiselle on helppoa voi toiselle ollakin haastavaa :)

  -K-

  VastaaPoista
 10. Moikka! Hienoa jälkeä! Olen itse aloittamassa kylppäriremonttia lähiaikoina. Haluaisin vanhan laatan päälle betonimaisen, seinille valkoisen ja lattialle keskiharmaan, pinnan. Mitä tuotteita minun kannattaisi tässä projektissa käyttää?

  VastaaPoista
 11. Onko seinän ja lattian väli saumattu normaalisti silikonilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Sami,

   Käytän nurkkien saumaamiseen aina silikonia. Nurkat on helpompi pitää siistinä ja silikoni viimeistelee tilan.

   -K-

   Poista
 12. Olisiko neuvoja miten edetä kun pohjana on vanha muovimatto jota en haluaisi asbestin vuoksi poistaa. Haluaisin jonkun tasaisen pinnan en siis kaakeleita. Mitä kannattaa käyttää muovimaton päälle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Minna,

   Pintafino sopii hyvin muovimaton päälle. https://pintafinoshop.company.site/
   tuolta näet hinnat ja tuotteet :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, se tarkastetaan ennen julkaisua.