keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Mattalakattu betonilattia kellariin

Onnistuin löytämään hyvän, uuden tuttavuuden myös lattiaan. Tällä kertaa kokeilin Kiillon itsesiliävää tasoitetta ja Tikkurilan mattaa lakkaa.

Todella usein multa kysellään kokemuksia vaaleanharmaasta lattiatasoitteesta, jossa olisi ihan matta viimeistely. Se on toki loistava yhdistelmä ja sitä lähdin tämän kellarin lattiassa tavoittelemaan. Lattiaan valitsin Kiilto Topplan DF itsesiliävän lattiatasoitteen. Lisätietoja löydät tästä linkistä. Kyseinen tuote ei ole kovin tumma, vaan sellainen hillityn harmaa.
Lähtötilanne oli melko epätasainen. Lattiaa oli piikattu ja paikattu eri aikakausina. Saviselle maaperälle rakennetun talon laatta oli myös halkeillut muutamasta kohdasta.Lattiaa oli piikattu paikoin auki ja tein ensin syvemmät täytöt karkealla Weber 5000 tasoitteella. Anturan reunan siistin TT tasoitteella. Vanha sanonta, "Jos et voi peittää sitä -korosta sitä" pääsi oikeuksiinsa tässä kohdassa. Vesimittari on nyt kokonaan kuparin värinen :D Tässä on ainakin se hyvä puoli, että mittari on hyvin näkyvillä, eikä kalusteen piilossa. Siten mahdolliset vikaantumiset tulevat esiin heti. Valun sisään jäävän vesijohdon erotin valusta solukumilla.

Tässä on tuleva makuuhuone. Lattiassa on dispersio ja päälle tulossa Kiilto Topplan DF
Märkä tasoite tuntui siliävän ihan hyvin. Mikään ihmeaine se ei ollut, mutta melko kiva levittää kuitenkin.


Kohta kävelykuiva
Kun tasoite oli täysin kuivunut (2vrk), oli aika käsitellä betonipinta. Tikkurila Fontedur FL Matt on 2-K lakka ja vaatii aina koneellisen sekoituksen (vispilä ja porakone), sekä suojamaskin ja käsineet. Vesiohenteisena tuotteena sitä oli kuitenkin kiva käyttää, eikä välineitä tarvinnut heittää pois. Tikkurilan Fontedur on ammattikäyttöön tarkoitettu tilaustuote. Linkki tässä. Pro Grey sävykartan sävyjä on mahdollista saada tähän lakkaan, joten jos haluaa tehdä 2. kerroksen sävytettynä, niin tällä lakalla sekin onnistuu.Pinnasta tuli kaunis, himmeä ja sopivan elävä. Tasoitteen pinta olisi saattanut tarvita vähän enemmän työstämistä ennen lopullista kuivumista, mutta jouduin lähtemään heti valun jälkeen kotiin. Ajattelin, että kyllä ehdin tätä sitten hioa vähän seuraavana päivänä... Mutta tasoite olikin jo 24h jälkeen todella kovaa tavaraa, joten vähän aaltoilevaksi pinta sitten jäi.Kulutusta kestävä, kova ja helppo lattia pitää puhtaana. Siinä syyt, miksi niin usein päädyn samaan ratkaisuun. Lisäksi yksi kauneimpia lattiapintoja katsella. Helppo muuntaa tarvittaessa kuitenkin joksikin muuksi.Testailin miten pinta imee vettä, vaikka kyseessä ei mikään märkätila olekaan. Lakka ei päästänyt vettä läpi, mutta pidemmän ajan jälkeen vesi löysi tasoitepinnasta huokosia. Lakoilla ei ole juurikaan täyttökykyä, joten huokoset aukeavat lakan kuivuessa. Lattiassa on nyt vain yksi, hyvin huolellisesti levitetty kerros lakkaa. Pinta on siten tavallaan diffuusioavoin, koska kosteus pystyy siirtymään, kuten kuvasta näkyy. Mikäli alapuolinen kosteusrasitus on liian suurta, lakka saattaa alkaa ajan myötä hilseilemään. Piikatuista kohdista näin, että tämän lattian alla oli käytetty EPS levyä, joten jonkinlainen kapillaarikatko on olemassa ainakin osassa lattiaa.


Tällä tuotteella tasoitin lattian. Tuote oli kiva käyttää, koska Topplan DF ei pölyä ollenkaan. Pölyäminen on ongelma, varsinkin silloin, kun vatkaa kuraa sisätiloissa. Kuivuneen massan väri on keskiharmaa.Sellainen tapaus tällä kertaa. Valitettavasti muutto on vielä niin kesken, että kivoja sisustuskuvia ei vielä voi mistään tilasta ottaa. Toivottavasti piakkoin saadaan tämä kaaos korjattua kaappeihin ja kamerakin kunnolla esiin. Kohta pari viikkoa ollaan uuden betonilattian päällä tassuteltu. Tasoitepinta on aina miellyttävä jalan alla, mutta toki lattialämmitys olisi piste iin päällä. Kellaritiloissa tämän tyyppinen ratkaisu puoltaa muutenkin paikkaansa, koska puu ja muovimateriaalit saattavat toimia kasvualustana homeille. Betonitasoite lakalla pinnoitettuna, on siksi erittäin turvallinen ratkaisu tähän kohteeseen.10 kommenttia:

 1. Hei! Pääseekö villa musta blogiasi lukemaan jotenkin? Yritin mennä sivuille mutta tuli viesti että vain kutsutuille lukijoille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi,

   Se on tämä ajan puute, joka johti tällaiseen ratkaisuun, mutta koska tontilla tapahtuu päivittäin, niin pitäisi jo aktivoitua.

   Mietin vielä, että pitäisikö jakaa sisältö täällä KKR:n, vai VM:n puolella.. Viikonloppuna pitänee tehdä näitä päätöksiä :)

   Poista
 2. Ok. Olisi kiva päästä seurailemaan kun oma rakennusprojekti häämöttää ensi kesänä:) olen tätä blogiasi seurannut jo monta vuotta 😊👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Kiva kuulla että tulevat projektit kiinnostaa. Ja kiva kuulla, että olet viihtynyt mun blogissa jo pidempään. Viikonloppuna koitan saada uutta matskua VM:n puolelle. Meillä on jo perustukset tehtynä. Siitä se sitten lähtee! Onnea ja odotusta myös teidän projektiin :)

   Poista
 3. Hei. Onko tässä pinnassa käytetty jotain sävytettyä lakkaa? Meillä tehdään olohuoneeseen ja keittiöön lattioita, tasoite on weber 4100. Tasoite on tosi ruskea ja haluaisin pinnasta vaalean harmaan. Olisko pintakäsittelyyn vinkkejä (mahdollisimman edulliset materiaalit :D)?

  VastaaPoista
 4. Moikka! Sori myöhäinen vastaus.. Olin reissussa.

  Tässä lattiassa en ole käyttänyt sävyä. Tämä Topplan on sellaisenaan tosi vaalean harmaa. Ehkä pieni "whitewash" -pesu voisi auttaa?

  -K-

  VastaaPoista
 5. Moi!
  Miten on lattia kestänyt? Onko väri oikeasti noin vaalea (viimeinen kuva) lakkauksen jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin kesti sen vuoden kun asuttiin. Meillä on nyt myös Fontedur FL Matt lattiassa ja se kestää kyllä oikein hyvin, kunhan sen imeyttää huolellisesti betoniin. Päälle kannattaa laittaa vielä Belle Artin Idropol -himmeä, jos haluaa täysin vesitiiviin.

   Poista
 6. Hei, tosi hyvän näköinen pinta. Voisiko näitä materiaaleja käyttää myös laatoitetun pinnan päälle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mikäli laatat ovat hyvin kiinni alustassaan, niin soveltuu hyvin. Alle vaan laatoille tarkoitettu dispersio.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se tarkastetaan ennen julkaisua.