perjantai 30. kesäkuuta 2017

Tontti varattu! Mitä siihen rakennetan?

Kyllä, kaikista hölmöistä kaavamääräyksistä huolimatta olemme päättäneet varata tontin. Varausmaksu on suoritettu ja nyt vaan sitten syvennytään suunnittelemaan ja miettimään kuka meille sen talon sitten rakentaa?

Vaihtoehtoja on monia. Hyviä materiaaleja on paljon!

CLT (Cross Laminated Timber): Haluaisimme ehdottomasti tehdä CLT talon, mutta niiden rakentaminen ja varsinkin myynti tuntuu olevan ihan lasten kengissä vielä. Toivon, että joku varteenotettava hirsitalorakentaja ryhtyy myymään CLT taloja, niin saataisiin joku luotettava toimija alalle. Olamentin konkurssin raunioille syntynyt Celt Oy jatkaa samaa linjaa kuin edeltäjänsä, eli ei vastaa sovitusti sähköposteihin, ei soita asiakkaalle jne.. Eli CLT:n voi valitettavasti tälläkin kertaa unohtaa.

Hirsi: Kaunis ja upea ja ekologinen. Monen hehkuttama materiaali ja todellakin vuosisatojen saatossa toimivuutensa Suomen ilmastossa osoittanut. Energiatehokkuus ja ilmavuodot kuitenkin arveluttavat. Ei ainakaan tällä hetkellä vahvin valinta, mutta voi olla, että mieli taas muuttuu. Ainakin sopii hyvin lattialämmityksen kanssa, kun vesikiertoinen lattialämmitys passiivitalossa tuntuu vähän ylimitoitetulta. Himoitsen lämmintä lattiaa, joka hehkuu lämpöä ja tuntuu miellyttävältä betonilattiaan yhdistettynä.

EPS harkko: mm. Malander, Passiivikivitalo, Palikka ja tietenkin Koti Rakennetaan Tunteella -blogista tuttu Hevi -Kivitalot tarjoavat tätä materiaalia. Kevyt ja kätevä "Styrox "-harkko kiehtoo hyvillä ominaisuuksillaan. Pinta on helppo verkottaa ja pinnoittaa itse. Ulkopuolen rappauksen voi tehdä vaikka heti. Siten siis talon saisi ulkoapäin nopeammin valmiiksi kuin perinteisen betoniharkkotalon. Vesikiertoisen lattialämmityksen saa kyllä sitten unohtaa.. Mutta pienet lämmityskulut ovat erittäin tervetulleita.

Betoniharkko: Tätä ei aluksi edes harkittu. Betoniharkko vaikuttaa jotenkin perin kömpelöltä, kalliilta ja hankalalta käyttää. Jokainen ruuvi pitää propata seinään ja mielikuva kivitalosta on vähän kolkko ja kaikuva. Lisäksi halkeamat sisäseinissä arveluttaa. Kuitenkin mieli alkoi vähän taipua betoniharkon kannalle, koska uudelle tontille pitää rakentaa 2-krs talo, joten seinien alaosat kestäisivät paremmin kosteusrasituksia. Miksei sitten rakentaisi taloa ylös saakka betoniharkoista. Vähän ihmetyttää miten se päätykolmio rakennetaan tiiviisti ja siististi ylös asti betoniharkoilla, mutta kai sekin sitten selviää jos harkkoon päädytään.

Betonielementti: Mahtava tuote. Kaunis täysin valmis betonipinta, joka varaa ja luovuttaa lämpöä ja kosteutta. Tämä tuote on kuitenkin tarkoitettu vähän suurempiin projekteihin ja elementtien kustannustehokas valmistaminen pientaloon on vähän rajoilla. Betonielementistä taitaa tulla siis liian kallis..

Perinteinen puuranka: Ilmeisesti kuitenkin se kustannustehokkain tapa rakentaa. Edelleen erittäin vahva vaihtoehto meidän kodiksi. Useita toimijoita, mutta kun haluaa jotakin vähänkään mallistosta tai toimitussisällöstä poikkeavaa, niin suurin osa talotoimittajista tipahtaa pois..

Muita vaihtoehtoja ollaan jo vähän rajattu ulos. Tässäkin paletissa on ihan riittävästi pohdittavaa. Saa ehdottaa jotain muutakin vaihtoehtoa ja myös hyvää tekijää Turun seudulta!

Tein pari skissiä talosta.. Toivottavasti saadaan vähän parempia piirroksia, lähiaikoina :)


Tässä versiossa ns. sisäänvedetty sivu


Tässä versiossa valekyljet
12 kommenttia:

 1. Rakentakaahan mahdollisimman esteetön talo jotta se on pitkäaikainen. Tässä teille ehkä lisää mietittävää. Miksi 2 kerrosta? E Ps. Itsellä liikkumisen vaikeuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Toiveena on yksitasoinen ja esteetön talo. Kaava kuitenkin määrää, että talossa pitää olla kaksi (jopa kolme) kerrosta! Siksi kritisoin kaavamääräyksiä edellisessä postauksessa. Ollaan ratkaistu asia tekemällä alakerta autotalliksi/varastoksi. Tällä tavalla saadaan talo istumaan rinteeseen ja asuminen yhteen tasoon. Puolison isä liikkuu pyörätuolilla, joten esteettömyys pyritään ottamaan suunnittelussa huomioon.

   Aurinkoista viikonvaihdetta!

   -Kati

   Poista
 2. Tuo talo sopisi kyllä loistavasti CLT:lle! Olen itsekkin etsinyt CLT-talopakettien toimittajia ja valitettavasti kuten sanoit, ne ovat vielä vähissä. Uusia toimijoita on kuitenkin tulossa, joten toivottavasti tilanne paranee pian. Otin itse suoraan yhteyttä CLT-valmistajaan (Hoisko CLT) ja sain sieltä tarjouksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Tällainen tiedonsiirto on parasta :)
   Onko sinulla blogia aiheesta? Olisi mahtavaa saada lisää infoa aiheesta. Tuntuu, että suurin pula on materiaalin tuntevista ammattitaitoisista pystyttäjistä. Pitääkin lähestyä tuota Hoiskoa

   Poista
  2. Ole hyvä :) Itsellä ei ole blogia, mutta seurailen teitä muita bloggaajia.

   Poista
  3. Olin Hoiskoon yhteydessä ja asiakaspalvelun taso oli mukava poikkeus :)
   Laitan lisää infoa tulemaan bloggausten muodossa lähiaikoina.

   Poista
 3. Asettaako kaava jotain vaatimuksia vai onko alueella vapaat kädet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä asettaa. Ihan äärimmäisen älytön kaava, joka määrää monimuotoisille kalliotonteille samanlaisia 2-3krs taloja ilman järjen häivää... Edellinen postaus tätä aihetta vähän sivuaakin. Lisäksi tonttien ollessa reilun kokoisia (yli 1000m2) ihmetyttää, miksi pakotetaan rakentamaan näitä kellotorneja?
   Verenpaine nousee kun mietinkin kaavamääräyksiä... Omasta mielestä nyt on lähtenyt byrokraattinen mopo käsistä ja jopa #sääntösuomi -mittakaavassa ollaan menty liian pitkälle. Ketä kaavamääräykset oikein palvelee? Siinä siis vähän tunteisiin mennyt aihe ja paatoksellinen vastaus, eli ei anna vapaita käsiä :D

   Poista
 4. Meiltä ääni betoniharkkotalolle, kolmasti olemme valinneet Lammin :)

  Kyselit kuinka betoniharkkotalossa päätykolmion saa siististi... käy vilkaisemassa meidän blogissa kuinka tulemme sen tekemään (löytyy rakennekuva)... https://rakentamisenriemua.blogspot.fi/2017/07/ylapohjan-ontelonostot-vahan-erilainen.html

  ja miltä se siten näyttää (kuvat vanhasta kodistamme) https://rakentamisenriemua.blogspot.fi/2017/06/mista-oli-vanha-koti-tehty.html

  Jään seuraamaan kuinka projektinne etenee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Miiku,

   Kiinnostava blogi! Aion kyllä jatkossa seurata konkarin tekemisiä! Ei olla saatu vielä yhtään tarjousta kivitalotoimittajilta, mutta innolla odotan. Betoniharkko ja CLT ovat nyt vahvimpia ehdokkaita. Saattaa olla, että kukkaroa säästellen päädytään kuitenkin puurankaan... katsotaan miten käy.

   Hieno betonilattia teidän edellisessä kodissa muuten :) Pitää muutenkin tutustua paremmin noihin Mastertopin tuotteisiin. Tuleehan meille kuitenkin alaosa kivestä ja kahteen kerrokseen betonilattiaa.

   -Kati

   Poista
 5. Täältä myös ääni betoniharkolle. Kustannusvertailussa osoittautui kilpailukykyiseksi, kun kellari piti kuitenkin tehdä maanpaineseinillä. Päätykolmion voi tehdä, kuten me, myös puustakin, riippuen talon arkkitehtuurista. Onnea projektiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Pia,

   Kiitos kommentista.Toivottavasti tulevat tarjoukset ovat kohtuullisia! Myyjät ainakin olivat ammattitaitoisia ja mukavia :) Itseasiassa mietin rakentamista harkon kannalta siten, että päätyihin voisi vallan hyvin tulla tasakatot ja vain keskellä olisi 1:2 saksiristikot tuomassa korkeutta. Siten päätykolmiot voi tehdä vaikka puusta.

   -K-

   Poista

Kiitos kommentistasi, se tarkastetaan ennen julkaisua.