torstai 27. maaliskuuta 2014

Opiksi kaikille...

Kuten kaikessa kokeellisessa, myös tällaisen tasoitelattian kanssa saattaa joskus tulla epäonnistumisia... Keskustelin puhelimessa lukijan kanssa joka oli blogini innoittamana kokeillut remontin alle joutuneen kylpyhuoneensa lattian pinnoittamista märkätilatasoitteella. Harmillisesti kuitenkin heti valmistumisen jälkeen oli lattiaan tullut näkyviin selkeitä halkeamia. Vanha laatta oli alunperin tarkoitus jättää uuden lattian alle, mutta lattiakaivon ympäriltä löytyi kosteutta. Kuivattamisen tehostamiseksi lattialaatat poistettiin kosteista kohdista, kuten lattiakaivon ympäriltä.

Halkemia ei ollut ilmestynyt kohtiin jossa vanha laatoitus oli jätetty tasoitteen alle. Halkeamat olivat ilmestyneet vain suoraan vesieristeen päällä olevaan tasoitepintaan. Varsinkin lattiakaivon ympärillä oli halkeamia. Koska tasoite ei ollut halkeillut kauttaaltaan, viittaisi se siihen, että alusta ei ole riittävän vakaa. Joskus tasoitteet halkeilevat verkkomaisesti koko tasoitetulta alueelta ja se johtuu useimmiten liian nopeasta kuivumisesta tai vedosta. Tässä ei kuitenkaan ollut ilmeisesti kyse kummastakaan, juuri tuon osittaisuuden indikoimana. Vaikuttaakin siltä, että elastisen kerroksen päälle (vesieriste) laitettuna, yksi liipattu kerros (Weber 3100) tasoitetta ei ole ollut riittävä.

Itse olen käyttänyt meidän lattioissa kuituvahvisteista tasoitetta pohjalla (Weber 3300) ja pinnassa sitten vedenkestävää pikatasoitetta Weberin 4400. Lisäksi alan tulevaisuudessa vahvistamaan lattiakaivon ympäristön lasikuituverkolla, jonka asentaisin ensimmäisen valun päälle. Näin varmistuu, että tasoitteesta tulee riittävän vahva kestämään painoa ja elämistä. Lattiakaivon ajattelin suojata rajausnauhalla, jotta lattiakaivon ympärille voi kaataa tasoitetta riittävän kerrosvahvuuden saavuttamiseksi. Omasta mielestäni 15-20mm vahvuus kokonaispaksuudessa pitäisi olla jo riittävä, kunhan se ei missään kohdassa sitä alita. suurempi vahvuuskaan ei haitaksi olisi. Kolme tasoitekerrosta joiden välissä on valmistajan suosittelemat dispersiot ja tarvittaville alueille vielä laskikuituverkolla tehty vahvistus. Näillä eväillä aion seuraavaksi tehdä entistä vahvempia lattioita.


Alkaalisuojattua erikoislasikuituverkkoa
Kuva, Weber.fi
Rahausnauhaa lattiakaivon ympärille
Kuva, Kiilto.fi
Lasikuituverkon asennusta

Pintakäsittelynä tässä kohteessa oli käytetty Tikkurilan Fontedur FL mat polyuretaanilakkaa. Se oli tehnyt pintaan hienon silkkimäisen pinnan joka ei märkänäkään tunnu liukkaalta. Lattian pintakäsittelyn pariskunta oli tehnyt itse ja he olivat siihen erittäin tyytyväisiä. Luotan kuitenkin toistaiseksi noihin vesiohenteisiin epokseihin enemmän, koska olen niitä aiemminkin käyttänyt. Epoksilla on myös ihan hyvä täyttökyky, jolloin silmälle huomaamattomat hiushalkeamat ja pienet huokoset täyttyvät hyvin. Kerroksia pitää tietysti olla riittävästi, mielellään ainakin kolme. Löysin Weberiltä silkinhimmeän epoksimaalin jossa on kolme erilaista harmaan sävyä. Pidän lakan läpikuultavuudesta, mutta sama efekti on mahdollista toteuttaa myös erisävyisillä maalikerroksilla Linkki tuotteen lisätietoihin täällä.

Silkkimattapintainen epoksimaali jota on saatavilla harmaan eri sävyissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se tarkastetaan ennen julkaisua.