lauantai 15. maaliskuuta 2014

Nurkat kuntoon!

Tässä taannoin yksi lukija kyseli miten betonitasoitteesta tehdyt nurkat saadaan siistin näköisiksi? Huomasin, että tätä en ole käynyt blogissa läpi vielä ollenkaan, joten tässä tulee tietoa aiheesta :)

Kun ollaan veden kanssa tekemisissä, silikonia on ehdottomasti ja aina laitettava nurkkiin. Muissakin tapauksissa kapea ja siisti silikonisauma helpottaa siivoamista ja viimeistelee ulkonäön kivasti. Silikonisaumoja pitää aika-ajoin tarkistella ja tarvittaessa korjata tai uusia kokonaan. Silikoni on ehdottoman tärkeässä roolissa, koska vesi tunkeutuu rakenteisiin helpoiten juuri nurkista ja lattiakaivon ympäriltä. Tämä seikka on riippumaton siitä, millä märkätila on pinnoitettu (laatta, muovimatto, maali, lakka tai jokin muu). Valitettavan usein näkee laatoituksia, joissa nurkkien saumaus on tehty pelkästään laattojen saumausaineella. Harjaantumaton silmä ei välttämättä tällaista huolimattomuutta edes huomaa. En luottaisi kuitenkaan silikonittomiin nurkkiin, vaikka saumaus olisi tehty epoksilla. Kaikki rakenteelliset liikkumiset tapahtuvat helpoiten juuri nurkkasaumoissa. Joustamaton sauma-aine saattaa tällöin saada itseensä pienen halkeaman josta vettä pääsee valumaan sauman läpi tavanomaista suurempia määriä. Vesieriste pysäyttää veden etenemisen rakenteisiin, mikäli se on tehty oikein. Vesi pinnoitteen ja vesieristeen välissä ei kuitenkaan koskaan ole toivottavaa. Vettä voi alkaa kerääntymään laatoituksen alle, muodostaen vesitaskuja. Vesitaskut saattavat puolestaan aiheuttaa laattojen kopoutumista ja jopa irtoamista, varsinkin jos laatat on alunperinkin kiinnitetty huonosti tai massa on ollut liian kuivaa.

Saumojen tekeminen aloitetaan tarkastamalla onko tasoitteen levittämisestä jäänyt kovettuneita "nökösiä". Mikäli pinnassa on karheutta, saa sen pois helpoiten hiomalla hienolla hiomapaperilla. Valitse karkeus mieluiten 220 ja 240 väliltä. HUOM! Kaikki viimeistelytyöt pitää tehdä tietenkin ennen pintakäsittelyä (lakka, maali). Kun nurkat on siistitty ja pintakäsitelty, voidaan ne viimeistellä silikonilla.



Tässä lähtötilanne. Oikealla seinää pitkin näkyy menevän pieni harjanne, joka on siis jäänyt hiomatta, eikä sitä voi enää korjata. Lattianrajassa pienet epätasaisuudet eivät niin ota silmään, mutta huolellisuus kannattaa aina. Myöhemmässä kuvassa näkyy, että kyseinen harjanne jää näkyviin eikä peity silikonilla.

Vedän silikonia mahdollisimman pitkän ja tasapaksun (ohuen) vedon, jotta jälki olisi siisti. Mikäli väriero seinän ja lattian välillä olisi suurempi, käyttäisin lattiassa teippirajausta! Jos pohdit sopivaa sauman väriä kahden vaihtoehdon välillä, neuvoisin ottamaan aina sen vaaleamman vaihtoehdon. Vaalea raikastaa ja tumma tekee helposti tunkkaiseksi. Aina siis pyritään kuitenkin valitsemaan pintojen väriä mahdollisimman lähellä oleva väri. Saumojen ei ole tarkoitus mitenkään korostua.

Tässä olen tasoittanut sauman puoleenväliin. Ei ehkä niin tarpeellinen havainnekuva :)

Tässä valmis sauma. Pyrin välttämään saippuaveden käyttöä sauman tasaamiseen märkätiloissa. Saippuavesi helpottaa tasaamista (tehdään yleensä sormella), mutta omasta mielestäni heikentää samalla silikonin tartuntaa ja siten lyhentää sauman käyttöikää. Kuljetan sormea molempiin suuntiin, jolloin silikoni sulkee kaikki mahdolliset kolot ja kohoumat.

Tässä teen lattiakaivon ympärystää teippirajauksella. Väri silikonissa on alumiini. Lattiakaivojen tekemisestä on oma osionsa aiemmissa postauksissa.



Tiivistettynä pähkinänkuoreen:
- Hio ja huolittele nurkat ja saumakohdat ennen pintakäsittelyä
- Pintakäsittele
- Valitse silikonin väri mahdollisimman lähelle pintakäsittelyn sävyä
- Tee siisti sauma ja käytä tarvittaessa teippiä
- Anna saumausten kuivua muutama tunti
- Saa käyttää :)









4 kommenttia:

 1. Hei, osaatko suositella/sanoa ketään joka täällä turun suunnalla osaisi toteuttaa näitä kylpyhuoneen suihkutiloja tällä "sun metodilla"? Meillä kylppäriremppa ja tulee uudet vesieristeet ja ei haluttais perinteistä laattatyyliä. Terv Ellu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa,

   Toimin itse Turun alueella, mutta en ole tehnyt yksityisille kylppäreitä, paitsi joskus poikkeuksellisesti. Annan kyllä mielelläni niin hyviä neuvoja kuin vaan osaan, jos haluat tasoitepintaa kokeilla. Oppia on tullut kokemuksista, mutta itse tekeminen on melko yksinkertaista.

   Kattiwatti@gmail.com

   Poista
 2. Moi ! Ihana blogi, kiitos.
  Luen tätä blogia uusimmasta vanhimpaan postaukseen ja haluaisinkin tietää, että vieläkö olet silikonin kannalla viimeistelyssä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minneli :)

   Kyllä silikoni ihan kivasti pystysaumoissa toimii, toki siihenkin löytyy parempia massoja. Lattiaan kuitenkin laittaisin nykyään jotakin ihan muuta kuin silikonia :)

   -K-

   Poista

Kiitos kommentistasi, se tarkastetaan ennen julkaisua.