perjantai 4. toukokuuta 2018

Kylpyhuoneen muodonmuutos tasoitepinnalla

Olen tässä sivussa puuhannut remonttia vanhassa kivitalossa. Myös kylpyhuone on saanut uudet pinnat. Vanhoissa kohteissa, joissa kylpyhuone on remontoitu ennen vuotta 1994, saattaa  esiintyä asbestia. Keskustelin pinnoittamisesta isännöitsijän kanssa ja hän sanoi että pinnoittaminen sopii hyvin. Itseasiassa isännöitsijä pohti, miksi tätä ei valita menetelmäksi useammin. Pinnoittamalla vanha kylpyhuone (jossa laatat ovat kiinni alustassaan, eikä kosteutta löydy) vältytään asbestipurulta, sekä meluhaitalta, joka syntyy, kun laatat piikataan irti alustastaan. Jos laatoittaisin kylpyhuoneen uudestaan, päätyisin ennemmin vanhojen laattojen poistamiseen, vetolujuuden varmistamiseksi, mutta pinnoittamisessa vanha laatoitus toimii hyvin alustana.

Tavoitteena oli mikrosementti -tyyppinen pinta, ilman mikrosementin hintaa. Olen vuosien varrella kokeillut ja oppinut onnistumisista ja virheistä. Nyt voin sanoa, että tekniikka on aika hyvällä mallilla ja luotettavat materiaalit ovat löytyneet. Avainasioita ovat huolellisuus lattiakaivon kanssa, joka pitää tehdä epoksimassalla täysin vesitiiviiksi. Lisäksi pintaan kannattaa tehdä hionta vesihiomapaperilla lakkakerrosten välissä, jotta lopputuloksesta tulee mikrosementtimäisen sileä.


Tästä lähdettiin liikkeelle. Homma alkoi kunnon pesulla ja silikonien huolellisella poistolla.

Aloitin seinistä ja ensimmäisen kerroksen tein saneerauslaastilla tartunnan varmistamiseksi.


Maalasin nuhruisen patterin ja kellastuneet pistorasiat mustiksi spraymaalilla. Se oli helppoa tässä vaiheessa.

Toinen kerros on hienojakoista märkätilatasoitetta

Viimeinen kerros kuivumassa


Seinät lakattu kertaalleen mattalakalla ja ovat siis melkein valmiit!


Lattiatasoitteelle tehdään ensin "kynnet" sirottamalla märkään dispersioon saneerauslaastia. Kiinnittymätön jauho imuroidaan pois kuivumisajan jälkeen.

Lattia alkaa olemaan valmis epoksille.


Hiersin epoksin tasoitteen pintaan. Suihkun alle kauttaaltaan ja ympärille enemmän hartsia.

Pinnan olisi voinut jättää tähän, mutta halusin tehdä lattiasta ja koteloinnista tumman.

Siinä se alkaa hahmottumaan pikkuhiljaa. Pinnat onnistuivat mielestäni hyvin. Lattiaan lisäsin hieman kimalletta ja helmiäistä, mutta seinät jätin täysin mattapintaisiksi.
Tasoitepinta onnistui hyvin. Lakkasin pinnan 2-K uretaanilakalla joka on matta, mutta ei läpäise vettä.
Eniten nautin tästä vaiheesta, kun näkee miten omat suunnitelmat toimivat käytännössä ja saa vähän fiilistellä tulevaa sisutusta :)

Siinä lopputulos. Toivottavasti pinnat kestävät vuosia huoltovapaina. Kun tulee aika huoltolakata pinta, niin samalla voi sitten vahtaa vaikka värimaailmaa, jos haluaa.
(kuva: Photoworks, Aki Aro)


Hauska projekti ja lisää on toivottavasti tulossa. Hetken mietin laattoja meidän omaan tulevaan kylpyhuoneeseen, mutta tämän jälkeen taidan taas kallistua tasoitepintojen puolelle (paitsi saunan lauteisiin, niihin on tulossa laatta!). Kuvasta ei näy ollenkaan miten kivasti pinta välkehtii valossa ja miltä seinän sileä pinta tuntuu. Kaiken kaikkiaan pinnat onnistuivat hyvin. Aika näyttää, miten kestävät kulutusta ja käyttöä.

6 kommenttia:

 1. Hei, mielettömän upeita rempan lopputuloksia ja rohkeasti erilaisia ratkaisuja❤️
  Auttaisitko vähän minua. Haluaisin toteuttaa mustaa kivipinnan kaltaista pintaa keittiössä oleviin pystytolppiin. Mitä materiaaleja ja millaiset työvaiheet suosittelisit? Minut tavoitat meilistä husso.anne@gmail.com
  Neuvoista kiitollisena Anne

  VastaaPoista
 2. Olipa mukava löytää tietoa näistä projekteistasi. Voisitko laittaa listan materiaaleista, joita käytit tähän projektiin? Eli mitkä laastit jne. olet lopuita havainnut toimivimmiksi? Satuin nimittäin kyselemään Kiillolta vastaavaan projektiin aineita ja he suosittelivat Kerapid DF Pikasaneerauslaastia lattiaan. Seinät ajattelin ensin tasoittaa yleistasoitteella ja maalata, mutta teillä on tainnut olla saneerauslaasti myös seinissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka,

   Seinissä on tartunnan varmistamiseksi eka kerros saneerauslaastia ja samalla aineella on tehty nuo "kynnet" lattiaan. Valmistajalta kannattaa kysellä vielä tarkemmat ohjeet :)

   -K-

   Poista
 3. Moi, mikä 2k lakka oli käytössä? Mun pitäisi korjailla mikrosementtipintaa, mutta kamat toimittanut firma on konkassa ja pitäisi löytää väritön 2k-lakka jolla voisi vetää pari uutta kerrosta. Nyt siinä on siis 2k uretaanilakka mutta en ole löytänyt oikein mistään väritöntä korvaavaa tuotetta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on käytetty Tikkurilan Fontedur FL Matt vesiohenteista lakkaa, joka sekoitetaan kahdesta komponentista. Tuolla aiemmassa postauksessa kerroin asiasta enemmän. Siinä oli kohteena kellarin lattia ja pohjalla Kiillon TopPlan tasoite. Toivottavasti tässä on ratkaisu ongelmaan :)

   -K-

   Poista

Kiitos kommentistasi, se tarkastetaan ennen julkaisua.