keskiviikko 27. elokuuta 2014

Edullinen keittöremontti

Tässä jo jonkin aikaa uuden keittiön kanssa elelleenä ajattelin kertoa, miten tämä koko prosessi lähti liikkeelle, eteni ja onnistui. Remontin alussa, kun kaikki pitää tehdä ja maksaa yhdellä kertaa, resursseja on todella niukasti. Emme siis oikeastaan edes harkinneet muuta kuin IKEAn keittiötä. Olin jo edellisen keittiön kanssa vertaillut hintoja ja päätynyt silloinkin ostoksille Ikeaan. Koska edellisen keittiön hankinnasta ei ollut vielä kahta vuottakaan, ounastelin että tilanne ei ole siitä juurikaan muuttunut. Emme halunneet mitään ihmeellistä, aivan tavallinen peruskeittiö valkoisena oli siis mielessä. Ikean keittiöiden plussat ovat suuren valmistajan loistavat takuut kuten, 25 vuotta rungoille, mekanismeille ja oville. Kodinkoneille takuu on 5 vuotta. Gigantissa käytiin katsomassa vastaavaa induktiotasoa edelliseen keittiöön ja Boschin induktiossa oli takuu vain 2 vuotta, vaikka hinta oli tuplat. Päädyttiin siis ottamaan koko paketti Ikeasta silloin ja niin tehtiin myös nyt.

Ainoa miinus on Ikean suppeahko valikoima ovissa ja tasoissa. Koska haluttiin ihan simppeliä, valikoima riitti meille hyvin. Ikean keittiöt myyvät hyvin keskieuroopassa, joten ehkä suomalainen maku poikkeaa jonkin verran muusta Euroopasta. Jokatapauksessa valikoima tuntuu hieman ohuelta. Puukuosit ja viiluovet loistavat poissaolollaan ja valikoimassa on esimerkiksi kirkkaan punaisia ja oransseja ovia, jotka eivät omaan silmään näytä kovin skandinaavisilta vaihtoehdoilta. Jos joskus olen liikkeellä isommalla budjetilla, saatan kokeilla myös tanskalaisen KVIKin valikoimaa. Toisaalta jos tulevaisuudessa olen vailla taas valkoista tai mustaa, hyvin askeettista ja yksinkertaista keittiötä, miksi haluaisin maksaa samasta tuotteesta enemmän? Jos taas kaipaan seuraavaan projektiin ihania vaihtoehtoja puusta, suuntaisin askeleet Kvikiin. Aika näyttää.

Koko projekti tehtiin itse. Sähkötyötkin tehtiin osittain omin voimin (kaapelivedot), mutta kaikki kytkennät kävi tekemässä ammattilainen. Putkimies kävi liittämässä pesukoneet ja hanat. Keittiöitä käytiin ihmettelemässä jo ennen muuttoa tähän remontoitavaan taloon. Budjetti oli 5000€ ja se kyllä alittui mukavasti. Ollaan oltu tyytyväisiä lopputulokseen, enkä muuttaisi oikeastaan muuta, kuin päätöksen olla laittamatta allasta ja hanaa kodinhoitohuoneeseen. Sen saa tietysti laitettua näin jälkikäteenkin, mutta ei ehkä tule enää tehdyksi kuitenkaan...

Keittiön, sekä kodinhoitohuoneen kaapit, tasot, valaisimet ja kodinkoneet tulivat siis Ikeasta. Välitilan laminaattilevy ostettiin Bauhausista, allas tuli Torista ja hana Light In The Boxista, mikro oli omasta takaa. Lisäksi keittiöön ja kodinhoitohuoneeseen tuli kaksi liukuovikaappia. Keittiön vanha kylmiö purettiin ja sinne sisusteet ostettiin Biltemasta. Keittiöön otettiin integroitu astianpesukone, leveä induktiotaso (löytönurkasta 225€), kiertoilmauuni, saarekemallinen liesituuletin ja tuttavapariskunnalta ostettiin käytetty side by side -jääkaappi. Ikeassa sattui silloin olemaan kampanja, joten 3000€ maksavasta keittiöstä (hinnassa mukana myös khh kalusteet!) koneineen, saatiin vielä 300€ lahjakortti. Tällä lahjakortilla saatiin molemmat liukkarikaapit, koska toiseen kaappiin löytyi ovet löytönurkasta varsin edullisesti. Sähkö ja putkityöt, lattian valu, uusi pesukone (Torista 140€), hana, ja muut tarvikkeet mahtuivat hyvin tuon 5000€ alle. En ole pitänyt tarkkaa kirjanpitoa, mutta keittiöremontti taisi mennä jopa alle 4000€ ihan kaikkineen. Vanha keittiö myytiin Torissa ja siitä saatiin 200€. Keittiö meni kaupaksi parissa päivässä ja remontti oli helppo aloittaa, kun joku oli valmiiksi vienyt koko keittiön tieltä pois. Vanhassa pohjassa keittiöön meni ovi ja se oli ajalleen tyypillisesti koppimainen keittiöhuone. Haluttiin tietysti avata seinä olohuoneen ja keittiön välistä. Meillä on olohuoneessa isot ikkunat ja sitä maisemaa haluaa mielellään katsoa myös kokkaillessa. Saarekkeen ympärille mahtuu kaksi henkeä ja aamiaiset usein syödäänkin siinä. Ruokailutilassa on 8 hengen ruokaryhmä isompia aterioita varten.


Tästä se haaveilu lähti. Ikeassa napattu kuva, kun uusi keittiö oli vielä pelkkää unelmaa...

Tästä se todellisuus puolestaan alkoi. Vanha keittiö. Kuva on napattu asuntonäytöstä. Astianpesukoneen vieressä oli vielä oviaukko ja hellan takana oleva seinä ummessa.

Kaapit myytiin Torissa ja ne tultiin noutamaan sovitusti. Kuvassa kodinhoitohuoneen nurkka.

Vanha kylmiö purettiin ja tilalle tuli astiakomero.

Lattiakaappien rungot on kiinnitetty ja ensimmäinen tasoitekerros on levitetty. Tässä tasoitteena Weberin 3100.

Keittiön pohja näkyy hyvin tässä kuvassa. Etualalla on saareke jonka vasemmalla puolella muu keittiö. Vanha kylmiö on jo koolattu ja odottaa levytystään. Kulman takana jatkuu kodinhoitohuone.

Toivoa jo on! Lattia ja katto on maalattu valkoiseksi. Kiiltävän valkoiset tasot ja liesituuletin ovat kiinnitettyinä paikoilleen.

Näkymä olohuoneeseen on vielä lohduton... Paljon on vielä työtä jäljellä. Onneksi keittiö on jo voiton puolella.

Ette usko, miten juhlallista oli valmistaa uunissa jotain oikeaan ruokaan verrattavaa sapuskaa. Puoli vuotta oltiin menty voileivillä ja mikroaterioilla. Normaalisti en syö eineksiä ollenkaan, joten oltiin todella hartaasti odotettu keittiön valmistumista!

Laatikoiden asennus ja säätäminen oli ainoa homma, mikä tuntui tökkivän. Kun aikansa jaksoi säätöjä virittää, sai lopputuloksesta jokseenkin onnistuneen.

Kun aikansa jaksaa painaa, niin lopulta kaikki valmistuu. Tässä upouusi keittiö jollaisesta olimme haaveilleet. Voin sanoa, että paras ostos on ollut tuo leveä induktioliesi. Induktion tulon vuoksi jouduin luopumaan yhdestä alumiinisesta paistinpannusta jo edellisen keittiörempan yhteydessä, mutta eipä jäänyt harmittamaan. Moni kuvittelee, että pitää luopua myös niistä parhaista mummolta perityistä valurautapannuista, mutta ei onneksi tarvitse. Induktio perustuu magneettikenttään, joten valurauta toimii siinä oikein hyvin. Induktiotaso on sijoitettu 80cm leveään pöytäkaappiin ja voin sanoa että lisäsentit ovat todellista luksusta. Nyt mahtuu kaksi paistinpannua hyvin vierekkäin ja iso kattilakin mukaan vielä. Tavallisella liedellä se ei onnistuisi. Kiitos kuuluu sedälleni Christerille, joka sanoi 60 senttisten liesien olevan retkikeittimiä :) Siitä viisastuneena, emme siis valinneet retkikeitintä tähän keittiöön, emmekä myöskään laita sellaista tuleviin keittiöihin. Sentit kannattaa pyrkiä nipistämään muualta, jos vain mitenkään mahdollista. Tämä neuvo siis kaikille innokkaille kotikokeille, muille riittänee se pienempikin liesikoko.

Nyt keittiö avautuu ihanasti olohuoneen puolelle. Ruokailutila on kätevästi lähellä ja keittiöstä voi myös vilkuilla televisiota. Koska suuri valkoinen seinä kaipasi jotakin, tein harmaalla maalilla tuollaiset puhelinlangat. Musta olisi mielestäni ollut liian hallitseva. Kuva löytyi Googlen kuvahausta. Sivuilla näkyvät harmaat neliöt ovat kaiuttimia. Takakaiuttimien ansiosta television ei tarvitse huutaa, vaan äänen kuulee pehmeästi ja laadukkaasti kauempaakin. Järjestelmään saa liitettyä myös musiikkilaitteita, tietokoneen tai puhelimen. Tämän kokonaisuuden toteutti Rack Star Oy.


Ikean keittiöissä on se hyvä puoli, että niihin saa hankittua oheistarvikkeita ja yhteensopivia lisävarusteita melko laajasti. Meillä palvelee tällainen pidike, jossa on kätevä säilyttää talouspaperia ja itse koulutyönä katajasta tehtyä voiveistä.

Kaikki on nyt lähes valmista. Vielä uupuvat verhot, pari listanpätkää ja muuta pientä. Rutistus oli kuitenkin sen verran iso (koko talon remontti), että nyt otetaan vähän happea ja nautitaan. Talven pimeinä iltoina voi sitten nikkaroida puuttuvia juttuja. Entisen kylmiön eteen olen jo ostanut Vallilan kankaan, joka odottaa pääsyä ommeltavaksi ja ripustettavaksi. Tuolla keittiön liukuovikaapissa säilytetään muuten kaikki meidän pienkoneet. Leivänpaahdin, mikro ja kahvinkeitin ovat aina käyttövalmiina, mutta siististi suljetun oven takana. Emme halunneet ripotella tasoille pienkoneita, jotka vähän pilaisivat keittiön selkeää ilmettä. Mukavuudenhaluisena ihmisenä, en jaksaisi myöskään kaivaa leivänpaahdinta laatikosta ja pakata sitä taas käytön jälkeen sinne takaisin. Pieniä yksityiskohtia, mutta niistä koostuu laadukas arki. Eikä siihen tarvita edes paljoa rahaa, huolellinen suunnittelu riittää.


Kuvat valmiista kohteesta: Katja Mulari


2 kommenttia:

 1. Hei
  Onko vanhat kaapit helppo irrottaa seinästä niin, että uusi omistaja saa ne siististi käyttöön? Mekin mietitty keittiön myymistä ennen uuden remontoimista, mutta tuo purkukunto mietityttää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   Kyllä on todella helppoja irrottaa. Hanankin saa helposti irti, jos sulut löytyy. Siinä voi toki käyttää putkimiestä, jos asia epäilyttää. Kaapit kannattaa ehdottomasti myydä itse purkaen. Eli suojat lattialle ja ostaja saa irrottaa sekä kuljettaa pois. Näin ostaja pystyy hyvin tutustumaan keittiön kuntoon ennen ostopäätöstä.

   -Kati

   Poista

Kiitos kommentistasi, se tarkastetaan ennen julkaisua.