tiistai 1. heinäkuuta 2014

Kokeilut ja mallipalat suoraan remonttilaboratoriosta

Onpa ollut kiva jakso töissä, kun on saanut oikein toteuttaa itseään. Välillä hämmästyttää, että tästä maksetaan oikein palkkaakin. Silti haaveilen nyt kehittymisestä ja uran etenemisestä. Sellaisia tuulia on siis ollut ilmassa, mutta kerrotaan niistä sitten lisää, kun ovat ajankohtaisempia. Olen intohimoinen käsityöläinen ja taiteilija, joten kokeilemista ja tekemistä en jätä niin kauan kuin henki vaan pihisee. Tulevaisuuden haaveet liittyvätkin vahvasti rakentamiseen, joten tältä polulta en aio enää poiketa.

Uskon, että asiat eivät etene pakottamalla vaan, kovalla työllä ja intohimoisella omistautumisella. Toisin sanoen, pitää nauttia siitä mitä tekee tai aikoo tehdä. Välillä voi asiat maistua puulta, mutta jos joka päivä on vaan edellistä kurjempi, niin muutosta pitää aktiivisesti lähteä etsimään. Elämä on aivan liian lyhyt käytettäväksi negatiivisuuksiin. Olen onnekas, koska voin yhdistää omaa luontaista kiinnostustani tavalliseen työpäivään. Toisinaan pitää tehdä jotakin tylsää leipänsä eteen, mutta siitäkin oppii aina uutta. Tällaiset projektit kuitenkin pitävät oman ammatillisen mielenkiinnon yllä.

Kaikki pinnat eivät ole suoraan sisustuslehdestä. Mallit ovat siis menossa erääseen remonttikohteeseen, joka on ulkoilmaravintola risteilijällä. Toivottavasti näistä saa kuitenkin ideoita omiin kokeiluihin. Tosiaan maalilla ja mielikuvituksella saa aikaan ihan mitä pintaa tahansa. Jossain tulevassa rakennusprojektissa haluan ehdottomasti kokeilla tuota ruostetta toteutettuna siten, että pinta näyttää mustuneelta alumiinilta. Myös eri puulajit kiinnostavat. Täydellinen marmorikylpyhuone syntyisi myös helposti marmoroimalla, eli maalaten. Marmori ja mäntylauta alkavat hämmästyttävää kyllä, hiipiä sisustusblogeista omiinkin mielikuviin!Tässä syntyy ruosteista rautaa Tikkurilan Taika -maaleilla.

Joukkoon pyyhkäistiin vähän Ardexin tasoitetta, mutta muutkin tasoitteet toimivat varmasti. Hiekkaakin voi kokeilla.

Testing, testing..

Tässä syntyy pohjat "white wash" ja "blue patina" puunmukailumaalauksille.

Ylempänä tuo "white wash" ja alempana "blue patina". Kumpikin tehty maalilla ja sävyteyllä lakalla. Syykuvio on tarkoituksella vähän liioiteltu, koska tämä materiaali menee melko korkealle. Herkemmistä vedoista ei tällöin saisi mitään selvää.

Tässä synyy bambulevyä alumiinille. Aseina siis vain sieni ja pari sivellintä. Ootraus tehty lakalla, koska pinnan pitää kestää ulkona syntyvää rasitusta.

Näitä oli hauskaa tehdä. Tavallisen alumiinikuoren päälle kokeilin kahta eri bambutekniikkaa. Toinen siis olevinaan kokonainen ruoko ja toinen "liimattua vaneria".

Tässä näkyy miten maalaus on tehty. Helppoa kuin bambun teko!

Tässä ihan oma projekti jonka tein välissä. Alla on Ardex S48 jonka päällä Miranol Metallack -hopea. Pinta on valkopesty Tikkurilan Ultramatt talomaalilla. Eli tämäkin yhdistelmä kestää vaikka ulkona.

Lopputuloksesta tuli todella kaunis ja himoitsen tätä pintaa nyt myös omaan kylppäriin... Puoliso saattaisi olla eri mieltä kolmatta kertaa alkavasta kylppärirempasta.

Koska tarvittavan tasoitteen määrä oli pieni, sekoitimme tasoitteen käsin (kepillä). Ilmeisesti tästä johtuen massaan jäi paakkuja, jotka näkyvät pinnalla pyöreinä läntteinä. Läntit ovat jotenkin aika hienoja, mutta tietysti kovin ennalta arvaamattomia lopputuloksen kannalta.

Ardex S48 on todella kovaa, mutta kuitenkin muista märkätilatasoitteista yleisesti poiketen ihan valkoista. Luonnossa väri näyttää vielä valkoisemmalta kuin näissä alivalottuneissa kuvissa. Tämä on ehdottomasti mielenkiintoinen tuttavuus niille, jotka haluavat valkoista betoniseinää ilman umpeen maalatun pinnan fiilistä. Lakan voi laittaa pintaan käyttötarkoituksesta riippuen.

Pinta maalattiin Kivisil silikoniemulsiomaalilla (sokkelimaali). Pinta jää täysin mataksi, mutta kuitenkin vettähylkiväksi. Pintaan tehtiin pesu tummemmalla sävyllä, joka toi pinnassa esiintyvät pyöreät läntit näkyviin vähän liikaakin.

Lopulta sitten pintaan sudittiin pyörein liikkein kummallakin sävyllä pintamaali. Nyt läntit eivät enää näy ja lopputulos näyttää tasaiselta eli juuri sellaiselta kuin arkkitehdin pyytämä stucco mielestämme näyttää italialaisessa ravintolassa.Siinä ideoita uusiin projekteihin. Toivottavasti uskallatte kokeilla! Epäonnsituminen sallitaan ja kaiken voi aina tasoittaa tai maalata yli uudestaan. Tällaisten mallipalojen teko kuitenkin pienentää virheen mahdollisuutta ja ennenkaikkea se on todella hauskaa! Näissä mallipaloissa kaikki pinnat on toteutettu ulos soveltuvin maalein. Poikkeuksena Taika -maalilla tehty ruostejäljitelmä. Se taitaisi oppikirjan mukaan tarvita päälleen vähintään suojaavan lakan, menestyäkseen ulkona, kokemukseni mukaan Taika -maalit ovat kuitenkin yllättävän kestäviä. Ehkä pitääkin tehdä pari palaa suihkuun ja ulos.. hmmm..
9 kommenttia:

 1. Ihana lukea näitä kokeellisia juttuja näin rakennusammittilaisen näkökulmasta, aina en ole varma täyttyykö lait ja normit, mutta mahtavaa että kokeilunhalua on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilo on myös minun puolellani! Kokeilua ja testailua on hauskaa tehdä :)

   Toivotaan, että joku alkaisi tuotekehittämään edullista ja helppohoitoista vaihtoehtoa perinteiselle laatalle. Sitten hyvännäköinen sais vielä olla! Eli ei muuta kuin odotellaan ihmettä :D

   Poista
 2. Meidän pitäisi pinnoittaa vanhat betoniportaat. onnistuiskohan valkoisella ardexilla? mitä pintaan että kestäis eikä olis liukas? Puu tai kaakelipintaa emme haluaisi. Onko sulla jotain hyvää vinkkiä?

  VastaaPoista
 3. Portaat on siis sisällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka,

   Jos portaat ovat sisällä, eikä niissä tassutella kuraisilla kengillä, niin Ardex S48 saataa käydä hommaan ihan hyvin. Mielestäni pinta on erittäin kova. Lattiaan tarkoitetut pinnoitteet ovat tietysti hyviä, mutta "viskoelastisen" rakenteensa vuoksi mahdottomia levittää pystypintaan.

   Ardexin pinta jää luonnostaan karheaksi, joten se ei ainakaan ole liukas. Uskaltaisin pinnoittaa sen ohuesti epoksilakalla. Kannattaa vielä kysellä valmistajan mielipidettä asiaan. Voi olla, että osaavat ehdottaa jotakin vielä parempaa tuotetta portaisiin. Jos päädyt tähän Ardexiin, muista sekoittaa erittäin hyvin (koneellisesti), mielellään kahteen kertaan.


   -Kati

   Poista
 4. Heip, kiitos nopeasta vastauksesta. Olisi kiva löytää joku kohtuullisen edullinen pinnoite. Onko epoksilakka liukas? Mietimme ensin mikrosementtiä, mutta hintansa vuoksi taitaa jäädä pois.. Täytyypä kysyä ardexilta jos osaisivat auttaa eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epoksilakka on kiiltävä, mutta karhean alustan päälle laitettuna ei ole liukas. Meillä on epoksilakkaa kylpyhuoneen lattiassa.

   Portaissa pintaa ei tarvitse lakata vedenpitäväksi. Yksi kerta 5% vedellä ohennettuna ja toinen ohentamattomana, esim. Akvacoat. Pinta sitten vielä himmenee käytössä. Jokin uretaanilakoista saattaisi soveltua tähän myös.

   Poista
 5. Hei! Voiko Lastulevyn päälle vetää tasoitteet? Meillä on vessasta (ei märkätila) tarkoitus ottaa laatat pois ja laittaa tasoiteseinä. Alla kuitenkin on lastulevy. Järkevintähän varmaan olisi ottaa myös lastulevyt pois, mutta pieni remontti muuttuu aika isoksi. Vanhat kaakelit ovat olleet kiinni laattaliimalla, kuinka hyvin liima pitää saada pois pinnasta ennen primerointia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   Itse tasoittaisin suoraan laatan päälle, se on melko yksinkertaista. Lastulevyn päälle voi toki myös tasoitetta laittaa, kunhan dispersio ja kosteussulku on ensin huolella sivelty.

   Vaarana kuitenkin on, että laattojen irroituksen yhteydessä myös lastulevy hajoaa, jolloin levyttäminen jää ainoaksi vaihtoehdoksi. Siksipä jättäisin vanhat (hyvin kiinni alustassaan olevat) laatat tasoitteen alle.

   -Kati

   Poista

Kiitos kommentistasi, se tarkastetaan ennen julkaisua.