Dodiin, onhan tässä jo varmaan ihmetelty, että mitä siihen dispersion keltaiseen lattiaan sitten lopulta laitettiin? Ajatuksena oli toteuttaa sellainen harmaa, hieman helmiäisen hohtoinen betonilattia, niin kuin tuossa meidän toiletissakin on. Samanlaisen pinnan toteuttaminen oli kuitenkin erittäin haasteellista pelkän epoksin kanssa. Yrityksistä ja kokeiluista huolimatta, ei se ihan edes sitten onnistunutkaan... En kuitenkaan ole tyytymätön lopputulokseen. Pinnasta tuli ihan jännittävä, mutta aika isotöinen homma ja vaati useita käsittelykertoja eri sekoituksilla. Valitsin aineeksi Tikkurilan vesiohenteisen Akvacoat -lakan. Tietoja lakasta löytyy tästä
linkistä. Astiakooksi valitsin 9l astian ja Honkkarista ostin 5€ mittakannuja, joilla sitten mittailin pienempään muoviämpäriin aina sopivan määrän lakkaa kerralla. Epoksilakkahan koostuu kahdesta komponentista, muoviosasta ja kovetteesta. Kun kovete on sekoitettu muoviosaan, on työskentelyaikaa n.1 tunti, vähän lämpötilasta riippuen. Kylpyhuoneen ja saunan lisäksi käsittelin samalla allashuone/takkahuoneen, 9l lakkaa riitti hyvin n.30m2 alueelle.
Lakan lisäksi tarvitsin seuraavia tarvikkeita, 2x 5l ämpäreitä, maalivispilä, akkuporakone, vaahtomuovisieniä (Biltemasta iso pakkaus), teloja, siveltimiä ja kumihanskat. Teloja ei kannata pestä, mutta siveltimet saattaa onnistua pelastamaan pesemällä ne huolellisesti. Porakone tai akkukäyttöinen ruuvinväännin pienellä vispilällä on ehdoton. Käsin sekoitettu epoksi ei välttämättä kuivu ollenkaan ja se on riski jota ei kannata ottaa!
|
Tästä lähdettiin liikkeelle, eli dispersion päälle vedin Weberin 4400 pikatasoitteen. |
|
Halkeilu.. harmillinen reaktio joka johtuu joko liian lämpimistä olosuhteista, tai vedosta. Halkeilun välttämiseksi kannattaa peittää tuore valu muovilla tai paperilla silloin kun olosuhteiden hallitseminen muuten on hankalaa. Halkeilua ei muodostu heti vaan seuraavan vuorokauden aikana. |
|
Ensimmäinen epoksikerros. Joukossa hieman helmiäsitä ihan kokeiluna. Helmiäistä ostin Turun Pro-Väristä. |
|
Tässä sama lähempää. Ensimmäinen kerros näytti imeytyvän hyvin. |
|
Tässä toinen kerros. Lisäsin joukkoon valkoista sävytyspastaa, jolloin sain pintaan jo vähän elävyytä. |
|
Tässä lopullinen tulos. |
|
Tässä pinta vähän lähempää. Lattia on kiiltävä ja helppo pitää puhtaana, mutta ei kuitenkaan liukas. |
Tällainen mielenmuutos siis kannatti. Ollaan tosi tyytyväisiä verrattuna aikaisempaan lattiaan. Nyt kalkkisaostumat tai pienet likatahrat eivät näy. Lisäksi lattia ei ole liukas kuten tuo edellinen oli.
Ensikerralla lisäilen vielä kuvia ihan valmiista kylpytiloista. Tein lisäksi jotakin hullua tuolle meidän uima-altaalle, eli menin ja maalasin sen! Siitä siis lisää enskerralla. Nyt pitää vähän sulatella kinkkua..
Tässä velä yksityiskohtaisempi resepti lattian tekoon:
1. Dispersio ohentamattomana
2. Weber 4400 tasoite
3. Ohennettu Akvacoat epoksi +automaaleihin tarkoitettu helmiäisjauhe (hopea)
4. Sävytetty (valkoinen sävytyspasta) epoksilakka sienellä hieroen ja pesten
5.Taika Helmiäsilasyyri (hopea). Helmiäinen tekee kivaa harmautta pintaan, mutta ei ole Tikkurilan suositusten mukaista käyttää epoksipintojen välissä. Itse en ole huomannut heikentävän pintaa mitenkään. Aika näyttää..
6. Lakkaus Akvacoatilla jonka joukossa automaaleihin tarkoitettua helmiäistä (valkoinen)
7. Pintalakka jonka joukkoon sekoitin vielä vähän Starlike hileitä. Tekevät mielestäni pintaan lisää kivimäistä fiilistä.
Jälleen kerran todella onnistuneen näköinen pinta!
VastaaPoistaKiitos :) koitetaan siivoilla Uudeksi Vuodeksi ja räppästä pari kuvaa kokonaisuudestakin.
PoistaOn jäänyt hiukan epäselväksi että mikä pesuhuoneessa toimii vesieristeenä? Epoksillahan se onnistuu, mutta miten liittymät? Vai onko tuolla alla vesieriste + laatoitus?
VastaaPoistaVanhemmista teksteistähän se selvisi, eli laatoituksen päälle on kasattu kerroksia jos jonkinlaisia. Mielenkiintoista miten toimii pidemmällä aikavälillä, 5-7v esim.
VastaaPoistaSeuraavassa asunnossa teen itsekin tasoitelattioita kuiviin tiloihin.
Ajatuksena oli vain päästä eroon rumista laatoista. Laatoitus oli suhteellisen uusi joten alla oli käytetty vesieristettä. Vanhan laatoituksen päälle ei siis varsinaista vesieristettä enää tullut. Nyt tasoitekerrosten välissä on epoksi ja pinnassa myös. Liikuntasaumoissa silikoni, kuten laatoituksessakin. Jos tämä rakennelma toimii 3-5 vuotta, niin toimii varmasti jatkossakin. Vesi ei ainakaan alaspäin pääse, joten pinnassa näkyy sitten.
PoistaHei, sun blogi on ihan parhaita. Joka päivä täällä kurkin joko olis uutta postausta tullut. Olis ihanaa jos voisit jatkossa kirjoitella useammin :) Nyt jo melkee kk kulunut :(
PoistaJes! Kiva kuulla että oot hyötyä ja iloa saanut :) Nyt on vierähtänyt 3 viikkoa työmatkalla, kun ollaan oltu mukana rakentamassa tuota Cinderellan uutta yökerhoa. Huomenna kotiudun ja kaivan läppäriä esiin!
PoistaSeuraan sua ehdottomasti kyllä jatkossakin. Uusia postauksia siis odotellessa :) Oletko laskenut muuten mikä tulee hinnaksi "uudelle" kylpyhuoneelle neliötä kohden tällä tekniikalla toteutettuna?
PoistaNeliöhintaa en ole niin tarkkaan laskeskellut. Tuolta "Wc:n uusi betonipinta" postauksesta löytyy aika tarkaa erittelyä hinnoista. Helpostihan tuon laskisi kun etsii vanhat kuitit käsiin. Oma mutu on n.10€/m2 ilman työn hintaa. Seuraava postaus koskee kaakeleiden maalaamista. Kerran sen jo kirjoitin valmiiksi, mutta jonkin ihme bugin myötä kadotin! Harmitti todellakin..
PoistaHei, kuinka tarkalleen ottaen toteutat seinien nurkkasaumat?
VastaaPoistaSitä aihetta läheltä liippaa tuo "lattiakaivon salaisuudet" -postaus. Samalla periaatteella teen nurkatkin. Mikäli niissä on epätasaisuutta, hion erittäin hienolla paperilla ennen lakkaamista/maalaamista. Sitten valitsen sävyyn sopivan silikonin, aivan kuten laatoitettaessakin. Mikäli haluaa, voi siistin lopputuloksen varmistaa teippaamalla tai saippuavedellä ja sopivalla tikulla. Teen tästä vielä tarkemman selityksen tulevassa postauksessa. Kiitos hyvästä kysymyksestä!
PoistaMoi!
VastaaPoistaTäytyy sanoa että mahtavaa työtä!
meillä on kotona 3 kylppäriä/vessaa ja sun blogin ansiosta ekan remontti meneillään :)
Seinissä on nyt meillä laitettu valkoinen antiikkilaasti. Lakkausta ei olla vielä tehty kun ei osata päättää millä lakalla se olisi hyvä tehdä. Kyseessä ei ole märkätila vaan wc. Ja valkoinen laasti on ihan hyvä sellaisenaan että ei tarvitse sitä maalata, vaan haluttaisiin kuitenkin kiiltävä.
Mitä lakkaa tuossa teidän kylppärin seinässä on käytetty? laitatko seiniin monta kerrosta lakkaa? Onko tyylillä väliä (sienellä hieroen tai pensselillä) ?
Mistä ostat hileitä/pastaa/helmiäistä ym sekaan heitettävää?
Ymmärsinkö oikein että tuon kylppärin lattian olet lakannut 4 kertaa, onko pintalakka myös tehty samalla epoksilakalla.
Voisiko ajatella että valkoiseen seinään laittaisi Taika Helmiäsilasyyri, sitten vasta lakka? Vai imeekö laastiseinä sen helmiäisin sisuksiinsa ellei alla ole lakkaa?
Heippa,
VastaaPoistaKiva kuulla, että olet blogista inspiroitunut!
Valkoisen antiikkilaastin päälle laittaisin ehkä vesiohenteista epoksilakkaa. Muutkin kosteutta kestävät lakat saattavat käydä. Kannattaa kysyä valmistajilta ohjeita. Pystypinnssa vedestä aiheutuva rasite ei ole niin suurta. Meillä seinäpinta on maalattu himmeällä Lujalla (Tikkurila). Taika Helmiäislasyyri ei valitettavasti sovellu valkoiselle pinnalle, koska siitä tulee epätasaisen vaaleanpunainen. Oikeaoppisesti lakkaan tulee vähintään yksi pohjalakka ja kaksi pintalakkaa. Maalaamiseen voi soveltaa samaa ohjetta. Tuossa meidän lattiassa on neljä eppksilakkakerrosta. Lakat ja maalit levitän telalla ja pesut hieron sienellä. Siitä tarkemmin ainakin tuossa "mustaa betonia" -jutussa.
Sävytyspastat löytyy maaliliikkeistä ja hileitä voi tilata vaikka verkkokaupasta. Googleta vaan glitter tai kimalle. Ensimmäinen lakka kannattaa aina laittaa kirkkaana ilman mitään lisäyksiä. Sen päälle voi sitten kokeilla tekniikoita. Myös viimeinen pintalakka voisi olla kirkas, jolloin se suojaa kimalteita ja pesemällä värjättyä pintaa.
Onnea kokeiluun ja kuvat on aina tervetulleita! kattiwatti@gmail.com
Moi,
VastaaPoistaKesäsesongista huolimatta pieni kyssäri.
Mten paksusti vedät tuota 4400 tasoitetta ja onko sen kovin juokseva vai työstätkö jäykemmällä massalla?
Itse hyvin ohuesti aika löysällä massalla jolloin levittäminen helppoa mutta kerros jää aika ohueksi.
Seuraavaksi pohjalakkkaan ja sitten taiteellinen osuus.
Moikka,
PoistaPaksuutta voi säätää valmistajan ohjeiden sallimissa rajoissa. Paksummasta massasta tulee vahvempi kerros ja pintakin jää mielestäni elävämmäksi, eikä ole liukas edes märkänä. Mikäli uskaltaudut kokeilemaan tasoitepintaa märkätiloihin, kannattaa muistaa että vesieriste on joustavaa. Silloin valitsisin pohjalle kuituvahvisteinen 3300 ja vasta pintaan 4400 tasoitteen.
Pinnan työstö on raskaampaa jäykemmällä tasoitteella ja tosiaan kävelykuivassa (15-20min. kuluttua) tasoitteessa olevat harjanteet (liipan jäljet) pitää työntää lastalla pois. Tämä kuitenkin vaan parantaa pinnan ominaisuuksia. Tarkoitus on saada pinnasta tasainen. Älä kuitenkaan käytä voimaa, koska silloin lastan reuna saattaa upota tasoitteeseen jättäen ikävän näköisen kuopan.
Ja sitten kun olet lakkausvaiheessa, muista käyttää ensimmäisenä lakkana väritöntä. Vasta sen päälle se taiteellinen osuus :)
Kuvia saa laittaa, kattiwatti@gmail.com
Onnea matkaan!
Moi,
VastaaPoistaYritän laittaa kuvia tähän mutten löydä miten?
-C-
Keksitkin jo itse, mutta muillekin tiedoksi, että lukijoiden kuvat ovat todella tervetulleita osoitteeseen kattiwatti@gmail.com
PoistaLisäilen niitä sitten muidenkin ihasteltavaksi :)
-Kati
Hei
VastaaPoistaHienosti ole tehnyt.Oliko millaiset kumikäsineet??
Ihan tavalliset kumikäsineet. Epoksi on vesiohenteinen tuote, eikä siten pehmitä kovasti käsineitä. Hengityssuojaimet pitää olla asianmukaisella tasolla. Vaaditut varusteet kannattaa vielä tarkistaa valmistajalta.
Poista