lauantai 3. kesäkuuta 2017

Avoin kirje kaavoituksesta päättävilleTällainen kirjoitus lähti tänään kuntaan, jonne haluaisimme rakentaa, mutta kaava määrää toisin... Toivon sydämeni pohjasta, että joku siellä ottaisi kopin tästä asiasta. Ketä kireät kaavamääräykset oikeastaan palvelevat?

Hei,

Olen jo pitkään ihmetellyt, miksi pientalo- ja rivitalorakentaminen Raisiossa on jäänyt jälkeen muista kehyskunnista. Raisiossa ei ole enää 1980-luvun jälkeen rakennettu upeita arkkitehtonisia pientaloja. Toivoisin, että Raisio kehittyisi moderniksi kehyskunnaksi myös rakennuskannaltaan. Keskustan rakennukset ja ratkaisut ovat saaneet jo melko kiitettävästi piristystä ja huomaa, että niitä on suunniteltu erittäin hyvällä ja rohkealla näkemyksellä.

Ehdottaisin, että kaavamääräysten jo hieman vanhanaikaisesta linjasta luovuttaisiin ja annettaisiin ihmisten rakentaa enemmän uniikkeja koteja, jotka vaihtelevalla ulkonäöllään rikastuttaisivat Raision ympäristöä ja asukkaita.

Missään Turun kehyskunnassa ei ole toteutettu esim. "designkylää", jossa olisi määrätty vain rakennusneliöt, asema, tai joitain korkeus ja mittasuhteita. Sellainen päätös olisi iloinen lahja meille tavallisille perheille ja pariskunnille, sillä me haluamme oman näköisiä koteja, emme valmistalojen kopioita. Ja ne ketkä haluavat mieluiten ihan perustalon, niin sekin heille suotakoon. Maailmaan mahtuu monen näköistä ja muotoista kotia. Yhdessä ne luovat monimuotoisia alueita ja hienoja kaupunkimaisia kerrostumia.

Esimerkiksi Katteluksenmetsä monimuotoisine rinnetontteineen sopisi tällaiseen muutokseen loistavasti! Nyt tontit ovat liikkuneet hitaasti ja alueen rakennustapamääräyksetkin ovat jo 6 vuotta vanhoja! Mikäli tonteille halutaan rakennuttajia, vapauttakaa se vanhanaikaisesta hometalojen rakentamiseen velvoittavasta kaavasta. Uskon, että vapaalla kaavalla kaikki tontit myydään nopeasti ja taloja tultaisiin ihailemaan kauempaakin. Emme mekään haluaisi muuttaa Turun Hirvensaloon, mutta eipä jää kohta muuta vaihtoehtoa, jos haluamme rakentaa oman näköisen kodin. Kannattaa tutustua mm. Valkeakosken talonäyttelyalueeseen. Miettikää mikä julkisuusarvo pienelle kunnalle! Ja kaikki se hyöty ja ilo saavutettu vain vapaammalla kaavoituksella.

Toivon hartaasti, että joku päättäjä ottaa asiakseen puhaltaa uutta henkeä myös Raision pientalorakentamiseen! Raisio on todella kiva kaupunki asua. Palvelut ovat loistavia ja työpaikatkin ovat nyt turvattuina pitkälle tulevaisuuteen. Raisiosta voisi tulla vielä vaikka mitä, mutta nyt kirjaimellisesti kaavoihin kangistunut kaavoitus hidastaa sitä upeaa kehitystä. Tehkää päätös muutoksesta, niin saamme muutaman vuoden kuluttua nauttia visuaalista kulttuuria, myös pienrakentamisen muodossa.

Terveisin, Kati -"Raisiolaiseksi haluava Turkulainen, joka bloggaa, harrastaa sisustamista ja jonka intohimona ovat historialliset rakennukset ja moderni arkkitehtuuri"

PS. Teidän nettipalutekaavake ei toimi, eikä myöskään sivujen palautekaavake.. Siksi lähestyin teitä tällä sähköpostilla.Siinä, huhhhhuh. Olipa hyvä saada vähän harmitusta pois harteilta. Jos kukaan ei koskaan avaa suutaan, niin ei ole sitäkään prosentin mahdollisuutta saada aikaan muutosta. Kankea kaavoitus on varmaan ongelmana muuallakin Suomessa, mutta Raisiossa se alkaa olla jo eeppistä.. #normienpurkutalkoot #hometalomääräykset #koditon

Tuli vaan mieleen että -onko ne kaavamääräykset luotu ihmistä varten, vai ihminen kaavamääräyksiä varten? Se selvinnee sitten tulevaisuudessa, miten tässä käy ;)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti